Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

12
Μαρ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Παππά Χαράλαμπου, Σχολή ΜΗΧΟΠ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   Ομιλία/Διάλεξη   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΕξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη
Ώρα12/03/2024 14:00 - 15:00

Περιγραφή:

Θέμα:Εκτίμηση ευστάθειας τετραεδρικών σφηνών σε υπόγεια ανοίγματα με την χρήση αριθμητικής μεθόδου ανάλυσης στις 3 διαστάσεις.

 

Τριμελής εξεταστική επιτροπή:

1 Γ. Ξηρουδάκης, Επικ. Καθηγητής (επιβλέπων)
2 Ε. Στειακάκης, Αν. Καθηγητής
3 Γ. Σαράτσης, ΕΔΙΠ

 

Περίληψη:

Περίληψη: Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία εκπονήθηκε με σκοπό να δείξει τη χρήση και κυρίως τα αποτελέσματα ορισμένων μεθόδων όπως η μέθοδος της χαλάρωσης των τάσεων και η μέθοδος της διατμητικής αντοχή για την εκτίμηση του συντελεστή ασφαλείας πτώσης βραχοσφηνών διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, σε υπόγεια ανοίγματα – σήραγγες. Το πρόβλημα της αποκόλλησης σφηνών από την οροφή άλλα και από τις παρειές της στοάς και γενικά οι τοπική κατάρρευση της οροφής της εκσκαφής είναι από τους κυριότερους κινδύνους που παραμονεύουν σε ένα υπόγειο μεταλλείο. Λόγω του μεγάλου αριθμού ατυχημάτων η προσπάθεια να εκτιμηθεί ο κίνδυνος είναι αναγκαία. Βέβαια, είναι πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να εκτιμηθεί ο Συντελεστής Ασφαλείας [ΣΑ] σε όλο το μήκος της στοάς και για όλες τις τυχόν σφήνες που δημιουργούνται λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος. Στην παρούσα εργασία, αρχικά γίνεται ο υπολογισμός του ΣΑ αναλυτικά στις δύο διαστάσεις, για συγκεκριμένη σφήνα στην οροφή, χρησιμοποιώντας τις εξισώσεις του Kirsch για κυκλικό άνοιγμα. Έπειτα, συγκρίνεται με τον ΣΑ της σφήνας που υπολογίζεται με βάση τις τάσεις από την αριθμητική επίλυση μέσω της MATLAB με την μέθοδο των ασυνεχών μετατοπίσεων πάλι στις δύο διαστάσεις αυξάνοντας κάθε φορά τα στοιχεία διακριτοποίησης του συνόρου – κύκλου. Εν συνεχεία, γίνεται ο υπολογισμός του ΣΑ ασφαλείας της σφήνας στις 3 διαστάσεις με την αριθμητική μέθοδο των ασυνεχών μετατοπίσεων να εκτελείται για τον υπολογισμό των τάσεων και συγκρίνεται με τις τιμές του ΣΑ που υπολογίστηκαν στις δύο διαστάσεις. Τέλος, γίνεται σύγκριση του ΣΑ που προκύπτει από το unwedge και από τις προηγούμενες μεθόδους με βάση ορισμένα μηχανικά χαρακτηριστικά της βραχόμαζας και παρουσιάζονται τα διαγράμματα.

Λέξεις Κλειδιά: ογκοτεμάχια-σφήνες, υπόγεια εκσκαφή, συντελεστής ασφαλείας (ΣΑ), τάσεις.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012