Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

02
Απρ

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας κου Κωλέτση - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας   ΑΡΜΗΧ  
ΤοποθεσίαΚ4 - Κτίριο Κ4, Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο κτήριο Κ4. Όσοι θέλουν μπορούν να την παρακολουθήσουν εξ' αποστάσεως
Ώρα02/04/2025 18:00 - 19:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Ευάγγελος Κωλέτσης


Τίτλος: Καλό Χωράφι Μυλοποτάμου, Ζητήματα Προστασίας, Τεκμηρίωσης, και Ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου
Title: Kalo Choraphi, Mylopotamos. Preservation, Documentation and Enhancement of the Archaeological Site

Εξεταστική Επιτροπή
Ασλανίδης Κλήμης (Επιβλέπων)
Σκουτέλης Νικόλαος
Κακάβας Σπυρίδων

Περίληψη
Η εργασία αυτή θα επιχειρήσει να προσεγγίσει μια σειρά από θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα της προστασίας των μνημείων με επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο στο Καλό Χωράφι Μυλοποτάμου. Πρόκειται για παράκτια ΜΜ ΙΙΙ – ΥΜ Ι εγκατάσταση, στην Βόρεια Κρήτη, ανάμεσα στο Μπαλί και τις Σίσσες. Στην θέση έχει πραγματοποιηθεί αρχικά σωστική ανασκαφή το 2012 και στην συνέχεια συστηματική, υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Τζιγκουνάκη. Τα αρχιτεκτονικά ευρήματα αφορούν συγκρότημα περίπλοκης δομής, πιθανά δύο ορόφων, η ακριβής χρήση του οποίου είναι δύσκολο να προσεγγιστεί.
Στο πλαίσιο της εργασίας αρχικά πραγματοποιείται γεωμετρική τεκμηρίωση του μνημείου με σύγχρονα μέσα και συντάσσονται αναλυτικά σχέδια της υφιστάμενης κατάστασης. Στην συνέχεια συντάσσονται σχέδια αναπαράστασης σύμφωνα με τα ευρήματα ενώ ακολουθεί η πρόταση επέμβασης. Στην επέμβαση περιλαμβάνεται αναλυτική μελέτη της πρόσβασης, των διαδρομών επίσκεψης, της σήμανσης και του στεγάστρου προστασίας.
Παράλληλα με την σύνταξη των σχεδίων προσεγγίζεται θεωρητικά και βιβλιογραφικά η ιστορική και οικοδομική τεκμηρίωση του μνημείου καθώς και δύο ευρύτερα ζητήματα, που εμπλέκονται στον σχεδιασμό. Η αρχαιολογική αναπαράσταση και τα στέγαστρα σε αρχαιολογικούς χώρους. Τα δύο αυτά ζητήματα προσεγγίζονται τόσο ως ουδέτερα εργαλεία αναπαράστασης και προστασίας όσο και ως υποκειμενικά μέσα ερμηνείας και πρόσληψης του αρχαιολογικού παρελθόντος.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012