Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Δράση δενδροφύτευσης στην Πολυτεχνειούπολη από την Επιτροπή Αειφορίας

Την Πέμπτη 08.12.2022, η Επιτροπή Αειφορίας του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποίησε δράση δενδροφύτευσης στο δώμα του σκεπαστού χώρου στάθμευσης του Κτιρίου Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη. Το σημείο επιλέχθηκε, καθότι αποτελεί «βιτρίνα» του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις νέων δένδρων και θάμνων σε σημεία όπου δεν υπήρχε καλλωπιστική βλάστηση, απομάκρυνση παλαιότερα φυτεμένων δενδρυλλίων, τα οποία είχαν ξεραθεί, και κλάδεμα υπαρχόντων δέντρων, ώστε να ανανεωθούν. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του δώματος, ενώ στο μέλλον προγραμματίζονται ανάλογες δενδροφυτεύσεις και στο νότιο-δυτικό τμήμα, καθώς και σε άλλα σημεία της Πολυτεχνειούπολης.

Για τη συγκεκριμένη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθ. Μιχάλη Λαγουδάκη, και πολλών μελών της Πολυτεχνικής Κοινότητας, η Επιτροπή είχε την πολύτιμη βοήθεια της κας Αντωνίας Ζαχαρούλη, Υπεύθυνης Γεωπόνου του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, καθώς και την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Συντήρησης του Ιδρύματος. Επίσης, συνεργάστηκαν η Δασική υπηρεσία Χανίων, η οποία παρείχε αφιλοκερδώς τα δενδρύλλια προς φύτευση, καθώς και η ΔΕΔΙΣΑ, η οποία φρόντισε για την αποκομιδή των φυτικών υπολειμμάτων.

Η Επιτροπή Αειφορίας

Η Επιτροπή Αειφορίας συστάθηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 2021, με την υποστήριξη της Πρυτανείας του Ιδρύματός μας και του τότε Πρύτανη, Καθ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου. Σκοπός της είναι να προάγει περαιτέρω τα θέματα και τις δράσεις περιβαλλοντικής αειφορίας στην Πολυτεχνειούπολη, καθώς και να γνωμοδοτεί πάνω σε θέματα που άπτονται της αειφόρου ανάπτυξης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τομείς δραστηριοποίησης αποτελούν η ενεργειακή αναβάθμιση, η βιώσιμη κινητικότητα, η ενίσχυση του πρασίνου, η ελαχιστοποίηση αποτυπώματος άνθρακα και η περιβαλλοντική εκπαίδευση/ενημέρωση, κλπ, στην Πολυτεχνειούπολη και στην Πολυτεχνική Κοινότητα. Μέλη της Επιτροπής Αειφορίας είναι οι Καθηγητές του Ιδρύματος:

  1. Απόστολος Βουλγαράκης (Σχολή ΧΗΜΗΠΕΡ, συντονιστής),
  2. Μαρία Μανδαλάκη (Σχολή ΑΡΜΗΧ),
  3. Γεώργιος Αραμπατζής (Σχολή ΜΠΔ),
  4. Πλάτων Γκαμαλέτσος (Σχολή ΜΗΧΟΠ) και
  5. Ευτύχης Κουτρούλης (Σχολή ΗΜΜΥ).

Περισσότερα για την Επιτροπή Αειφορίας, αλλά και για τη Στρατηγική Αειφορίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, μπορείτε να βρείτε στην οικεία σελίδα.

 

 

[Φωτογραφίες: Τάσος Ροβιθάκης]

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012