Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

18
Απρ

Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας κ. Μπίκου Ευστάθιου, Σχολή ΜΠΔ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΜΠΔ  
Τοποθεσία
Ώρα18/04/2022 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Ονοματεπώνυμο:                  Μπίκος Ευστάθιος

Αριθμός Μητρώου:              2006010046

 

Θέμα

Τίτλος στα Ελληνικά:                           Σχεδιασμός και κατασκευή συστήματος διαμόρφωσης θερμοπλαστικών με χρήση κενού (vacuum-former)

Τίτλος στα Αγγλικά:                           Design and construction of a vacuum-based thermoplastic forming machine (vacuum-former)

 

Επιτροπή:

Επιβλέπων:                 Αριστομένης Αντωνιάδης

Πρώτο Μέλος:                        Παναγιώτης Παρτσινέβελος

Δεύτερο Μέλος:          Νικόλαος Μπιλάλης

 

 

Περίληψη της εργασίας στα Ελληνικά:

Η διαδικασία της κενοδιαμόρφωσης είναι μια μέθοδος κατεργασίας θερμοπλαστικών με ευρύ φάσμα εφαρμογών. Στη διαδικασία αυτή το υλικό, σε μορφή φύλλου, θερμαίνεται πάνω από την θερμοκρασία ευπλαστότητάς του (αλλά όχι τήξης του) και κατόπιν εφαρμόζεται πάνω σε κατάλληλο καλούπι. Ο αέρας μεταξύ του καλουπιού και του φύλλου αναρροφάται και έτσι η ατμοσφαιρική πίεση υποχρεώνει το φύλλο του υλικού να εφαρμόσει στο καλούπι. Ύστερα το υλικό επιστρέφει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ώστε να αποκτήσει ξανά την ακαμψία του και αφαιρείται από το καλούπι για τυχόν περεταίρω κατεργασία, πχ αποκοπή της φύρας κτλ. Οι μηχανές κενοδιαμόρφωσης ποικίλουν σε μορφή, μέγεθος και δυνατότητες και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα από μικρές χειροκίνητες επιτραπέζιες μηχανές, με ικανότητα διαμόρφωσης φύλλων πάχους μερικών δέκατων του χιλιοστού, έως μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, πλήρως αυτοματοποιημένες, με δυνατότητα διαμόρφωσης φύλλων μερικών τετραγωνικών μέτρων και/ή μεγάλου πάχους έως και λίγων εκατοστών. Η μέθοδος χαίρει ευρείας υιοθέτησης στον τομέα της παραγωγής συσκευασιών αλλά επίσης στην παραγωγή πολλών εξαρτημάτων για προϊόντα κάθε κλίμακας.

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η σχεδίαση και κατασκευή μιας μηχανής κενοδιαμόρφωσης, χωρίς καθοδήγηση από κάποιο βιομηχανικό πρότυπο και με κύριο κριτήριο την καλύτερη δυνατή απόδοση στο ελάχιστο δυνατό κόστος καθώς και η διαχείριση των προβλημάτων/προκλήσεων που ακολουθούν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η μηχανή, έχει μορφή σταθερής τράπεζας/πλατώ, με σταθερό φούρνο υπεράνω αυτών και πλαίσιο συγκράτησης του προς διαμόρφωση φύλλου κινούμενο μεταξύ τους και είναι ικανή για διαμόρφωση φύλλων υλικού διάστασης 50cm x 70cm. Είναι εξοπλισμένη με ενσωματωμένο σύστημα αναρρόφησης υψηλού κενού αλλά διαθέτει και επιπλέον δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική διάταξη αναρρόφησης. Έχει ψηφιακό έλεγχο ακριβείας για την ένταση θέρμανσης και σύστημα διπλής τροφοδοσίας ισχύος, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα τόσο από συμβατική παροχή 230V 16A (οικιακή πρίζα schuko) όσο και από βιομηχανική μονοφασική παροχή 230V 32A, ρυθμίζοντας αυτόματα τη μέγιστη ισχύ της, ανάλογα με την επιλεγόμενη τροφοδοσία. Είναι σχεδιασμένη να καταλαμβάνει μικρό εμβαδό, μόλις 100cm x 80cm, και το κόστος της είναι αρκετές φορές μικρότερο από αντίστοιχης κλίμακας εμπορικές μηχανές.

Στην εργασία περιγράφεται η διαδικασία κατασκευής της μηχανής και αναλύονται τα επιμέρους συστήματα αυτής, όπως το δομικό, το πνευματικό και το ηλεκτρολογικό και ηλεκτρικό της σύστημα και δίδεται μια περιγραφή της διαδικασίας χειρισμού της. Έπειτα παρουσιάζονται και αξιολογούνται παραδείγματα χρήσης της και γίνεται τελικός απολογισμός κόστους σε σύγκριση με εμπορικά μοντέλα.

 

​​​​​​​Ημερομηνία Εξέτασης

Ημέρα/Μήνας/Έτος:             18/4/2022

Ώρα:                       11:00

 

​​​​​​​Χώρος Εξέτασης

Αίθουσα:               Μ1.212

Κτίριο:    Μ1

Zoom meeting:

https://tuc-gr.zoom.us/j/85828365018?pwd=WGQrUk1QV1VEcDZoaHpCZ29LdXZSQT09

Meeting ID: 858 2836 5018
Password: 479864

 

 

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012