Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Η Νορβηγία είναι ένας προορισμός ζωής για τους περισσότερους ανθρώπους και το γεγονός ότι θα αποτελούσε τη χώρα διαμονής μας για τους 3 μήνες της άνοιξης (Μάρτιος-Μάιος) ήταν πολύ συναρπαστικό!

«Που θα πας εκεί πάνω; Θα αντέξεις εκεί πέρα, κάνει κρύο! Είναι πολύ ακριβά!» Αυτές ήταν κάποιες από τις συνηθισμένες αντιδράσεις του οικογενειακού και φιλικού μας περιβάλλοντος στο άκουσμα της προοπτικής να μείνουμε στη Νορβηγία για 3 μήνες.  Η διαφορετικότητα μιας Σκανδιναβικής χώρας, τόσο σε κουλτούρα όσο και σε κλίμα ήταν εξαιρετικά ελκυστική και αποτέλεσε σημαντικό κριτήριο για να την επιλέξουμε, σε συνδυασμό φυσικά με την σχετικότητα του θέματος της πρακτικής άσκησης.

Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, με εκπληκτική φύση και πανέμορφες πόλεις, κάθε μία τόσο μοναδική . Εμείς επιλέξαμε ως φορέα πρακτικής άσκησης το πανεπιστήμιο στην πόλη του Σταβάνγκερ. Το Σταβάνγκερ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, αποκαλείται και «Πρωτεύουσα του πετρελαίου» στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί βάση για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές  εταιρίες. Περιτριγυρισμένο από όμορφα φιόρδ, βουνά και μακριές, λευκές παραλίες προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων στη φύση . Αυτό που μας έκανε εντύπωση μάλιστα ήταν το πόσο οι Νορβηγοί ασχολούνται με δραστηριότητες όπως ορειβασία, σκι και ποδηλασία σε καθημερινή βάση σχεδόν και τις έχουν ενσωματώσει στην κουλτούρα τους. Έτσι και εμείς, κάνοντας παρέα τόσο με Νορβηγούς όσο και με φοιτητές από διαφορετικές εθνικότητες μυηθήκαμε στην ορειβασία συμμετέχοντας σε εβδομαδιαίες εκδρομές σε πολλά από τα ορειβατικά μονοπάτια στα κοντινά βουνά γύρω από το Σταβάνγκερ. Τα μαγευτικά τοπία με απόκρημνους γκρεμούς, φιόρδ, παγωμένες λίμνες και άγρια φύση μας αποζημίωναν κάθε φορά προσφέροντας εικόνες που δύσκολα θα ξαναδούμε στη ζωή μας.

Όσον αφορά στη διαμονή, το γεγονός ότι δεν υπήρχε δυνατότητα στέγασης μας σε κάποια από τις εστίες του πανεπιστημίου ήταν δίκοπο μαχαίρι. Για καλή μας τύχη, βρήκαμε εξαιρετικό σπίτι στο κέντρο της πόλης στο οποίο ήδη διέμεναν άλλα 4 άτομα. Έτσι λοιπόν, αφού προστεθήκαμε κι εμείς, ήμασταν 6 άτομα στο σύνολο από διαφορετικές εθνικότητες και μέσα σε 3 μήνες έγινε κάτι που δεν περίμενε κανείς μας.. γίναμε οικογένεια. Το ότι πληρώναμε κάτι παραπάνω για το σπίτι ( περίπου 400 ευρώ/ μήνα) συγκριτικά με τις εστίες( 300-400€/μήνα) άξιζε και με το παραπάνω, γι αυτό και συνιστούμε ανεπιφύλακτα να προτιμήσετε την ιδιωτική αγορά αν υπάρχει δυνατότητα, έτσι ώστε να βιώσετε την συγκατοίκηση με διαφορετικά άτομα. Αυτή είναι τελικά η εμπειρία που θα προσφέρει παραπάνω από τις υπόλοιπες.

Βέβαια η ζωή είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο ακριβή από ότι στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς και θα πρέπει κανείς να κάνει πολύ σωστή διαχείριση των χρημάτων του. Η αλήθεια είναι ότι η χρηματοδότηση του Erasmus (620€/ μήνα) δεν επαρκεί,  και θα χρειαστεί οπωσδήποτε συμπλήρωμα αφού τα πάγια έξοδα του μήνα σχεδόν αντιστοιχούν στα 2/3 του ποσού. Μην ξεχνάμε και το ότι στη Νορβηγία το  νόμισμα  είναι η νορβηγική κορώνα γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το οικονομικό κομμάτι.

Για το πανεπιστήμιο λοιπόν, το οποίο ήταν και ο χώρος εργασίας μας δεν έχω λόγια. Τόσο οργανωμένο και σύγχρονο με χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για διάβασμα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, δυστυχώς δε συγκρίνεται με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Με σχεδόν καθημερινά σεμινάρια και παρουσιάσεις από μεγάλες εταιρίες στο χώρο του πανεπιστημίου, το πανεπιστήμιο φρόντιζε να ενημερώνει τους φοιτητές για κάθε ευκαιρία συνεργασίας ή και εργασίας στις νορβηγικές εταιρίες. Αυτό που συνειδητοποιείς  είναι ότι το σύστημα εργασίας στο εξωτερικό δεν αφήνει κανέναν ανεκμετάλλευτο. Ανεξάρτητα από το ύψος των δυνατοτήτων και των γνώσεων του καθενός, όλοι αξιοποιούνται, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τέλος το γεγονός ότι συναναστραφήκαμε με άτομα από όλο τον κόσμο και γνωρίσαμε το σύστημα εκπαίδευσης και εργασίας στη Νορβηγία μέσα από την πρακτική μας άσκηση και την συνεργασία μας τόσο με το πανεπιστήμιο όσο και με δημοτικό φορέα, μας αφύπνισε κυριολεκτικά.  Όχι απλά λοιπόν συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους να δοκιμάσουν την εμπειρία του Erasmus, αλλά μπορούμε και να εγγυηθούμε ότι θα είναι από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής τους και θα αποκτήσουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τη χώρα!

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012