Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
  • Στάδιο 1: Δεν έχετε σύνδεση και θέλετε να μάθετε περισσότερα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πρώτα να μάθετε για την υπηρεσία. Διαβάσετε της Οδηγίες και τις Συχνές Ερωτήσεις. Εάν ακόμα έχετε κάποιο ερώτημα, τότε μπορείτε να έλθετε σε επαφή μαζί μας.
  • Στάδιο 2: Έχετε σύνδεση και έχετε κάποιο τεχνικό ή άλλο πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση διαβάστε τις απαντήσεις στις Συχνές Ερωτήσεις. Εάν με αυτό δεν μπορέσετε να λύσει το πρόβλημά σας, τότε μπορείτε να έλθετε σε επαφή μαζί μας.
    1. Να μας καλέσετε στο τηλέφωνο 2821037500 κατά το διάστημα 8:00πμ έως 3:00μμ
    2. Να κάνετε ηλεκτρονικό αίτημα μέσω της ιστοσελίδας https://helpdesk.tuc.gr
    3. Να περάσετε από τα γραφεία του NOC καθημερινά από τις 8:00πμ έως τις 3:00μμ

 

 

Συχνές Ερωτήσεις

Τι ακριβώς είναι το Ασύρματο Ευρυζωνικό Δίκτυο (ΑΕΔ) του Πολυτεχνείου Κρήτης;

Απ: Το ΑΕΔ είναι ένα δίκτυο υψηλών ταχυτήτων το οποίο έχει υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων με σκοπό να προσφέρει μόνιμη και σταθερή σύνδεση με το διαδίκτυο σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που κατοικούν στην περιοχή κάλυψης.


Σε τι διαφέρει το ΑΕΔ απο το ασύρματο δίκτυο WiFi που καλύπτει την Πολυτεχνειούπολη;

Απ: Το ΑΕΔ ουσιαστικά αποτελεί μια εμπλουτισμένη επέκταση του WiFi που καλύπτει την Πολυτεχνειούπολη. Ουσιαστικά έχουν υλοποιηθεί στις περιοχές κάλυψης δύο ανεξάρτητα δίκτυα:
 

Το γνωστό TUC στο οποίο μπορείτε να συνδεθείτε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συνδέεστε και εντός των χώρων του Πολυτεχνείου δηλαδή με χρήσητων κωδικών χρήσης που του έχουν παραχωρηθεί από το τμήμα Ακαδημαϊκής Υπολογιστικής Υποδομής (Μηχανογραφικό Κέντρο). Έτσι αν για παράδειγμα βρίσκεστε σε σημείο κάλυψης με τον φορητό υπολογιστή σας τότε μπορείτε να συνδεθείτε στο WiFi σαν να βρισκόσασταν στο γραφείο σας στην Πολυτεχνειούπολη.
 

Το δίκτυο TUC@HOME στο οποίο για να συνδεθείτε απαιτείται να ακολουθήσετε μια διαδικασία λίγο πιο σύνθετη καθώς ο σκοπός του είναι να μην συνδέει μεμονωμένους φορητούς υπολογιστές αλλά να προσφέρει σταθερή ασύρματη πρόσβαση σε οικιακά τοπικά δίκτυα.


Ποιοι μπορούν να συνδεθούν σε αυτό;

Απ: Όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας τα οποία κατοικούν σε περιοχές που καλύπτονται από το ΑΕΔ και τα οποία διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στις τηλεματικές υπηρεσίες του Ιδρύματος. Η χρήση του ΑΕΔ περιορίζεται αυστηρά και μόνο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης.


Ποια είναι η ταχύτητα σύνδεσης στο ΑΕΔ; Εάν καταφέρω να συνδεθώ δεν χρειάζεται να έχω DSL ή να κάνω χρήση της υπηρεσίας dialup;

Απ: Το ΑΕΔ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει υψηλές ταχύτητες διασύνδεσης με το δίκτυο του Πολυτεχνείου Κρήτης και κατ' επέκταση με το διαδίκτυο. Η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί είναι 54Mbps. Πρακτικά και για μία σειρά από τεχνικούς λόγους που δεν είναι στον σκοπό αυτού του κειμένου να αναλυθούν, θα πρέπει να περιμένετε μικρότερες ταχύτητες. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ταχύτητες αναμένεται να είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες των γραμμών ADSL που προσφέρει ο ΟΤΕ στην περιοχή του Ακρωτηρίου.

