Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Θα χρειαστείτε αρκετά μέτρα ενιαίο καλώδιο τύπου UTP εξωτερικού χώρου (ανθεκτικότερο στην παρατεταμένη έκθεση στις καιρικές συνθήκες και στην φυσική διάβρωση) έτσι ώστε να φτάνει από το εσωτερικό του σπιτιού σας όπου θα βρίσκεται το τροφοδοτικό της ασύρματης συσκευής και ο υπολογιστής σας, έως το σημείο εγκατάστασης του ασύρματου εξοπλισμού. Επίσης θα χρειαστείτε και ένα μικρότερο καλώδιο UTP μήκους λίγων μέτρων προκειμένου να συνδέσετε το τροφοδοτικό της ασύρματης συσκευής με τον υπολογιστή σας. Το καλώδιο αυτό πωλείται προτερματισμένο ή μη σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.


Αφού παραλάβετε τον εξοπλισμό θα πρέπει να προβείτε στην εγκατάστασή του. Το συγκεκριμένο εξαρτάται κατά περίπτωση από το είδος του εξοπλισμού που επιλέξατε.


Μόλις παραλάβετε τον εξοπλισμό σας από τον Τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων μπορείτε να τον εγκαταστήσετε άμεσα και να τον θέσετε σε λειτουργία. Θα χρειαστείτε να έχετε μαζί σας μερικά απλά εργαλεία, το καλώδιο UTP που προαναφέραμε και κατά περίπτωση ένα τρυπάνι για να περάσετε το καλώδιο στο εσωτερικό του σπιτιού. Σημειώνουμε ότι ο εξοπλισμός που σας προτείνουμε τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης μέσω του καλωδίου δικτύου UTP.


Όλες οι κεραίες έχουν πολικότητα ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουν το σήμα που εκπέμπουν. Οι συσκευές Ubiquity αναγνωρίζουν αυτόματα την πολικότητα και προσαρμόζονται κατάλληλα.

Στο κάτω μπροστά μέρος της συσκευής υπάρχει ένα μικρό πλαστικό καπάκι το οποίο ανοίγει  πιέζοντάς και ταυτόχρονα τραβώντας το προς τα κάτω. Στην συνέχεια αφού ανοίξετε το ντουλαπάκι θα δείτε μία υποδοχή για καλώδιο UTP. Πιέστε το καλώδιο UTP στην υποδοχή και βεβαιωθείτε ότι κούμπωσε σωστά και στη  συνέχεια τοποθετήστε εκ’ νέου το καπάκι προσεκτικά.

Στο πίσω μέρος της συσκευής επίσης υπάρχει ένας κατάλληλος μηχανισμός για την στερέωσή της σε ιστό με τη βοήθεια δεματικών. Στερεώστε την κεραία στον ιστό και ρυθμίστε κατάλληλα τον προσανατολισμό της έτσι ώστε να στοχεύει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τον Σταθμό Βάσης που έχετε επιλέξει.

Επειδή τα δεματικά τείνουν να φθείρονται με τον καιρό, για μεγαλύτερη σταθερότητα της στήριξης στερεώστε την κεραία και με ένα κομμάτι σύρμα που θα τυλίξετε γύρω από τον ιστό. Αν τα δεματικά φθαρούν η κεραία μπορεί να πέσει κάτω ή να γυρίσει ανάποδα, με αποτέλεσμα να εισέλθει νερό στην συσκευή και να την καταστρέψει. Σας παρακαλούμε να ελέγχετε την στήριξη της κεραίας σας σε τακτά διαστήματα, διότι αν αυτή καταστραφεί μπορεί να σας ζητηθεί να την αντικαταστήσετε. Επίσης, σας παρακαλούμε να επιστρέψτε την κεραία σας αμέσως στο τμήμα Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων για έλεγχο αν αυτή δεν λειτουργεί για τον οποιοδήποτε λόγο. Μην αφήνετε «ξεχασμένες» κεραίες πάνω στον ιστό. 

Στην συνέχεια θα πρέπει να περάσετε το καλώδιο UTP στο εσωτερικό του σπιτιού σας, σε κάποιο σημείο που να σας εξυπηρετεί η σύνδεση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τις υπόλοιπες δικτυακές συσκευές.

Είστε έτοιμοι να συνδέσετε την συσκευή ασύρματης πρόσβασης με τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή και το ηλεκτρικό ρεύμα. Μαζί με την εξωτερική συσκευή θα παραλάβετε και ένα τροφοδοτικό ρεύματος κατάλληλο τύπου Power over Ethernet. Το τροφοδοτικό διαθέτει μία υποδοχή ρευματοδέκτη (DC) στην οποία συνδέουμε το μετασχηματιστή της συσκευής και δύο υποδοχές τύπου RJ-45 (POE και LAN). Στις δύο αυτές υποδοχές συνδέουμε  τα αντίστοιχα καλώδια UTP. Στην υποδοχή LAN συνδέουμε το μικρό καλώδιο UTP, το οποίο στην συνέχεια συνδέουμε στην κάρτα δικτύου του υπολογιστή μας. Στην υποδοχή POE συνδέουμε το καλώδιο UTP, το οποίο έρχεται από την οροφή του σπιτιού. Τοποθετήστε το τροφοδοτικό στην πρίζα και ανεβείτε ξανά στο σημείο που τοποθετήσατε την κεραία.

Ελέγξτε τον πίνακα με τις ενδεικτικές λυχνίες στο πίσω μέρος της συσκευής. Θα πρέπει τουλάχιστον τo πρώτο λαμπάκι να έχει ανάψει (PWR). Αυτό θα υποδηλώνει ότι ης συσκευή σας τροφοδοτείται σωστά με ρεύμα. Εάν ο Η/Υ σας είναι επίσης αναμμένος τότε θα πρέπει και το δεύτερο λαμπάκι (LAN) να είναι αναμμένο.

Οι τέσσερις τελευταίες λυχνίες υποδηλώνουν την ισχύ του σήματος. Προσπαθήστε να στρίψετε ελαφρά την κεραία προς τον οριζόντιο και κατακόρυφο άξονα παρατηρώντας τα λαμπάκια. Ο σκοπός σας θα είναι να ανάψουν όσο το δυνατόν περισσότερα λαμπάκια ένδειξης του σήματος.

Είστε σχεδόν έτοιμοι να συνδεθείτε! Το μόνο που απομένει είναι να ανοίξετε τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή και να δοκιμάσετε να επισκεφτείτε μία ιστοσελίδα.  Αν και οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι έτοιμοι για να συνδεθούν άμεσα στο δίκτυο εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει τον υπολογιστή σας ώστε να παίρνει αυτόματα διεύθυνση IP. Αυτό γίνεται μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου του λειτουργικού συστήματος στην επιλογή «Κέντρο Δικτύου». Επιλέγοντας την «τοπική σύνδεση» και στην συνέχεια το Πρωτόκολλο Internet (TCP/IP settings) ρυθμίστε τον υπολογιστή σας στην «Αυτόματη Απόδοση Διεύθυνσης IP» και στην «Αυτόματη Απόδοση Διακομιστή DNS».

Έχετε επίσης την δυνατότητα να συνδέσετε στο δίκτυο περισσότερους από έναν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ακόμα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνιών TCP/IP. Τέτοιες συσκευές μπορεί, για παράδειγμα να είναι ψηφιακές κάμερες, συσκευές IP τηλεφωνίας, εκτυπωτές κλπ. Επίσης μπορείτε να διαμοιράσετε είτε ενσύρματα είτε ασύρματα την σύνδεση δικτύου σε διάφορα σημεία του σπιτιού σας. Ο συνηθέστερος τρόπος είναι να προμηθευτείτε μία μικρή δικτυακή συσκευή που ονομάζεται μεταγωγέας (switch) για την περίπτωση που θέλετε ενσύρματο διαμοιρασμό ή ένα ασύρματο σταθμό βάσης (access point) στην περίπτωση που επιθυμείτε ασύρματο διαμοιρασμό. Προσοχή όμως ιδιαίτερα στην περίπτωση του ασύρματου διαμοιρασμού θα πρέπει να λάβετε απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας από κακόβουλη χρήση του δικτύου καθώς εάν δεν το κάνετε οποιοσδήποτε βρίσκεται μέσα στην εμβέλεια θα μπορεί να συνδεθεί στο τοπικό σας δίκτυο με απρόβλεπτες συνέπειες. Η χρήση της υπηρεσίας αυτής αφορά προσωπικά και μόνο εσάς που είστε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εσείς είστε αποκλειστικά υπόλογος για την ορθή χρήση της υπηρεσίας και εσείς θα είστε αυτός που υποστεί τις νομικές, οικονομικές ή άλλες συνέπειες στην περίπτωση που κάποιος άλλος συνδεθεί στο τοπικό σας δίκτυο ή χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που θα σας δοθούν προκειμένου να πράξει κακόβουλα.

 

Καλή επιτυχία!

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012