Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Προγραμματική Σύμβαση για Αεριοποίηση των Υπολειμμάτων των Στερεών Απορριμμάτων

Από αριστερά: ο κ. Αρναουτάκης, ο κ. Καλογεράκης, η κ. Λοϊζίδου και ο κ. Γκίκας

Δηλώσεις των συμμετεχόντων στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV

Την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, υπεγράφη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΠΚ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η σύμβαση υπογράφηκε από τον κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ, τον κ. Πέτρο Γκίκα, Αναπλ. Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και την κα Μαρία Λοϊζίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ-Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Κώστας Βαρδαβάς, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΣΔΑΚ κ. Νίκος Στυλιανίδης, και το στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης κα Ελένη Καργάκη.

Σκοπός της σύμβασης είναι η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης των υπολειμμάτων των στερεών απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας με τη μέθοδο της αεριοποίησης. Ουσιαστικά, με την ολοκλήρωση της μελέτης θα τεθούν οι βάσεις για την κατασκευή πιλοτικής εγκατάστασης αεριοποίησης στο χώρο του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα αεριοποίησης υπολειμμάτων που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, με σκοπό να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για την δυνατότητα εφαρμογής της μεθόδου σε πλήρη κλίμακα. Το Εργαστήριο Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντας, με Διευθυντή τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Πέτρο Γκίκα, που έχει αναλάβει το έργο εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης, μεταξύ άλλων θα εκπονήσει και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εγκατάστασης, μελέτη που εκπονείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο, το ίδιο εργαστήριο συντονίζει ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα πιλοτικής κλίμακας για την αξιοποίηση των βιοστερεών με την μέθοδο της αεριοποίησης.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012