Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Μεταφορά τεχνογνωσίας από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Ινδονησιακά Πανεπιστήμια

Το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για μεταφορά τεχνογνωσίας στα Ινδονησιακά Πανεπιστήμια “OPΤBANK -Βελτιστοποίηση Έρευνας και Διδακτορικών Προγραμμάτων στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική (“OPTimizing Research and Doctoral Programs In BANKing and Finance in Indonesia Universities”). Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Ατσαλάκης και η υποψήφια Διδάκτορας Ιωάννα Ατσαλάκη μαζί με έξι καθηγητές από άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συμμετέχουν στο OPTBANK mid-term evaluation στην Σουρακάρτα της Ινδονησίας στις 24-27/09/2019.

Τεχνογνωσία που αφορά τις Ποσοτικές μεθόδους, την Επιχειρησιακή Έρευνα (Operational Research), την Πολυκριτήρια Ανάλυση και την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) που εφαρμόζεται στην Τραπεζική και την Χρηματοοικονομική θα μεταφερθεί από τη χώρα μας στα Ινδονησιακά Πανεπιστήμια μέσω των προτεινόμενων σχετικών μαθημάτων που θα διδάσκονται στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Διδακτορικό Δίπλωμα στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική.

Υπεύθυνος του Προγράμματος από την Ελλάδα είναι ο Κωνσταντίνος  Ζοπουνίδης, Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με τους συνεργάτες του, Φώτη Πασιούρα και Μιχάλη Δούμπο. Καθηγητές της Σχολής ΜΠΔ. 

Σήμερα η σχετική τεχνογνωσία στη Χρηματοοικονομική αναπτύσσεται ραγδαία. Την πρωτοκαθεδρία την έχει η Κίνα όπου για παράδειγμα δεν χρειάζεται να έχεις μετρητά ή πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ή να εκδίδεις επιταγές. Μπορείς να αγοράσεις από ένα παγωτό μέχρι ένα αυτοκίνητο μόνο μέσω κινητού τηλεφώνου. Στην Κίνα τα πάντα μπορούν να πληρωθούν μέσω της WeChat (το κινέζικο Facebook) ή μέσω της εφαρμογής Alipay και Taobao χωρίς να εμπλακούν οι παραδοσιακές τράπεζες.

Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και αρκετά μειονεκτήματα ήρθαν για να μείνουν ως σύγχρονα τεχνολογικά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία θα επιφέρουν δραστικές μεταβολές στην Τραπεζική (βλ. G.S. Atsalakis, I.G. Atsalaki, F. Pasiouras, C. Zopounidis (2019) Bitcoin price forecasting with neuro-fuzzy techniques, European Journal of Operational Research, vol. 276, issue 2, p. 770-780). Η αδυναμία «ελέγχου» του bitcoin από τις κεντρικές τράπεζες ή κατάσχεσή του από τις κυβερνήσεις μέσω κεφαλαιακών ελέγχων, θα το καταστήσει σύντομα, σπάνιο νόμισμα και ίσως ασφαλές καταφύγιο, όπως τα σπάνια μέταλλα, σε περιόδους οικονομικών αναταράξεων.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012