Slide background

Slide background

Slide background

Slide background

Slide background

Το Πάρκο

Σε μια προστατευόμενη έκταση 300 στρεμμάτων στα Χανιά και συγκεκριμένα πίσω από τους τάφους των Βενιζέλων βρίσκεται το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στο χώρο αυτό φυτά, αυτοφυή και μη, μικρά άγρια ζώα και πουλιά συνυπάρχουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση παρά μόνο με σκοπό την παρατήρηση και μελέτη τους.

Την ιδέα της δημιουργίας του Πάρκου στο Ακρωτήρι, στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης, είχε το 1994 ο τότε Πρύτανης του Πολυτεχνείου, Καθηγητής Γιάννης Φίλης. Ο ίδιος σχεδίασε και ανέπτυξε τo Πάρκο στα επόμενα 10 χρόνια με την μερική στήριξη της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και το 2004 το εγκαινίασε. Από το 1994 έως το 2017 ο Γιάννης Φίλης ήταν διευθυντής του Πάρκου.

Το 2007, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε την περιβαλλοντική σημασία της δημιουργίας του Πάρκου, και απένειμε έπαινο στον Γιάννη Φίλη.

Πιστεύεται ότι το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, πέραν από τους άμεσους σκοπούς του, θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους δημόσιους φορείς και τους ιδιώτες, τονίζοντας τη σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες στην προστασία του περιβάλλοντος.

Eικόνες από την συλλογή μας: