Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Αντιμέτωποι με μια βαριά ασθένεια

Καρκίνος, AIDS...


Όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με τη υποψία ή την επιβεβαίωση μιας βαριάς ασθένειας νοιώθουμε σύγχυση, φόβο, νευρικότητα, λύπη, ανάγκη να μιλήσουμε σε κάποιον, απομόνωση, μοναξιά, απόρριψη, πρόβλημα επικοινωνίας, μελαγχολία, κ.λπ.. Ασθένειες όπως ο καρκίνος ή το AIDS μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις ηθικές και ψυχικές μας δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού υγείας υπάρχει μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων του ΑΙDS. Η πρόληψη παραμένει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης και η έγκαιρη διάγνωση δίνει την ευκαιρία καταπολέμησης της νόσου. Μέσα στα επόμενα 24 χρόνια το AIDS θα γίνει η τρίτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ σήμερα ήδη είναι η τέταρτη αιτία θανάτου. Μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τον HIV με τη γνώση και την ενημέρωση.
 
Καρκίνος, μια λέξη που μας τρομάζει αλλά και πολύ κοντινή σε μας. Είναι δύσκολο να μη γνωρίζουμε πρόσωπα του κοντινού οικογενειακού μας περιβάλλοντος ή του φιλικού ή του επαγγελματικού που να μην έχουν νοσήσει από έναν τύπο καρκίνου. Ο άρρωστος στην περίπτωση αυτή έχει μεγάλη ανάγκη επικοινωνίας με το γιατρό του για να ξέρει την εξέλιξη της ασθένειας του αλλά ταυτόχρονα και ψυχολογικής στήριξης. Στον τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης υστερούν τα ελληνικά νοσηλευτικά κέντρα και το κενό αυτό προσπαθούν να καλύψουν οι διάφοροι σύλλογοι καρκινοπαθών.

Οι ψυχολογικές ανάγκες του ασθενή ξεκινούν από την ανησυχία της ασθένειας, τη μελλοντική κατάσταση τους σε σχέση με τη ασθένεια και την οικογένεια τους. Πολλές φορές είναι πιθανό να εμφανιστούν διάφορα συναισθήματα που είναι χαρακτηριστικά της πορείας, όπως άρνηση του γεγονότος, θυμός, ιατρική διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και τέλος αποδοχή. Η αποδοχή δεν συμβαίνει πάντα μια και υπάρχουν ασθενείς ευαίσθητοι που δεν μπορούν να δεχτούν την αλήθεια. Δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος δυνατός σε συνθήκες φόβου και οδύνης. Η αλήθεια βγαίνει πιο εύκολα όταν υπάρχει σωστή επικοινωνία γιατρού, ασθενή και οικογένειας, αμοιβαία εμπιστοσύνη, ελπίδα, συντροφικότητα, αγάπη και κατανόηση.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012