Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ο Ομ. Καθ. Σπυρίδων Αγάθος, εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου, εξέλεξε τον κ. Σπυρίδωνα Αγάθο, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Louvain ως Αντεπιστέλλον Μέλος της εξ Ελλήνων Επιστημόνων του Εξωτερικού, στον Κλάδο «Μηχανικής Βιοεπιστημών» στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών. Γενικός και κύριος σκοπός της Aκαδημίας Aθηνών είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών και η επικοινωνία του ιδρύματος και των ακαδημαϊκών με τις άλλες ακαδημίες ή τους ομοτέχνους τους, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με αυτούς. Οι Tάξεις της Ακαδημίας Αθηνών καλλιεργούν όλες τις εκδηλώσεις του πνεύματος, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και τις επιστήμες. Η Α' Τάξη, στην οποία εξελέγη ο κ. Αγάθος, περιλαμβάνει τις Θετικές Επιστήμες, δηλαδή τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, την ιατρική, την αστρονομία.

Ο Ομ. Καθ. Σπυρίδων Αγάθος υπηρέτησε ως μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πολυτεχνείου Κρήτης την περίοδο 2013-2017, αλλά πρόσφατα εξελέγη επίσης εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με θητεία από το 2022 έως το 2026. Αποτελεί ύψιστη τιμή για το Πολυτεχνείο Κρήτης να συμπεριλαμβάνεται στο ανώτατο όργανο διοίκησής του ένα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η Πρυτανεία, αλλά και σύσσωμη η Πολυτεχνική Κοινότητα, συγχαίρουν θερμά τον Ομ. Καθ. Σπυρίδωνα Αγάθο για τη μεγάλη αυτή τιμητική διάκριση!

 

Βιογραφικό Ομ. Καθ. Σπυρίδωνα Αγάθου

Ο κ. Αγάθος έλαβε το Δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1973. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MEng) στην Επιστήμη του Χημικού Μηχανικού το 1976 από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μοντρεάλ του Καναδά. Έπειτα από περαιτέρω σπουδές και έρευνα στις ΗΠΑ έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα (PhD) στην Βιοχημική Μηχανική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ) το 1983. Από το 1982 έως το 1985 υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο (UWO) στον Καναδά, από το 1985 έως το 1993 στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Rutgers της Νέας Υερσέης στις ΗΠΑ και από το 1993 έως το 2015 στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain (UCLouvain) στη Louvain-la-Neuve του Βελγίου ως Καθηγητής, όπου και διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικής Μηχανικής στη Σχολή Εμβιομηχανικής από το 1998 έως το 2010. Από το 2015 έως το 2019 υπηρέτησε ως Ιδρυτικός Κοσμήτορας Βιολογικών Επιστημών και Επιστημών Μηχανικού στο αρτισύστατο Πανεπιστήμιο Yachay Tech στον Ισημερινό της Νοτίου Αμερικής απ’όπου και αφυπηρέτησε ως Πρύτανης το 2019. Από το 2015 έως σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής και Προσκεκλημένος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο UCLouvain.

Η έρευνά του κινείται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ των επιστημών μηχανικού και των βιολογικών επιστημών με πυρήνα τη μηχανική βιοδιεργασιών και τη βιοτεχνολογία. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται ιδιαιτέρως στις περιοχές της βιοχημικής μηχανικής, της βιοκατάλυσης, των μικροβιακών/κυτταρικών καλλιεργειών και της κλιμάκωσής τους, της περιβαλλοντικής μηχανικής και βιοαποκατάστασης από ρύπανση, και της βιοτεχνολογίας για την αειφορία. Στις περιοχές αυτές έχει σημαντικό δημοσιευμένο έργο που περιλαμβάνει 184 άρθρα με κριτές, 54 κεφάλαια σε βιβλία, περισσότερες από 500 ανακοινώσεις σε υψηλού κύρους συνέδρια ή προσκεκλημένα σεμινάρια, πέντε βιβλία και τρεις διεθνείς πατέντες, ενώ έχει λάβει περισσότερες από 13000 αναφορές (Google Scholar) με h-index 57.

Στις προαναφερθείσες περιοχές της βιολογικής μηχανικής και ειδικότερα σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής αναγνωρίζεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ένας από τους κορυφαίους ερευνητές (εξελέγη -μεταξύ άλλων- μέλος της Academia Europaea), με μεγάλη συνεισφορά στην εξέλιξη της Επιστήμης, αλλά επίσης και με σταθερή και εποικοδομητική σχέση με τον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, ενσωματώνοντας δημιουργικά εργαλεία από τη βιοτεχνολογία για την επίλυση πραγματικών πιεστικών κοινωνικών προβλημάτων βιοαποκατάστασης, ποιότητας νερού, δημόσιας υγείας και βιώσιμης ανάπτυξης.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012