 

Πώς θα διαπιστώσω εάν η περιοχή που μένω καλύπτεται από το ΑΕΔ;

Απ: Οι περιοχές που καλύπτονται από το ΑΕΔ παρουσιάζονται στον αλληλεπιδραστικό χάρτη που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΑΕΔ. Σε γενικές γραμμές καλύπτονται οι περιοχές που περικλείονται από το Πολυτεχνείο, το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο στο Καμπάνι και το δημαρχείο Ακρωτηρίου στο Πιθάρι.


Υπάρχει κόστος;

Απ: Αν η ιδιότητα του χρήστη είναι μια από τις παρακάτω, δικαιούται δωρεάν εξοπλισμό από το Πολυτεχνείο Κρήτης <br/>για όσο καιρό είναι μέλος και πληρεί τις προδιαγραφές. Επιβαρύνεται μόνο με την αγορά καλωδίωσης.

  • Προπτυχιακός Φοιτητής (να μην έχει ξεπεραστεί το έβδομο έτος σπουδών)
  • Μεταπτυχιακός Φοιτητής
  • Διδακτορικός
  • Μέλος ΔΕΠ
  • Μόνιμος υπάλληλος

Σε κάθε άλλη περίπτωση επιβαρύνεται με την αγορά του οικιακού εξοπλισμού διασύνδεσης και την αγορά καλωδίωσης. Δεν υπάρχουν μηνιαία ή άλλα τέλη.

 

Υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των δεδομένων μου εξ'αιτίας του ασύρματου δικτύου;

Απ: Στο ΑΕΔ εφαρμόζονται σύνθετοι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης οι οποίοι καθιστούν απόλυτα ασφαλή τα δεδομένα που διακινούνται σε αυτό υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα κρατήσετε μυστικούς τους κωδικούς που θα σας δοθούν και δεν θα διαρρεύσουν σε τρίτους. Σε μία τέτοια περίπτωση όχι μόνο θέτετε σε κοινή θέα τα δεδομένα σας αλλά καθίσταστε και υπόλογος για οτιδήποτε συνέπειες (νομικές, οικονομικές κλπ) μπορεί να έχει αυτό. Για παράδειγμα εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς σας μπορεί προσποιούμενος ότι είστε εσείς να έχει έκνομη δραστηριότητα. Δεν θα υπάρχει κανείς τρόπος να αποδειχθεί ότι δεν είστε εσείς.

Γενικά θα πρέπει να λαμβάνεται τις συνήθεις προφυλάξεις από ιούς και δικτυακές επιθέσεις που λαμβάνεται και με το ενσύρματο δίκτυο.


Τί θα χρειαστώ;

Απ: Ο εξοπλισμός που απαιτείται για την σύνδεση περιγράφεται στη σελίδα Εξοπλισμός Χρηστών. Θεωρητικά οποιοσδήποτε εξοπλισμός ο οποίος πληροί τις προδιαγραφές που αναφέρονται στον σχετικό Πίνακα του οδηγού σύνδεσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Πρακτικά όμως υπάρχουν σημεία που οι λιγότερο έμπειροι χρήστες θα πρέπει να προσέξουν. Για παράδειγμα πολλές φορές οι κατασκευαστές αν και στα διαφημιστικά φυλλάδια αναγράφουν ότι πληρούν μία συγκεκριμένη προδιαγραφή ή πρωτόκολλο αυτό δεν συμβαίνει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή αλλά αποτελεί προδιαγραφή που θα υλοποιηθεί με μελλοντική αναβάθμιση λογισμικού.


