Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Παναγιώτης Κοντογιάννης, Προϊστάμενος Τμήματος Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής

Καταρχάς, πριν το ταξίδι, θα ήθελα να αναφέρω ότι η διαδικασία αιτήσεων/δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στο Erasmus+ έχει μια σχετική γραφειοκρατία, αλλά τα βήματα είναι αυστηρά καθορισμένα και οι εμπλεκόμενοι συνάδελφοι (γραφείο Erasmus, γραφείο Προσωπικού, ΕΛΚΕ, ακόμα και το international office του HTW) με βοηθήσατε σε κάθε βήμα και σας ευχαριστώ πολύ. 

Όσον αφορά την επίσκεψη στο πανεπιστήμιο HTW του Βερολίνου, θα ήθελα να αναφέρω συνοπτικά τις εντυπώσεις μου:

-         Καταρχάς λίγα στοιχεία για το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας και το Πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο HTW είναι ένα από τα 320 περίπου δημόσια πανεπιστήμια της Γερμανίας (υπάρχουν και 110 περίπου ιδιωτικά), ισοδύναμο με τα δικά μας ΑΤΕΙ, διότι δίνει πτυχεία 3-ετούς φοίητησης και ΜΔΕ 2-ετούς φοίτησης αλλά όχι διδακτορικά. Όλοι οι καθηγητές του διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα. Έχει 15,000 περίπου φοιτητές και 5 σχολές που προσφέρουν 60 διαφορετικά προγράμματα σπουδών (η βιομηχανία και η οικονομία της Γερμανίας ευνοούν την εξειδίκευση). Τα τμήματα κάθε προγράμματος έχουν το πολύ 60 φοιτητές. Οι σπουδαστές δε δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά η επιλογή τους γίνεται μέσω του βαθμού του απολυτηρίου λυκείου. Το 35% των αποφοίτων του λυκείου συνεχίζει τις σπουδές στο πανεπιστήμιο. Οι υπόλοιποι πηγαίνουν σε διάφορες θεσμοθετημένες τεχνικές-επαγγελματικές σχολές. Οι σπουδές είναι δωρεάν, με εξαίρεση κάποια προχωρημένα μεταπτυχιακά προγράμματα που δίνονται στα Αγγλικά και είνα συνδυασμός διαφορετικών τομέων (π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πληροφορική). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πανεπιστήμιο υπήρχαν φοιτητές από πολλές χώρες/ηπείρους του κόσμου, όπως και στην πόλη.

-         Το Πανεπιστήμιο διαθέτει πολύ καλές υποδομές, και είναι αναπτυγμένο σε δύο πανεπιστημιουπόλεις που θα ενσωματωθούν τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν οι καθαροί και άνετοι χώροι, η μεγάλη βιβλιοθήκη με τα αναγνωστήρια, καθώς και ότι διαθέτει παντού χώρους μελέτης. Ακόμα και τα κυλικεία και ο χώρος του εστιατορίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μελέτη με χρήση φορητού υπολογιστή. Σε επίπεδο εργαστηρίων υπολογιστών, διάθέτουν αντίστοιχη υποδομή με τη δική μας, αλλά με άλλη οργάνωση. Συγκεκριμένα, κάθε σχολή διαθέτει τα δικά της εργαστήρια υπολογιστών – μικρά των 20-25 σταθμών εργασίας, ενώ υπάρχει και χώρος κοινόχρηστών υπολογιστών (με 60 περίπου σταθμούς εργασίας στο IT center και άλλους 40 σταθμούς εργασίας στη βιβλιοθήκη). Διαθέτουν καλύτερο εξοπλισμό σε back-end IT (π.χ. πιο προηγμένα συστήματα στο datacenter, σε συσκευές storage κ.λπ.), ενώ εμείς υποστηρίζουμε μεγαλύτερο αριθμό servers. Επιπλέον, υπερέχουμε ελαφρά σε IT υπηρεσίες προς τους χρήστες (για π.χ. υπηρεσίες όπως δωρεάν εκτυπώσεις στους φοιτητές, WiFi at home, δεν έχουν ούτε κατά διάνεια), αλλά είναι λίγο πιο οργανωμένοι σε θέματα υποστηριξης χρηστών (help-desk).

-         Όσον αφορά την επικοινωνία μου με τους συναδέλφους του IT group, θα ήθελα να σημειώσω ότι ήταν πολύ ευγενικοί, έκαναν τα απολύτως απαραίτητα με μεγάλη προσήλωση στο ωράριό τους. Στις τέσσερεις ημέρες επίσκεψης, την πρώτη ημέρα μου έγινε ξενάγηση στις δύο Πολυτεχνιουπόλεις, τη δεύτερη ημέρα είχα συνάντηση με μια συνάδελφο υπεύθυνη εργαστηρίων υπολογιστών της σχολής Επιστήμης Υπολογιστών, ενώ την τρίτη και την τέταρτη μέρα επισκέφτηκα το IT center που ήταν σε ξεχωριστό κτήριο, ένα χιλιόμετρο μακρυά από τη δεύτερη πανεπιστημιούπολη. Την τρίτη ημέρα έγινε παρουσίαση του datacenter και στη συνέχεια συνάντηση με πέντε μέλη από το IT group. Tην τελευταία μέρα είχα συνάντηση με συνάδελφο από το IT group και στη συνέχεια από το International Office. Σίγουρα θα ήθελα να έχω περισσότερες ώρες συνεργασίας μαζί τους, για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πιο αναλυτική παρουσίαση κάποιων από τις υπηρεσίες, αν και διαπίστωσα ότι χρησιμοποιούμε πάνω/κάτω τις ίδιες τεχνολογίες και ότι δεν έχουν αναπτύξει κάποια πολύ εξελιγμένη/ενδιαφέρουσα υπηρεσία που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε και στο δικό μας ίδρυμα. Μου άρεσε ο τρόπος οργάνωσης του γραφείου αρωγής (help-desk) και πήρα μερικές ιδέες που θα βελτιώσουν το δικό μας αντίστοιχο γραφείο, καθώς και κάποιους αυτοματισμούς για τη δημιουργία ενός ιδεατού εργαστηρίου. Στο τέλος ανταλλάξαμε τις παρουσιάσεις μας και συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή για την υλοποίηση λύσεων κοινού ενδιαφέροντος.

-         Η πόλη ήταν πολύ όμορφη, οργανωμένη όσο αφορά τις μετακινήσεις, ενώ έχει το ιδιαίτερο γνώρισμα ότι είναι πολυ-πολιτισμική και κάποια πολύ όμορφα αξιοθέατα που επισκέφτηκα (Πύλη Βραδεμβούργου, Ράιχσταγκ, Τείχος του Βερολίνου, AlexanderPlaz), ενώ έχει και πολύ ωραία μουσεία. Αυτά δεν πρόλαβα να τα επισκεφτώ διότι έκλειναν στις 6.00 το απόγευμα και δεν προλάβαινα να επιστρέφω από το Πανεπιστήμιο !!! Μόνο στο Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας πήγα και αυτό πολύ βιαστικά.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν, και εις άλλα με υγεία !!!

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012