Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Ημέρα Οδικής Ασφάλειας 2018

Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια, αφιερωμένη στη Στέλλα και στον Γιάννη | 24 Οκτωβρίου 2018, Πολυτεχνειούπολη


Το Πολυτεχνείο Κρήτης, θέλοντας να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των μελών του όσον αφορά στην ασφαλή οδήγηση, στην προώθηση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και πάνω από όλα στην ασφάλεια των φοιτητών του, διοργάνωσε στις 24 Οκτωβρίου 2018, "Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια". Η ημέρα διεξήχθη σε δύο ενότητες και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Στέλλας και του Γιάννη, των δύο νέων ανθρώπων που χάθηκαν, στις 17 Αυγούστου 2017, σε τραγικό δυστύχημα έξω από την Πολυτεχνειούπολη.

Η πρώτη ενότητα της ημέρας με θέμα "Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και βιωματικές δράσεις" απευθυνόταν σε όλα τα μέλη της Πολυτεχνικής κοινότητας. Ο κ. Δημήτρης Πετρούνιας, Εκπαιδευτής του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», ενημέρωσε το κοινό για τα τροχαία δυστυχήματα και τις κύριες αιτίες πρόκλησής τους. Παράλληλα, οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης για πρακτική κατανόηση των επιπτώσεων της μέθης στην αντίληψη. Από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χανίων, ο κ. Γιαννακάκης Νικόλαος, Υπαρχηγός Σώματος Χανίων, και η κα. Αναστασία Αντωνάκη, εθελόντρια, παρουσίασαν σεμινάριο πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης συμβάντος σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, με τη διαδραστική συμμετοχή του κοινού. Πιο συγκεκριμένα, έδειξαν τους τρόπους προσέγγισης ενός τροχαίου ατυχήματος και έκαναν επίδειξη της διαδικασίας αφαίρεσης κράνους που εκτελείται μόνο από εκπαιδευμένους διασώστες. Επίσης, στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας διεξήχθη έρευνα για την οδηγική συμπεριφορά φοιτητών και εργαζομένων της Πολυτεχνικής Κοινότητας, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την αποτύπωση της συμπεριφοράς οδηγών αυτοκινήτων, οδηγών δικύκλων, πεζών και ποδηλατών στην Πολυτεχνειούπολη.

Στη δεύτερη ενότητα της ημέρας, πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα με θέμα την Οδική Ασφάλεια, η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό. Στο πλαίσιο της εσπερίδας, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Ιωάννης Βλαχάκης, Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Χανίων, ο κ. Γεώργιος Φραγγεδάκης, Αντιδήμαρχος Χανίων, ο κ. Φώτης Καζάσης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, και η κα. Ασπασία Τσουρλάκη, μέλος της Κίνησης Κατοίκων Ακρωτηρίου για την Προστασία των Πεζών.

Με συντονιστή τον Αν. Καθηγητή Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκη, Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, διεξήχθη το 1ο μέρος της εσπερίδας με τίτλο «Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη και οι κοινωνικές επιπτώσεις τους». Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, έδωσε ομιλία με τίτλο «Πολυκριτήρια Μεθοδολογία Εκτίμησης Τροχαίων Ατυχημάτων: η Περίπτωση της Κρήτης», o κ. Νικόλαος Ξυλούρης, Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Οδική Ασφάλεια της Περιφέρειας Κρήτης, μίλησε για την οδική ασφάλεια ως προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης και ο κ. Ιωάννης Λιονάκης, Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α), έδωσε ομιλία με τίτλο «Οδική Ασφάλεια, Κρητική πραγματικότητα».

Ο Καθηγητής Νικόλαος Καλλίθρακας-Κόντος, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, ήταν ο συντονιστής του 2ου μέρους της Εσπερίδας με τίτλο «Τεχνικές παρεμβάσεις για την Οδική Ασφάλεια». Στο 2ο μέρος μίλησαν: η κα Βασιλική Δανέλλη - Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ. Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς", για την Οδική Ασφάλεια ως Θέμα Παιδείας και Πολιτισμού, ο Καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων και Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου H2020 CIVITAS DESTINATIONS για τις «Καλές πρακτικές για την Οδική Ασφάλεια από την Ελλάδα και την Ευρώπη», και ο κ. Ιωάννης Σκιάς, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Πραγματογνώμονας ΤΕΕ, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του μηχανικού στη πρόληψη και στη διερεύνηση τροχαίων ατυχημάτων.

Παρακολουθήστε σε βίντεο τις δύο παρουσιάσεις της πρώτης ενότητας, τις βιωματικές δράσεις και όλες τις ομιλίες της Εσπερίδας:

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο των δράσεων για την Οδική Ασφάλεια υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) "Πάνος Μυλωνάς" για την από κοινού δράση στην Περιφέρεια Κρήτης και στην ελληνική επικράτεια γενικότερα, με έμφαση στην πρόληψη των τροχαίων συμβάντων, στους εξής τομείς:

  1. Κυκλοφοριακή αγωγή και διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικιακές βαθμίδες.
  2. Εκπόνηση επιστημονικών ερευνών σε θέματα οδικής συμπεριφοράς με σκοπό τη διερεύνηση και προαγωγή της κουλτούρας οδικής ασφάλειας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
  3. Εκπόνηση ενδεχόμενων περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και άλλων θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια οχημάτων και τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.
  4. Αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012