Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ανοικτή Εκδήλωση ROBINSON: Έξυπνη Ενσωμάτωση Τοπικών Πηγών Ενέργειας για Ενεργειακό Εφοδιασμό Βιομηχανοποιημένων Νησιών | 20.09.2022, 15:00

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με την ερευνητική ομάδα indigo (Industrial and Digital Innovations Research Group) και με επιστημονικά υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Αραμπατζή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ), διοργανώνει την 4η τακτική συνάντηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ROBINSON, από τις 19 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2022, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου - ΚΑΜ στα Χανιά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 15:10, έχει προγραμματιστεί ανοιχτή υβριδική εκδήλωση με τίτλο «Η πορεία προς την απανθρακοποίηση των νησιών: Ευρωπαϊκές προοπτικές και πρωτοβουλίες», με τη συμμετοχή της γραμματείας της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» (Clean Energy for EU Islands Secretariat), του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και οργανισμών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Νικόλαος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ενεργειακής πολιτικής. Η πρόσβαση στην εκδήλωση είναι δυνατή μέσω του παρακάτω συνδέσμου τηλεδιάσκεψης:

https://tuc-gr.zoom.us/j/91365644869?pwd=Zk9NK3FEaGNCMnFWSW1ZbHJBVWpUQT09

Το έργο ROBINSON χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, με τη συμμετοχή 18 ερευνητικών κέντρων, βιομηχανιών και οργανισμών από 10 χώρες. Συντονίζεται από τo European Turbine Network με έδρα το Βέλγιο και από την Ελλάδα συμμετέχουν το Πολυτεχνείο Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου συστήματος παραγωγής ενέργειας προσαρμοσμένου σε νησιά με βιομηχανικές δραστηριότητες, με την εκμετάλλευση όλων των τοπικά διαθέσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στην απανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών νησιών μέσω της σταδιακής απεξάρτησής του από τα ορυκτά καύσιμα. Με τη βοήθεια ενός καινοτόμου Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας (EMS), βασισμένου σε αρχές Ψηφιακών Διδύμων (Digital Twins), το ROBINSON συνδυάζει υπάρχουσες και νέες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προωθώντας ταυτόχρονα τις πρακτικές κυκλικής οικονομίας, όπως η βιομηχανική συμβίωση.

Το ενεργειακό σύστημα και το EMS θα εγκατασταθούν στο νησί Eigerøy (Νορβηγία), ενώ, στo πλαίσιo του έργου, θα αναπτυχθούν μελέτες αναπαραγωγής σε δύο Ευρωπαϊκά νησιά, Κρήτη και Western Isles (Σκωτία). Στην Κρήτη, η ολοκληρωμένη λύση του ROBINSON θα μελετηθεί σε επίπεδο ανάπτυξης μελέτης αναπαραγωγής (Replication Study) στην περιοχή Κισάμου Χανίων, με κέντρο την εμβληματική βιομηχανία παραγωγής παξιμαδιών «το Μάννα» (Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ).

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012