Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Ιάσων Δημητρίου PRIMARINE GmbH, Γερμανία - Πρακτική Άσκηση μέσω Ομίλου Πολυτεχνείου Κρήτης

Ιάσων Δημητρίου
Primarine GmbH
2/3/2020 - 1/6/2020

Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται στον φοιτητή ή τη φοιτήτρια που επιθυμεί ή το σκέφτεται να πραγματοποιήσει την πρακτική του ή της στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό θα απευθυνθώ κατευθείαν σε εσένα που σε ενδιαφέρει και το σκέφτεσαι, δε χρειάζονται να τηρήσω τυπικότητες. Αυτά που θα σου πω βέβαια, είναι η δική μου προσωπική εμπειρία οπότε δε χρειάζεται να την πάρεις σαν τον κανόνα, είμαι σίγουρος πως ο καθένας έχει ξεχωριστή.

 

Μια μικρή εισαγωγή: Ιάσονας λέγομαι και τελείωσα το ΜΠΔ το Φλεβάρη του 20. Είχα βάλει στο νου μου από νωρίς να επιδιώξω πρακτική στο εξωτερικό στο τέλος των σπουδών μου. Την εταιρεία που τελικά με δέχθηκε, τη βρήκα μετά από αρκετή προσωπική αναζήτηση και ίσως να στάθηκα και κάπως τυχερός. Θα σε βοηθήσει να έχεις ετοιμάσει ένα τυπικό βιογραφικό για να στείλεις μαζί με τα email σου και γενικά μη το καθυστερήσεις. Σημαντικό οι εταιρίες που θα στείλεις να έχουν κάποια θεματολογία που σε ενδιαφέρει. Ίσως έτσι να πετύχεις ένα δυνατό πρώτο βήμα προς τη νέα σου επαγγελματική ζωή αντί απλά να πάρεις ένα χαρτί τρίμηνης πρακτικής.

Κατέληξα λοιπόν να με δεχθεί μια εταιρεία, με θεματολογία πάνω σε κάτι που μου ήταν άγνωστο αλλά μου κέντριζε το ενδιαφέρον, σε ένα προαστίου του Αμβούργου στη Γερμανία, διάστημα από 2η  Μαρτίου μέχρι 1η Ιουνίου. Νομίζω αυτό που σε ενδιαφέρει είναι τι προβλήματα μπορεί να βρεις σε μια τέτοια διαδικασία, ούτως η άλλως ο καθένας έχει διαφορετική αντίληψη και κοινωνική ζωή, οπότε δε χρειάζεται να σου πω πώς να βγαίνεις και τι παρέες να κάνεις, αυτά θα τα βρεις και μόνος/η σου ( έχε στο νου σου παρ’ολ’αυτά τα free walking tour , άμα είσαι εντός Ευρώπης. Είναι ένας αρκετά εύκολος και άνετος τρόπος να δεις την πόλη και να γνωρίσεις κόσμο που είναι κοντά στη φάση σου).

Πρόβλημα πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό για μένα : να βρεις σπίτι. Για μένα απεδείχθηκε αρκετά δύσκολο. Το Αμβούργο γενικά φημίζετε για το πόσο δύσκολο είναι να βρεις κατοικία να μείνεις. Στο προάστιο που ήταν η δουλεία και τελικά κατέληξα να μείνω, ήταν λίγο πιο εύκολο αλλά και πάλι, είναι πολύ σπάνιο στη Γερμανία να κάνουν συμβόλαιο για μόνο τρείς μήνες. Αυτό σε συνδυασμό  το σπίτι να έχει τουλάχιστον τη βασική επίπλωση μπορεί να σε απελπίσει.  Πήγα μια βδομάδα νωρίτερα προκειμένου να ψάξω αφού όλοι ζητούσαν να είμαι παρόν προκειμένου να προχωρήσουμε σε συμβόλαιο. Τελικά τα κατάφερα να βρω ένα χώρο μετά από πολύ τρέξιμο. Επειδή πιθανότατα δε θα έχεις μεταφορικό μέσο, πρέπει σίγουρα να κοιτάξεις τις αποστάσεις. Στάσεις λεωφορείων, σουπερμάρκετ , τραίνα και τα σχετικά.

