Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

06
Νοε

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας κ.Γρένδα Φωτεινής - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα06/11/2024 16:00 - 17:00

Περιγραφή:

 Ονοματεπώνυμο:Γρένδα Φωτεινή

Τίτλος:Η Αισθητικότητα των βιβλιοθηκών:
Title:Σχέση σχεδιασμού και αντιληπτικών αισθήσεων μέσα από τρία παραδείγματα πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών

The Aesthetics of Libraries: The Relationship between Design and Perceptual Sensations through Three Examples of University Libraries
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2016, 16.00 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 4ου ετους 

Εξεταστική Επιτροπή

Καθηγητής Τσάρας Γιαννης -Νικος (επιβλέπων)
Επίκουρος Καθηγητής Τέσσας Χρήστος 
Επίκουρος  Καθηγητής Κεφαλογιάννης Νεκτάριος

Περίληψη

Στη παρούσα ερευνητική θα αναλυθούν τρεις σημαντικές ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες διαφορετικών εποχών, που όμως παρουσιάζουν κοινά στοιχεία. Οι βιβλιοθήκες αυτές, έχουν σημαντική ιστορία και παράδοση στην παιδεία και στην έρευνα. Οι παροχές και η ποιότητα των πόρων έχουν ιδιαίτερη σημασία και στις συλλογές τους διαθέτουν πολιτιστικά κειμήλια, χειρόγραφα και σπάνιες εκδόσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν καθηγητές και φοιτητές. Τέλος, η αρχιτεκτονική τους αποτελεί τοπόσημο των πανεπιστημίων και κατ’ επέκταση των πόλεών τους.
Αρχικά, αναφορά θα γίνει στην βιβλιοθήκη Joanina του πανεπιστημίου της Coimbra ένα από τα πιο παλιά πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Θα αναλυθεί επίσης η βιβλιοθήκη  του Trinity College στο Δουβλίνο  του 18ου αιώνα. Τέλος, θα αναλυθεί η Φιλολογική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου του Βερολίνου, έργο του 21ου αιώνα. 
Σε αυτές τις βιβλιοθήκες αναδεικνύεται και αναλύεται η σημασία της αντίληψης μέσω και των πέντε αισθήσεων. Θα αναλυθούν σε κάθε μία από αυτές (1) οι οπτικές εντυπώσεις που δίνονται, μέσω του φυσικού και τεχνητού φωτισμού και της χρωματικής τους παλέτας, (2) η στάθμη θορύβου.  Ακόμη, (3) θα εξεταστούν τα υλικά και οι υφές του χώρου και τέλος, (6) εξετάζεται, αν η όσφρηση και η γεύση που είναι συμπληρωματικές και άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους, μπορούν να αποτελέσουν σχεδιαστική παράμετρο.


 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012