Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Η επίσκεψη μου μέσω του προγράμματος ERASMUS+ στο Universita Iuav di Venezia ήταν πραγματικά μία ξεχωριστή εμπειρία για εμένα, μια και ήταν η πρώτη φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ ένα ίδρυμα του εξωτερικού και να δω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σε θέματα συναφή με το αντικείμενο εργασίας μου. Η προετοιμασία των δικαιολογητικών ήταν για εμένα εύκολη υπόθεση καθώς είμαι υπεύθυνη για την οικονομική παρακολούθηση των ERASMUS+ στον ΕΛΚΕ και έτσι ήταν κάτι το οποίο το γνωρίζω πολύ καλά. Η κα Παπαδογεωργάκη, υπεύθυνη του γραφείου ERASMUS+, με την οποία γενικότερα έχουμε μία άψογη συνεργασία, με καθοδήγησε πλήρως για το τι έπρεπε να κάνω από το στάδιο της έγκρισης της κινητικότητας μου από το Πολυτεχνείο, μέχρι και της αποδοχής της επίσκεψης μου στο Πανεπιστήμιο που επέλεξα.

Η επιμόρφωση μου διήρκεσε τρείς μέρες, 20 – 22 Ιουνίου 2016. Το Universita Iuav di Venezia  έχει συγκεκριμένες περιόδους που δέχεται  προσωπικό αλλοδαπών ιδρυμάτων για επιμόρφωση. Έτσι, συνέπεσα μαζί με έναν Ισπανό, τον Marco Antonio Morales Cepeda από το Universidad de CastillaLa Mancha. Είχαμε κοινό πρόγραμμα και έτσι αυτόματα υπήρχε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, κάτι το οποίο έκανε την επιμόρφωση μου ακόμα πιο ενδιαφέρουσα!

Το Πανεπιστήμιο Iuav έχει εγκαταστάσεις κατανεμημένες σε όλη την γύρω περιοχή της Βενετίας. Την πρώτη μέρα συναντηθήκαμε με την υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου, Mrs. Busetto, η οποία μας έκανε μία συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος  του οποίου θα ακολουθούσαμε και μας οδήγησε στην κεντρική βιβλιοθήκη του ιδρύματος, όπου εκεί η υπεύθυνη Mrs. Antonella Scarpa μας έκανε ξενάγηση σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης. Οι εγκαταστάσεις τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακές, χώροι απίστευτοι, κατάλληλοι αλλού για διάβασμα, αλλού για συνεργασία για projects , αλλού με κατάλληλο φυσικό φωτισμό και θέα τα πανέμορφα κανάλια της Βενετίας για έμπνευση των φοιτητών αρχιτεκτονικής και των σχεδιαστών μόδας που είχαν!

Τη δεύτερη μέρα είχαμε συνάντηση στην οικονομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου όπου μιλήσαμε διεξοδικά για θέματα παρακολούθησης ερευνητικών προγραμμάτων. Και σε αυτό το κομμάτι οι διαφορές μεταξύ μας ήταν τεράστιες. Όσο αφορά την διαχείριση έργων εκείνοι έχουν χωρίσει τις αρμοδιότητες. Κάθε υπάλληλος είναι εξειδικευμένος να κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα και η παρακολούθηση ενός έργου είναι σαν αλυσίδα, από το ένα τμήμα στο άλλο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν λάθη και αστοχίες. Τους φάνηκε πολύ παράξενο όταν τους είπα ότι σε εμάς ένα άτομο έχει την παρακολούθηση ενός έργου σε όλα του τα στάδια. Γενικότερα είχαν πολύ προσωπικό και δούλευαν με ηρεμία. 

Την τρίτη μέρα μας έκαναν ξενάγηση και παρουσίαση ενός εργαστηρίου συλλογής υλικών - από όλο τον κόσμο - σχετικών με κατασκευές,  όπου εκεί υπήρχαν άτομα που δουλειά  τους ήταν να ψάχνουν να  βρουν υλικά από οπουδήποτε, όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μία κατασκευή ή ανακατασκευή. Έδιναν μεγάλη βαρύτητα στα ερεθίσματα που έδιναν στους φοιτητές τους. Στη συνέχεια μας ξενάγησαν στο τμήμα αρχειοθέτησης σχεδίων αρχιτεκτόνων, συντήρησης μακετών καθώς και συλλογής αντικειμένων γνωστών σχεδιαστών. Παντού διέκρινες μία οργάνωση στον τρόπο που δούλευαν. Αφιέρωναν, όπως μας εξήγησαν, πολύ χρόνο μέχρι να καταλήξουν ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να διεκπεραιώσουν  μία εργασία.

Μέσα από όλα αυτά, η μετακίνηση μου στο Universita Iuav di Venezia, σε μια πόλη παραμυθένια, θα μου μείνει αξέχαστη τόσο για τη φυσική της ομορφιά, για τους ανθρώπους που γνώρισα και τις απόψεις που αντάλλαξα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσω την κα Παπαδογεωργάκη, η οποία με παρότρυνε να καταθέσω αίτηση για επιμόρφωση μέσω της κινητικότητας προσωπικού του ERASMUS+!

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012