Ρυθμίσεις για το πρόγραμμα Microsoft Outlook Express

Στην ενότητα αυτή περιγράφεται η διαδικασία σύνδεσης με την προσωπική θυρίδα στην Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (e-mail) του Τμήματος Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής για χρήστες που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα Microsoft Outlook Express το οποίο είναι ενσωματωμένο στους υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows 2000, XP, ή μεταγενέστερο.

Δημιουργία νέου Λογαριασμού

Από το μενού Tools του Microsoft Outlook Express επιλέγουμε Accounts και εμφανίζεται το παράθυρο διαχείρισης λογαριασμών με την ονομασία Internet Accounts. Στο παράθυρο αυτό επιλέγουμε την καρτέλα Mail και πατάμε το κουμπί Add. Από το μενού που εμφανίζεται διαλέγουμε την επιλογή Mail (βλ. Εικόνα 1).

 

Εικόνα 1: Δημιουργία νέου λογαριασμού στο MS Outlook Express

Εμφανίζεται το παράθυρο συλλογής των βασικών χαρακτηριστικών του νέου Λογαριασμού με την ονομασία Internet Connection Wizard.

Στο πρώτο βήμα καθορίζουμε το ονοματεπώνυμό μας (βλ. Εικόνα 2) και πατάμε το κουμπί Next.

Εικόνα 2: Καθορισμός ονοματεπωνύμου

Στο δεύτερο βήμα καθορίζουμε την email διεύθυνσή μας (βλ. Εικόνα 3) και πατάμε το κουμπί Next.

Στο τρίτο βήμα ορίζουμε τους διακομιστές εισερχόμενης αλληλογραφίας (POP ή ΙΜΑP) και εξερχόμενης αλληλογραφίας (SMTP) (βλ. Εικόνα 4).

Συγκεκριμένα, στο πεδίο Incoming mail (POP3, IMAP or HTTP) server εισάγουμε τη διεύθυνση του διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας (pop3.isc.tuc.gr για POP3 ή imap4.isc.tuc.gr  για IMAP4), ενώ στο πεδίο Outgoing mail (SMTP) server  εισάγουμε τη διεύθυνση του διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας (asmtp.isc.tuc.gr).

Εικόνα 3: Καθορισμός διεύθυνσης e-mail
Εικόνα 4 (α): Καθορισμός των διακομιστών POP3 και SMTP
Εικόνα 4 (β): Καθορισμός των διακομιστών IMAP4 και SMTP

Στο τέταρτο βήμα καθορίζουμε το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) του λογαριασμού που διαθέτουμε στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής (βλ. Εικόνα 5) και πατάμε το κουμπί Next.

Σημείωση: Μπορείτε να αφήσετε το πεδίο του συνθηματικού κενό αν θέλετε να μην αποθηκευτεί στις ρυθμίσεις. Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα θα σας ζητάει κάθε φορά να εισάγετε το συνθηματικό.

Στο πέμπτο και τελευταίο βήμα επιβεβαιώνουμε τα στοιχεία που δώσαμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της δημιουργίας του λογαριασμού πατώντας το κουμπί Finish (βλ. Εικόνα 6).

Εικόνα 5: Καθορισμός username και password
Εικόνα 6: Ολοκλήρωση διαδικασίας

Καθορισμός ιδιοτήτων Λογαριασμού

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας του λογαριασμού, επιστρέφουμε στο παράθυρο διαχείρισης των λογαριασμών με την ονομασία Internet Accounts. Επιλέγουμε το λογαριασμό που μόλις δημιουργήσαμε και πατάμε το κουμπί Properties (βλ. Εικόνα 7), μέσω του οποίου εμφανίζεται το παράθυρο ρύθμισης των ιδιοτήτων του λογαριασμού μας.

Εικόνα 7: Καθορισμός ιδιοτήτων λογαριασμού

Αρχικά στην καρτέλα General μπορούμε να δώσουμε έναν πιο κατατοπιστικό τίτλο στο λογαριασμό μας ώστε να τον ξεχωρίζουμε ευκολότερα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε περισσότερους από έναν λογαριασμούς (βλ. Εικόνα 8).

Στη συνέχεια, στην καρτέλα Servers και στον Outgoing Mail Server ενεργοποιούμε την επιλογή My server requires authentication και πατάμε το  κουμπί Settings (βλ. Εικόνα 9(α)-(β)).

Εικόνα 8: Καθορισμός ιδιοτήτων λογαριασμού
Εικόνα 9 (α): Ρυθμίσεις ασφαλείας (POP3)
Εικόνα 9 (β): Ρυθμίσεις ασφαλείας (IMAP4)

Στο παράθυρο που εμφανίζεται ενεργοποιούμε την επιλογή Log on using και εισάγουμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού που διαθέτουμε στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής και πατάμε OK (βλ. Εικόνα 10).

Εικόνα 10: Ρυθμίσεις ασφαλείας (SΜΤP)

Από την καρτέλα Advanced ορίζουμε τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ασφαλούς σύνδεσης SSL με το διακομιστή για την ανάγνωση και την αποστολή των μηνυμάτων μας.

Στην περίπτωση του πρωτοκόλλου PΟP, ενεργοποιούμε τις επιλογές This server requires a secure connection και για τον Οutgoing Mail (SMTP) και για τον Incoming Mail (POP3). Ελέγχουμε τις θύρες σύνδεσης (ports) να είναι 25 για τον SΜΤP και 995 για PΟP3 (βλ. Εικόνα 11(α)). Επίσης, ενεργοποιούμε την επιλογή Leave a copy of messages on server αν επιθυμούμε να διατηρούνται αντίγραφα των μηνυμάτων μας στον κεντρικό διακομιστή.

Στην περίπτωση του πρωτοκόλλου ΙΜΑP, ενεργοποιούμε τις επιλογές This server requires a secure connection και για τον Οutgoing Mail (SMTP) και για τον Incoming Mail (ΙΜΑP4). Ελέγχουμε τις θύρες σύνδεσης (ports) να είναι 25 για τον SΜΤP και 993 για ΙΜΑP4 (βλ. Εικόνα 11(β)).

Προσοχή: Αν δεν επιλέξετε τη διατήρηση των μηνυμάτων στον διακομιστή, το Microsoft Outlook Express τα «κατεβάζει» στο δίσκο του υπολογιστή που χρησιμοποιείτε και τα διαγράφει από το διακομιστή, με συνέπεια να μην είναι πλέον διαθέσιμα από άλλον υπολογιστή.

Εικόνα 11 (α): Ρυθμίσεις ασφαλείας (PΟP)
Εικόνα 11 (β): Ρυθμίσεις ασφαλείας (ΙΜΑP)

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Microsoft Outlook Express για τη σύνδεση με το λογαριασμό σας στην υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου του Τμήματος Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής.

Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής