Δύο δημοσιεύσεις μεταξύ των ερευνητικών highlights της χρονιάς από το Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης

29.03.2017 16:29 Παλαιότητα 31 days
Κατηγορία: από Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Διακρίσεις, Slider, Αρχική Σελίδα

Δύο δημοσιεύσεις μεταξύ των ερευνητικών highlights της χρονιάς από το Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της ΣιγκαπούρηςΔύο δημοσιεύσεις, αποτέλεσμα συνεργασιών της ομάδας "Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικών Προσομοιωτών" της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (υπεύθυνος ομάδας: εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής Δ. Γ. Αγγελάκης), κατατάχθηκαν μεταξύ των ερευνητικών highlights της χρονιάς από το Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης.

Η πρώτη εργασία με τίτλο "Topological pumping of photons in nonlinear resonator arrays" δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο (μετά το Nature και το Science) περιοδικό Physical Review Letters και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της ομάδας "Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικών Προσομοιωτών", τους συνεργάτες του στο Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης,  και του Εργαστηρίου Κβαντικής Τεχνητής Νοημοσύνης της Google. Η εργασία πραγματεύεται την σύνδεση εννοιών από Tοπολογία, την Kβαντική Φυσική, και την Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης με εφαρμογές στην λύση ενός από τα ποιο σημαντικά προβλήματα στις Κβαντικές Τεχνολογίες, την αποτελεσματική μεταφορά και προστασία της Κβαντικής Πληροφορίας σε κβαντικά τσιπς. Η ιδέα βασίζεται σε προγενέστερες προτάσεις στο πεδίο της τοπολογικής Φυσικής από τον φετινό Νομπελίστα στης Φυσικής David J. Thouless και συνδέεται με τον "Κοχλία του Αρχιμήδη". Η  συνεργασία με την Google ξεκίνησε κατά την επίσκεψη ερευνητών της Google στα Χανιά στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο διεθνές συνέδριο  στους Φωτονικούς Κβαντικούς Προσομοιωτές που έλαβε χώρα τον Ιούνιο 2016 στο Κολυμπάρι, με διοργανωτή τον κ. Αγγελάκη. 

Το Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης την κατέταξε μεταξύ των ερευνητικών highlights της χρονιάς: "Topological scheme for transporting quantum particles inspired byNobel winner's work". Η εργασία επίσης προσέλκυσε το ενδιαφέρον του διεθνή επιστημονικού τύπου: "An Archimedes' screw for groups of quantum particles" και αναδημοσιεύτηκε σε πλήθος ιστοτόπων προαγωγής της επιστήμης όπως το phys.org, sciencenewonline, headlines-news.com και άλλα.

Η δεύτερη εργασία με τίτλο "Driven Open Quantum Systems and Floquet Stroboscopic Dynamics" που δημοσιεύτηκε και αυτή στο Physical Review Letters με διαφορά μερικών εβδομάδων από την πρώτη, είναι συνεργασία της ομάδας "Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικών Προσομοιωτών", με το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και αφορά μια καινούργια μέθοδο για την προστασία κβαντικών επεξεργαστών από λάθη λόγω απωλειών της απαραίτητης κβαντικών υπερθέσεων.

Το Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης την κατέταξε μεταξύ των ερευνητικών highlights της χρονιάς: "Shaking Schrödinger's cat may protect it from the environment"


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012
--