Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

28
Νοε

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας κας. Εριέτας Λαδουκάκη, Σχολή ΜΗΧΟΠ
Κατηγορία: Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας   Ομιλία/Διάλεξη   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΕξ αποστάσεως - Με τηλεδιάσκεψη
Ώρα28/11/2024 13:30 - 14:30

Περιγραφή:

Τίτλος εργασίας: "Διαχρονική εξέλιξη των δεικτών ασφάλειας στην παραγωγή ενέργειας"
Τίτλος εργασίας στα αγγλικά: "Long-term evolution of safety indicators in energy production".

Τριμελής εξεταστική επιτροπή:

1. Μιχαήλ Γαλετάκης, καθηγητής ΜΗΧΟΠ (Επιβλέπων)
2. Εμμανουήλ Βαρουχάκης, Επικ. Καθηγ. ΜΗΧΟΠ
3. Δρ. Γεώργιος Μπασδάνης, εξωτερικός συνεργάτης ΜΗΧΟΠ

Περίληψη

Στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανάλυση των εργατικών ατυχημάτων στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεντρώθηκαν δεδομένα που αφορούν θανατηφόρα και μη θανατηφόρα ατυχήματα για την περίοδο 1999-2020, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των στοιχείων από τη ΔΕΗ ΑΕ. Η μελέτη περιλαμβάνει την κατανομή και την επεξεργασία των δεδομένων σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων, την εξέλιξή τους διαχρονικά, τις εργατοώρες απασχόλησης και τις ημέρες απώλειας εργασίας λόγω ατυχημάτων.

Παρουσιάστηκαν οι βασικοί ορισμοί και οι μέθοδοι υπολογισμού των δεικτών ασφαλείας, επισημαίνοντας τις διαφορές στην προσαρμογή τους σε διαφορετικά μεγέθη αναφοράς. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίστηκαν οι δείκτες συχνότητας, σοβαρότητας και επίπτωσης τόσο για τα θανατηφόρα όσο και για τα μη θανατηφόρα ατυχήματα. Η χρονολογική εξέλιξη των δεικτών αυτών αναλύθηκε, αποκαλύπτοντας μια γενική πτωτική τάση. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν οι ώρες εκπαίδευσης του προσωπικού σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας (ΥΑΕ), ώστε να υπολογιστεί ο δείκτης πρόγνωσης ατυχημάτων ανά 1000 ώρες εκπαίδευσης. Διαπιστώθηκε ότι η εκπαίδευση δεν είχε ουσιαστική επίδραση στη μείωση των ατυχημάτων στον κλάδο. Στη συνέχεια, εξετάστηκε η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογίστηκε ο δείκτης παραγωγής σε σχέση με τη συχνότητα των ατυχημάτων. Ο δείκτης παραγωγής (Δπ), ο οποίος εκφράζει τη συχνότητα των ατυχημάτων ανά TWh παραγωγής ενέργειας, διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει αυξητική τάση η οποία ενδέχεται να συνδέεται με τη συνεχιζόμενη μείωση της συνολικής παραγωγής ενέργειας, καθώς και με την παράλληλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον τομέα της παραγωγής ενέργειας κατά το διάστημα 2010-2020. Επίσης η τάση αυτή πιθανόν να οφείλεται και στην οργάνωση των εργασιών των ορυχείων και των μονάδων παραγωγής ενέργειας καθώς ο τρόπος λειτουργίας τους είναι μεταβαλλόμενος και εξαρτάται από την ημερήσια και την εποχιακή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Συλλέχτηκαν ευρωπαϊκά (Γερμανία) και διεθνή δεδομένα (ΗΠΑ) και μελετήθηκε η διαχρονική εξέλιξη των δεικτών ασφαλείας των εργατικών ατυχημάτων στον τομέα της λιγνιτοπαραγωγής σε σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά TWh. Τα ευρωπαϊκά δεδομένα αφορούν τους βιομηχανικούς κλάδους δραστηριοτήτων όπως κατατάσσονται σύμφωνα με την ταξινόμηση NACE n2.

Τα δεδομένα για τη διεθνή ανάλυση αντλήθηκαν από αναγνωρισμένους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από κρατικές στατιστικές υπηρεσίες. Τα ευρήματα καταδεικνύουν μια πτωτική τάση στη συχνότητα θανατηφόρων ατυχημάτων από το 1990 έως το 2022, με τη μείωση να αποδίδεται σε βελτιώσεις στην ασφάλεια και εκπαίδευση. Παράλληλα, οι δείκτες θανατηφόρων ατυχημάτων συσχετίζονται ισχυρότερα με τον αριθμό των εργαζομένων παρά με την παραγωγή ενέργειας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης του εργασιακού φόρτου και των μέτρων ασφαλείας σε περιόδους αυξημένης παραγωγικής δραστηριότητας. Τέλος, προτάθηκαν κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα, με στόχο την πληρέστερη κατανόηση και τη βελτίωση της ασφάλειας στον ενεργειακό τομέα.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012