Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Διάλεξη Γεωργίου Χουλιαρά, Καθηγητή Γλυπτικής ΑΣΚΤ | 28.03.2023, 19:00

Το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών διοργανώνει διάλεξη του Γεωργίου Χουλιάρα, Καθηγητή Γλυπτικής στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Κατσανεβάκης» (Γ2.2). Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει πτυχές του έργου του με έμφαση στη σχέση γλυπτικής και αρχιτεκτονικής.

Ο Γιώργος Χουλιαράς σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1965-1970) με τον Γιάννη Παππά και κεραμική και γλυπτική στο West Surrey College (1974-1975) της Μεγάλης Βρετανίας. Στη συνέχεια, πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1975-1977), κοντά στον Σεζάρ και κεραμική στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές παρουσιάσεις του έργου του και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων Πανελλήνιες εκθέσεις του Συλλόγου Γλυπτών, η Βαλκανική Έκθεση Γλυπτικής στο Βουκουρέστι το 1981, όπου έλαβε τιμητική διάκριση, καθώς και η Μπιενάλε της Βουδαπέστης το 1988.

Με υλικά την πέτρα, τον πωρόλιθο, το τσιμέντο, το μάρμαρο, τον μπρούντζο, το αλουμίνιο, το σίδερο και το ατσάλι, και αφετηρία την ανθρώπινη μορφή, ο Γιώργος Χουλιαράς αρχικά δημιούργησε έργα, στα οποία καθοριστικό ρόλο παίζουν η σχηματοποίηση και οι αναφορές στη λαϊκή τέχνη. Η τάση για σχηματοποίηση εξελίχθηκε στη συνέχεια σε αφαιρετικές ή εντελώς αφηρημένες συνθέσεις, οι οποίες αναδεικνύονται με το φως και με την αξιοποίηση της υφής και του χρώματος των υλικών. Σημαντικό μέρος της δουλειάς του αποτελούν τα έργα που έχει φιλοτεχνήσει, σε συνεργασία με αρχιτέκτονες, για ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους, τα οποία κινούνται κυρίως στο πεδίο της αφαίρεσης.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012