Μην τις υποτιμήσεις, από σακούλες γεμάτες ψώνια μέχρι την έξοδό σου, οι αποστάσεις μετράνε πολύ. Να τις τσεκάρεις πριν καταλήξεις στο χώρο σου, γιατί μπορεί να σου γίνει η ζωή πατίνι.

Σχεδόν σίγουρο πως θα έχεις συγκάτοικο ή συγκάτοικούς, εξαρτάται απ το χώρο. Αποδέξου το από νωρίς και που ξέρεις, μπορεί να είναι και καλά παιδία και να γίνει ωραία παρέα. Σημαντικό όταν μπεις στο χώρο σου, βγάλε ένα καλό βίντεο  ή πάρε φωτογραφίες. Better be safe than sorry, δεν είναι και λίγη η προκαταβολή που έχεις δώσει.

Πρόβλημα δεύτερο, το αντικείμενο της εταιρείας. Ξέρεις σαν “ΜΠΔελτας” ή “ΜΠΔελτου” από Scrubbers ? Όχι? Ε ούτε εγώ ήξερα. Αυτό όμως δε θα σε εμποδίσει άμα σε ενδιαφέρει. Μέσα στην πρώτη βδομάδα βρήκα παλιά project και προσφορές της εταιρίας. Μπαίνεις έτσι γρήγορα στο νόημα και στο αντικείμενό τους.

Να ξέρεις, σαν “πρακτικάριος/α”, δε φτάνει μόνο να διεκπεραιώσεις τις δουλειές που θα σου δώσουν, πρέπει να τις βρεις εσύ. Μπορεί να σου τύχει κανένας με καλή θέληση που θα σου αναβαθμίζει τα assignments σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά γενικά μπορεί να περάσεις στην αφάνεια άμα δε το κυνηγήσεις. Μη φοβάσαι καθόλου να ρωτήσεις και να “ενοχλήσεις” συναδέλφους σου για απορίες, συμβουλές και τα σχετικά. Θα εκτιμηθεί. Παρόλο που μπορεί το αντικείμενο της εταιρείας να σου είναι αρχικά άγνωστο, είναι πολύ πιθανό να βρεις στοιχεία που θα σου είναι γνώριμα. Σε μένα για παράδειγμα, έπαιζαν πολύ αντλίες, αντλιοστάσια και σωληνογραμμές οπότε ότι σημειώσεις είχα κρατήσει από τις Υδροδυναμικές και Θερμικές μηχανές με βοήθησαν πολύ. Αρκεί να βρεις εσύ κάτι το οποίο σου φαίνεται γνώριμο και από εκεί και έπειτα είναι εύκολο να χτίσεις πάνω σε αυτό.

Όπως καταλαβαίνεις απ το χρονικό διάστημα της πρακτικής, η περισσότερη πραγματοποιήθηκε σε περίοδο πανδημίας και η δουλειά έγινε κυρίως απ το σπίτι. Υπήρξαν φορές που έφτανα σε αδιέξοδο λόγο τρομερής έλλειψης επικοινωνίας.  Είναι διαφορετικό να έχεις τους συναδέλφους σου σε απόσταση μιας πόρτας και άλλο να προσπαθείς να τους βρεις μέσω email και τηλεφώνου. Τελικά άξιζε τον κόπο, η πρακτική ολοκληρώθηκε επιτυχώς και κυρίως ξεκαθάρισε κάπως το αντικείμενο στο οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον. Άμα ούτε εσύ είχες ξεκάθαρη ιδέα για το αντικείμενό σου, μια στοχευμένη πρακτική σίγουρα θα σου ανοίξει τα μάτια.

Ελπίζω να βρήκες κάποιο ενδιαφέρον στη σύντομη εμπειρία μου. Δε θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα αντικειμενική λόγω των γεγονότων, αλλά νομίζω πως αν αποφύγεις να κάνεις πρακτική εν μέσω πανδημίας θα έχεις μια πιο γεμάτη εμπειρία απ τη δική μου. Αξίζει όμως γενικά τον κόπο και θα στο πρότεινα ανεπιφύλακτα.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012