Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ομιλία Καθ. Χρίστου Παπαδημητρίου στα Χανιά

Από την ομιλία «Βίος εν δικτύω» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Η ομιλία ήταν ανοικτή στο κοινό των Χανίων που μας τίμησε με την παρουσία του

Αναφορά στην έρευνά του ...

... με τον Κωστή Δασκαλάκη ...

... και τον Ηλία Κουτσουπιά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό!

Το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019 το Πολυτεχνείο Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είχαν την τιμή να παρουσιάσουν στο κοινό των Χανίων τον παγκοσμίου φήμης Καθηγητή Πληροφορικής Χρίστο Παπαδημητρίου από το Columbia University των ΗΠΑ. Εκτός από τη μεγάλη συνεισφορά του στη θεωρητική πληροφορική, ο Χρίστος Παπαδημητρίου είναι επίσης γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο συνδημιουργός του θρυλικού γραφικού μυθιστορήματος "Logicomix".

Στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, ο Καθ. Χ. Παπαδημητρίου έδωσε μια μοναδική ομιλία με τίτλο: «Βίος ἐν δικτύῳ»: προσωπικό αφήγημα για τους υπολογιστές και το διαδίκτυο, τη ζωή και τη διανόηση, την επιστήμη και τη δημοκρατία. Η πολυπλοκότητα, τα παίγνια, το διαδίκτυο, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική και οικονομική ανισότητα, η αισιοδοξία της ανθρώπινης δημιουργίας ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που έθιξε στην ομιλία του, ενώ έκανε αναφορές σε προσωπικά βιώματα και στους συνεργάτες του (Μιχάλη Γιαννακάκη, Κωστή Δασκαλάκη, Ηλία Κουτσουπιά, Σταύρο Ψυλλάκη, κ.α.). Στο τέλος της ομιλίας, δέχθηκε και απάντησε πολλές ερωτήσεις από το ακροατήριο, μέσα σε ένα κλίμα γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου.
 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Καθ. Χρίστου Παπαδημητρίου


Ο Χρίστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια, έφυγε στην Αμερική και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Princeton University το 1976. Από το 1976 διδάσκει Πληροφορική στα Πανεπιστήμια Harvard (όπου ήταν καθηγητής του Bill Gates), Μ.Ι.Τ., ΕΜΠ, Stanford, UC San Diego και UC Berkeley, ενώ από το 2017 κατέχει την τιμητική έδρα The Donovan Family Professor of Computer Science στο Columbia University στη Νέα Υόρκη. Του απενεμήθησαν τιμητικά διδακτορικά από εννέα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης (1997), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004) και το Πανεπιστήμιο του Παρισιού (2015). Θεωρείται διεθνώς ως ίσως ο κορυφαίος ερευνητής στην Θεωρητική Πληροφορική, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες, και τα επιστημονικά βιβλία του (Στοιχεία Θεωρίας Υπολογισμού, Συνδυαστική Βελτιστοποίηση, Υπολογιστική Πολυπλοκότητα, κ.ά.) διδάσκονται πρακτικά σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Κοιτώντας τα πράγματα υπό το –όπως το αποκαλεί ο ίδιος– «αλγοριθμικό του πρίσμα», πέρα από τη Θεωρητική Πληροφορική, έχει επιστημονικές συνεισφορές στη Βιολογία και τη Θεωρία της Εξέλιξης, στα Οικονομικά και τη Θεωρία Παιγνίων (όντας εκ των «ιδρυτών» του τομέα που σήμερα αποκαλείται Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων), την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη μελέτη του Internet, και, πιο πρόσφατα, τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Επίσης, έχει συγγράψει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία και εκθέσεις και είναι ο συ-συγγραφέας του γραφικού μυθιστορήματος “Logicomix” (2008). Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ.

Δύο από τα δεκάδες εξέχοντα αποτελέσματα από τη δουλειά του Χρίστου Παπαδημητρίου, είναι τα ακόλουθα:

  • Το 2005, μαζί με τον τότε φοιτητή του στο Berkeley, νυν Καθηγητή στο ΜΙΤ, Κωστή Δασκαλάκη και τον Paul Goldberg απέδειξαν το πρακτικά ανέφικτο του υπολογισμού του Nash Equilibrium, λύνοντας ένα πρόβλημα που ήταν ανοικτό για πολλές δεκαετίες.
     
  • Το 1999, με τον πρώην φοιτητή του, νυν Καθηγητή στην Οξφόρδη, Ηλία Κουτσουπιά, μίλησαν για «Το Τίμημα της Αναρχίας», μία πλέον κλασσική έννοια στο χώρο της Θεωρητικής Πληροφορικής και της Αλγοριθμικής Θεωρίας Παιγνίων, που περιγράφει το σχετικό κόστος του υπολογισμού λύσεων σε ένα κοινό πρόβλημα από αυτόνομους ευφυείς πράκτορες σε σχέση με το ιδεατό σενάριο όπου τη λύση παρέχει μία κεντρική οντότητα-«παντογνώστης». Το αποτέλεσμα αυτό τιμήθηκε το 2012 με το Gödel Prize, το μεγαλύτερο παγκοσμίως βραβείο Θεωρητικής Πληροφορικής. Για να τιμηθεί η επέτειος των 20 ετών, φέτος στα Χανιά, μεταξύ 2 και 5 Ιουλίου 2019, διοργανώθηκε ειδικό διεθνές συνέδριο στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012