Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ομιλία για Υποθαλάσσιες Γεωτρήσεις & Παραγωγή Πετρελαίου ή Φυσικού Αερίου σε Μεγάλα Βάθη Θάλασσας | 20 Μαρτίου 2019 |Πολυτεχνειούπολη

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 και ώρες 12:00 έως 14:00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Καθηγητή Βασίλειο Χ. Κελεσίδη, (SPE Distinguished Lecturer 2019-2020) με τίτλο «Υποθαλάσσιες Γεωτρήσεις & Παραγωγή Πετρελαίου ή Φυσικού Αερίου σε Μεγάλα Βάθη Θάλασσας - Προκλήσεις, Τεχνικές, Οφέλη, Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα». Η ομιλία θα γίνει στην αίθουσα 145.Π.42 στο Κτήριο Επιστημών, στην Πολυτεχνειούπολη και είναι ανοικτή στο κοινό.

Περίληψη ομιλίας
Οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και η ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη νερού φαίνεται να χτυπούν την πόρτα της χώρας μας. Η ανακάλυψη, τον Αύγουστο 2015, και η τάχιστη ανάπτυξή του, έχοντας ήδη παραγωγή φυσικού αερίου από το τεράστιο κοίτασμα αερίου Zohr στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, όπως επίσης, οι προηγούμενες αλλά και οι πλέον πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου σε μεγάλα βάθη νερού στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, που διαθέτουν τα απαραίτητα απαιτούμενα πολύ υψηλά κεφάλαια για τέτοιες γεωτρήσεις, στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και συνεπώς και στην χώρα μας. Στην παρουσίαση αυτή, στα Ελληνικά με χρήση διαφανειών στην αγγλική γλώσσα, θα δώσουμε, μία συνοπτική θεώρηση για το πώς και το γιατί των υποθαλασσίων γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη νερού δίδοντας επίσης ένα μικρό ιστορικό από τις γεωτρήσεις αυτές στην περιοχή μας. Θα παρουσιάσουμε την πολύ υψηλή στάθμη τεχνικής για την εκτέλεση των γεωτρήσεων αλλά και τις χρησιμοποιούμενες τεχνικές για την ανάπτυξη και την παραγωγή των υδρογονανθράκων σε τέτοια μεγάλα βάθη νερού. Θα συζητηθούν τα θέματα ασφαλείας και οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν, με ανάλυση των ενεργειών που υλοποιούνται τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων. Θα παρουσιασθούν τα στοιχεία από το τραγικότερο ατύχημα της βιομηχανίας υποθαλασσίων γεωτρήσεων στον Κόλπο του Μεξικού (Deepwater Horizon, 2010) και θα συζητηθούν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν έκτοτε για την βελτίωση των τεχνικών κατά την εκτέλεση τέτοιων γεωτρήσεων. Επίσης θα παρουσιασθούν στοιχεία για δύο περιπτώσεις χωρών, μία με εξαιρετικά οφέλη και μία με σοβαρά προβλήματα, από την παραγωγή υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τέλος θα αναλυθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των υποθαλασσίων γεωτρήσεων μεγάλου βάθους νερού και θα συζητηθούν προτάσεις ανάληψης ενεργειών για ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Δρ. Βασίλειος Χ. Κελεσίδης υπηρέτησε στο Πολυτεχνείο Κρήτης ως μέλος ΔΕΠ (Μαρ. 2000 - Φεβ. 2016), ως Επίκουρος, Αναπληρωτής και Τακτικός Καθηγητής, διδάσκοντας και κάνοντας έρευνα στην Τεχνολογία Γεωτρήσεων και στην Ρευστομηχανική στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. Κατά το διάστημα Αύγ. 2012 – Αύγ. 2015 ήταν σε εκπαιδευτική άδεια και διετέλεσε Πρόεδρος και Καθηγητής του τμήματος Μηχανικής Πετρελαίου στο Texas A&M στο Κατάρ, ενώ το 2016 ήταν Adjunct Professor στο ίδιο τμήμα. Το διάστημα Ιαν. 2017 – Δεκ. 2018 ήταν Πρόεδρος και Καθηγητής του τμήματος Μηχανικής Πετρελαίου στο Khalifa University στο Αμπου-Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Από τον Ιαν. 2019, εργάζεται ως σύμβουλος στην Τεχνική Γεωτρήσεων και στην Μηχανική Πετρελαίου. Πριν την ακαδημαϊκή του καριέρα εργάσθηκε για πλέον των εννέα ετών σε εταιρείες του Oμίλου Schlumberger, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών για εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων, στις ΗΠΑ, στην Γαλλία και στην Μεγάλη Βρετανία. Για περισσότερο από 30 έτη διδάσκει και κάνει έρευνα σε θέματα που απασχολούν την βιομηχανία γεωτρήσεων και παραγωγής υδρογονανθράκων όπως, Μηχανική Γεωτρήσεων, Γεωτρητικά Ρευστά, Υδραυλική Γεωτρήσεων, Τσιμεντώσεις, Γεωτρήσεις σε βαθιά νερά. Ο Δρ. Κελεσίδης έχει πλέον των 110 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και σε συνέδρια με περίπου 1700 αναφορές, με Google Scholar h-index 23 και Scopus h-index 20. Είναι ο πρώτος συγγραφέας του Κεφαλαίου 5 – Υδραυλική Γεωτρήσεων στο ‘Fundamentals of Drilling Engineering, 2011’ edited by: R.F. Mitchell and S.Z. Miska, in SPE Textbook Series. Είναι Associate Editor στο SPE Drilling and Completion Journal από τον Αύγουστο 2016. Ο Δρ. Κελεσίδης είναι SPE Distinguished Lecturer για το διάστημα 2019-2020. Έχει PhD (University of Houston), M.Sc. (Oregon State University) και Δίπλωμα από το ΑΠΘ, όλα στην Χημική Μηχανική.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012