Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

05
Μαρ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Πέτρου Τσιλιβάκου, Σχολή ΜΗΧΟΠ.
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   Ομιλία/Διάλεξη   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΕξ αποστάσεως-Με Τηλεδιάσκεψη
Ώρα05/03/2024 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

Θέμα: Απόδοση σε αέριο σύνθεσης από αεριοποίηση αγροτοβιομηχανικών και δασικών αποβλήτων με ατμό και διοξείδιο του άνθρακα.

 

Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

1. Καθ. Δέσποινα Βάμβουκα (επιβλέπουσα)

2. Επικ. Καθ. Ευάγγελος Πετράκης

3. Δρ. Σφακιωτάκης Στυλιανός (ΕΔΙΠ)

 

Περίληψη:

Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, μελετήθηκε η αεριοποίηση βιοεξανθρακωμάτων αγροτοβιομηχανικών και δασικών αποβλήτων με ατμό και διοξείδιο του άνθρακα. Σκοπός ήταν να μεγιστοποιηθεί η απόδοση σε καύσιμο Η2, καθώς επίσης και να εξετασθεί η θερμική συμπεριφορά των βιοεξανθρακωμάτων, η αντιδραστικότητά τους, ο βαθμός μετατροπής τους και να καθοριστούν οι παράμετροι της αεριοποίησης. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην επίδραση των παραγόντων αεριοποίησης στην όλη διαδικασία και συγκεκριμένα της θερμοκρασίας και του λόγου ατμού/βιοεξανθρακώματος Τα πειράματα διεξήχθησαν σε σύστημα αντιδραστήρα σταθερής κλίνης και σε σύστημα θερμοζυγού-φασματογράφου μάζας.

Η μείωση της θερμοκρασίας της πυρόλυσης από 600οC σε 400οC προκάλεσε αύξηση της απόδοσης σε βιοεξανθράκωμα από 35% σε 56%, καθώς επίσης και αύξηση της απόδοσης της αεριοποίησης (69.7% από 65%) και της θερμογόνου δύναμης του παραγόμενου αερίου (12.3 MJ/m3 από 11.7  MJ/m3 ). Με την αύξηση του λόγου ατμού/βιοεξανθρακώματος από 1 σε 3, υπήρξε αύξηση της συγκέντρωσης του αερίου  σε υδρογόνο και βελτίωση της θερμαντικής αξίας του αερίου. Η μέγιστη περιεκτικότητα σε Η2 μεταξύ των δειγμάτων κυμάνθηκε από 46-60%.

Κατά την αεριοποίηση με διοξείδιο του άνθρακα διαπιστώθηκε πως η αντιδραστικότητα των βιοεξανθρακωμάτων ήταν η εξής: στελέχη βάμβακος>πυρηνόξυλο>αγριαγκινάρα. Όλα τα δείγματα εμφάνισαν πάρα πολύ υψηλή απόδοση σε μονοξείδιο του άνθρακα (94.4-97.6%) και παρόμοιες τιμές θερμογόνου δύναμης. Τέλος τα στελέχη βάμβακος αεριοποιήθηκαν σχεδόν πλήρως έχοντας την υψηλότερη απόδοση αεριοποίησης (94.8%).

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012