04
Οκτ
Τίτλος εργασίας: «Εργαστηριακή μελέτη καθαρισμού στερεών πετρελαϊκών αποβλήτων», (Αγγλικά): «Experimental study of refinery solid wastes treatment»
Τριμελής εξεταστική επιτροπή:
1. Νικόλαος Πασαδάκης, Καθηγητής ΜΗΧΟΠ (Επιβλέπων)
2. Νικόλαος Καλλίθρακας- Κόντος, Καθηγητής ΜΗΧΟΠ
3.Δ. Μαρινάκης, Επικ. Καθηγητής ΠΔΜ
Περίληψη
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τα στερεά πετρελαϊκά απόβλητα και πώς αυτά μπορούν να επεξεργαστούν με διαλύτες για την ανάκτηση πετρελαϊκών προϊόντων. Για το σκοπό αυτό δείγματα πετρελαϊκής ιλύος εκχυλίστηκαν με υγρούς διαλύτες, υγροποιημένα αέρια συστατικά καθώς και με μείγματα διαλυτών ώστε να βρεθεί ο βέλτιστος διαλύτης εκχύλισης, ο οποίος θα δώσει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκτησης πετρελαϊκών κλασμάτων.
Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων, την παραγωγή της ελαιώδους ιλύος, τα χαρακτηριστικά της και την σύσταση της, καθώς και την τοξικότητα και τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης διάθεσης της προς το περιβάλλον.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι δυνατοί τρόποι κατεργασίας της ιλύος και οι μέθοδοι ανάκτησης πετρελαϊκών προϊόντων με τεχνικές όπως η εκχύλιση με διαλύτη, η φυγοκέντρηση, η επίπλευση αφρού, η ενισχυμένη ανάκτηση πετρελαίου με επιφανειοδραστικές ουσίες, η επεξεργασία με ψύξη/απόψυξη, η επεξεργασία με πυρόλυση, η επεξεργασία με μικροκύματα, η ηλεκτρομαγνητική μέθοδος, καθώς και η επεξεργασία με υπέρηχο. Στη συνέχεια του κεφαλαίου, αναφέρονται οι τρόποι επεξεργασίας της πετρελαϊκής ιλύος με σκοπό την ασφαλή διάθεσης της, όπως είναι η αποτέφρωση, η σταθεροποίηση/στερεοποίηση, η επεξεργασία με οξείδωση και η βιοεξυγίανση.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εργαστηριακή ανάλυση δύο δειγμάτων πετρελαϊκής ιλύος, τα οποία προήλθαν από το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου της εταιρίας Polyeco. Τα δείγματα αρχικά εξετάστηκαν και αναλύθηκαν για να προσδιοριστούν τα ποσοστά νερού, πτητικών συστατικών και τέφρας με μεθόδους όπως η ASTM D95-05, TGA, Soxhlet και GC-MS. Αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητα για την επόμενη φάση, η οποία επικεντρώνεται στον εντοπισμό του διαλύτη εκχύλισης που προσφέρει την καλύτερη απόδοση στην ανάκτηση πετρελαϊκών κλασμάτων από τα δείγματα. Επίσης, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων.
Στο τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζεται αναλυτικά η πειραματική διαδικασία της εκχύλισης των δειγμάτων με διαλύτες και στα δύο δείγματα πετρελαϊκής ιλύος. Ακόμα αναλύονται οι διαλύτες που χρησιμοποιήθηκαν. Χρησιμοποιήθηκαν υγροί διαλύτες όπως πεντάνιο, εξάνιο, επτάνιο και αέριοι (σε υγροποιημένη μορφή) όπως βουτάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και μείγμα διοξειδίου του άνθρακα με βουτάνιο. Επίσης παρουσιάζονται σε πίνακες και σε γραφήματα τα αποτελέσματα, που προέκυψαν έπειτα από την επεξεργασία των δύο δειγμάτων και γίνεται και σύγκριση των αποτελεσμάτων τους.
Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας αναφέρονται τα συμπεράσματα της διπλωματικής εργασίας που προήλθαν από την μελέτη των αποτελεσμάτων. Τέλος αναφέρεται ότι ο αποδοτικότερος υγρός διαλύτης εκχύλισης είναι το εξάνιο και από τους υγροποιημένους το μείγμα διοξειδίου του άνθρακα με βουτάνιο.
Λέξεις κλειδιά (Ελληνικά): Στερεά πετρελαϊκά απόβλητα, διαλύτες, εκχύλιση, πετρελαϊκή ιλύς.
Λέξεις κλειδιά (Αγγλικά): Refinery solid wastes, solvents, extraction, oil sludge