Μπορείτε να μου προτείνετε συγκεκριμένο δοκιμασμένο εξοπλισμό;

Απ: Το Τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων προκειμένου να διευκολύνει τους χρήστες του ΑΕΔ προχώρησε στην δοκιμή εξοπλισμού που είναι διαθέσιμος στην ελληνική αγορά με κριτήρια την αξιόπιστη λειτουργία, την ευκολία εγκατάστασης και την μικρότερη δυνατή τιμή. Οι διαδικασίες δοκιμών που πραγματοποιούμε είναι αρκετά χρονοβόρες έτσι ώστε να μπορούν να εξαχθούν αξιόπιστα τεχνικά συμπεράσματα.

Στην ιστοσελίδα του ΑΕΔ Λύσεις Εξοπλισμού, μπορείτε να βρείτε μία λίστα με δοκιμασμένο από το ΤTΔ εξοπλισμό.

Το Τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων θα συνεχίσει τη διερεύνηση της αγοράς προκειμένου να προτείνει επιπλέον εξοπλισμό έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογών.


Πώς μπορώ να προμηθευτώ τον εξοπλισμό; Πόσο κοστίζει;

Απ: Ο εξοπλισμός που δοκιμάσαμε διατίθεται στο www.aerial.net. Το κόστος του κυμαίνεται από 55 έως 150 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο.

 

Υπάρχει φθηνότερος εξοπλισμός;

Απ: Υποθέτουμε πως ναι όπως υπάρχει και πολύ ακριβότερος. Προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις τεχνικές δοκιμές προσπαθήσαμε να στραφούμε σε αξιόπιστο εξοπλισμό χαμηλού κόστους.

Εάν πάντως τα καταφέρετε να συνδεθείτε αξιόπιστα με διαφορετικό εξοπλισμό θα θέλαμε να μας ενημερώσετε ώστε να τον ελέγξουμε και να ενημερώσουμε και άλλους χρήστες!

 

Ποιος θα παραμετροποιήσει και θα εγκαταστήσει τον εξοπλισμό μου; Απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις;

Απ: Στην περίπτωση που επιλέξετε να προμηθευτείτε τον εξοπλισμό που σας προτείνουμε τότε την παραμετροποίηση του μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε εμείς. Την εγκατάστασή του όμως στο σπίτι σας θα πρέπει να την κάνετε εσείς ακολουθώντας της Οδηγίες Εγκατάστασης και εκτελώντας μερικά απλά βήματα που μοιάζουν με την εγκατάσταση μιας κοινής κεραίας τηλεόρασης.

Στην περίπτωση που επιλέξετε διαφορετικό εξοπλισμό τότε θα πρέπει να αναλάβετε εσείς πλήρως και την εγκατάσταση αλλά και την παραμετροποίηση του.

Πώς πρέπει να ξεκινήσω;

Απ: Αφού διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες που βρίσκονται εδώ είστε έτοιμος να προχωρήσετε στην αγορά του εξοπλισμού σας. Μόλις παραλάβετε τον εξοπλισμό σας θα πρέπει να συμπληρώσετε προσεκτικά μέσω διαδικτύου την αίτηση σύνδεσης με το ΑΕΔ και έπειτα να μας τον φέρετε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (κτίριο Α1 / Ισόγειο). Θα σας παραδώσουμε μία ενυπόγραφη απόδειξη παραλαβής. Σε περίπου 3 εργάσιμες ημέρες θα σας αποστείλουμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ειδοποίηση για να παραλάβετε την συσκευή σας.

Κατά την παραλαβή της θα πρέπει να επιδείξετε οπωσδήποτε την αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριό σας και να υπογράψετε την αποχρέωση του εξοπλισμού καθώς και την δήλωση αποδοχής του κανονισμού χρήσης του ΑΕΔ.Εξυπακούεται ότι θα πρέπει ο αριθμός του δελτίου ταυτότητας ή του διαβατηρίου να συμφωνεί με αυτόν που δηλώσατε στην αίτησή σας. Ακολούθως είστε έτοιμοι να εγκαταστήσετε την συσκευή στην οροφή του σπιτιού σας ακολουθώντας προσεκτικά τα βήματα στις Οδηγίες Εγκατάστασης.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012