Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

«ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ» | Διαπανεπιστημιακό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού από Δύο Σχολές Αρχιτεκτονικής | 3-7.04.2023

«ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ»
Διαπανεπιστημιακό Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης
και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ferrara
σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

3-7 Απριλίου 2023, ΚΑΜ, Χανιά

Το εργαστήριο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και θα γίνει σε συνδυασμό μικτών ομάδων με φοιτητές και καθηγητές από τις δύο Σχολές. Θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και παρουσιάσεις σχετικές με το θέμα διερεύνησης. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα τεθούν σε δημόσια παρουσίαση-κριτική με την συμμετοχή διδασκόντων καθηγητών από τις δύο Σχολές. Η γλώσσα του εργαστηρίου είναι η Αγγλική. Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 15 φοιτητές από Ελλάδα και 15 φοιτητές από Ferrara. Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν μετά από την αξιολόγηση του portfolio που θα καταθέσουν. Αποστολή υλικού έως τις 30.03.2023 στη διεύθυνση pkaramanea<στο>tuc.gr:

1. αίτηση συμμετοχής με φωτογραφία, ονοματεπώνυμο, ίδρυμα προέλευσης και εξάμηνο σπουδών, email, τηλέφωνο επικοινωνίας

2. ψηφιακό portfolio με δείγμα φοιτητικών εργασιών επιλεκτικά (έως 7 σελίδες και έως 10 Μb σε αρχείο .pdf με σύνδεσμο wetransfer)


Αναλυτική Περιγραφή

Το διεπιστημονικό εκπαιδευτικό εργαστήριο «Διαχρονικά Τοπία» αφορά θέματα τοπιακής κληρονομιάς και πολιτισμικού τοπίου ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την αρχιτεκτονική τοπίου, τον αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχαιολογία. Θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε φοιτητές/φοιτήτριες και διδάσκοντες/διδάσκουσες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ferrara στην Ιταλία. Το εργαστήριο θα θίξει θέματα κατανόησης και ερμηνείας, προστασίας, ανάδειξης και σχεδιασμού της αρχαιολογικής τοποθεσίας της Αρχαίας Απτέρας Χανίων. Η αρχαία πόλη της Απτέρας βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στην Κρήτη, κοντά στο λιμάνι της Σούδας. Η ανθρωπογενής δράση στην περιοχή είχε ήδη εμφανιστεί από τη Μινωική εποχή και συνεχίζεται έως σήμερα.

Ο κύριος στόχος του διαπανεπιστημιακού φοιτητικού εργαστηρίου είναι η παραγωγή ιδεών και η ολιστική συνθετική διαχείριση του χώρου με σεβασμό ως προς την αρχαιολογική λειτουργία του, την μεγάλη πολιτισμική και τοπιακή του αξία, αλλά και την τουριστική και εκπαιδευτική του απήχηση. Η διερεύνηση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θα υποστηριχθεί από σειρά επιστημονικών διαλέξεων και συνθετική έρευνα ανάμεσα σε μικτές ομάδες από τις δύο συμμετέχουσες Σχολές.

Υπεύθυνοι Καθηγητές του Εργαστηρίου: Πανίτα Καραμανέα, Δημήτρης Τσακαλάκης, Gianni Lobosco, Elena Dorato

Χώρος Διεξαγωγής του Εργαστηρίου: Αίθουσα «Δίλοβο», Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), Χανιά

Ημερομηνίες Διεξαγωγής του Εργαστηρίου: 3-7 Απριλίου 2023

Το εργαστήριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης) του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012