Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

H Σχολή Αρχιτεκτόνων Mηχανικών στο δίκτυο UNITWIN – UNESCO Culture, Tourism and  Development

H Αναπλ. Καθ. Αμαλία Κωτσάκη

Ο Επικ. Καθ. Αλέξανδρος Βαζάκας

Στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του δικτύου UNITWIN - UNESCO Culture, Tourism and  Development στο Παρίσι έγινε δεκτή παμψηφεί και μετά πολλών επαίνων η ένταξη της Σχολής Αρχιτεκτόνων Mηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο εν λόγω δίκτυο.

Την υποψηφιότητα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης υποστήριξαν σε ανοικτή διαδικασία στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι η κ. Αμαλία Κωτσάκη, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια και εκπρόσωπος της Σχολής στο UNITWIN-UNESCO και ο κ. Αλέξανδρος Βαζάκας, Επίκουρος Καθηγητής, οι οποίοι μαζί με την κ. Πανίτα Καραμανέα και τον κ. Κλήμη Ασλανίδη, Επικούρους Καθηγητές αποτελούν την ομάδα εργασίας για το δίκτυο και ετοίμασαν τον φάκελο υποψηφιότητας, προσπάθεια η οποία εστέφθη από επιτυχία.

Το UNITWIN- UNESCO Culture, Tourism and Development Νetwork ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία του διακεκριμένου πανεπιστημίου Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne το οποίο παραμένει ως συντονιστής του δικτύου. Τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και περιλαμβάνει 29 γνωστά πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο ανάμεσα στα οποία πέραν του Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne συμμετέχουν το University of Birmingham - England, το KU Leuven - Belgium, το Université Laval - Québec Canada, το Universitat de Barcelona, το Universidad Complutense de Madrid, το Université de Toulouse - France, το Dublin University of Technology - Ireland, το University of Haifa, το Universidade de Coimbra - Portugal, το Universidade de Lisboa - Portugal, το Università de Bologna - Italy, αλλά και το Universidade de Sao Paolo – Brezil, το Université Senghor d’Alexandrie – Égypte, το Universidad de San Martin de Torres – Perou, το Universidad Nacional de Tres de Febrero, Buenos Aires Argentine και άλλα πανεπιστήμια με αποδεδειγμένο ενδιαφέρον, εκπαιδευτικό και ερευνητικό, στο πεδίο της προστασίας των μνημείων, του τουρισμού και της αειφόρου ανάπτυξης.

Στόχος του δικτύου είναι η δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος συνεργασίας ανάμεσα σε πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο, υπό την αιγίδα της UNESCO, για την προώθηση της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων σε συνδυασμό με τον τουρισμό και την αειφορία. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται διεθνή συνέδρια και workshops, εκπονούνται ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο της πρωτογενούς και εφαρμοσμένης έρευνας,  ετοιμάζεται η ετήσια έκδοση MOOC, και προωθούνται συνεργασίες μεταξύ των μελών του δικτύου ενισχύοντας τη συνεργασία Βορρά – Νότου. Κυρίως όμως οργανώνονται μεταπτυχιακά προγράμματα  εντός δικτύου με αντικείμενο «Τουρισμός – Πολιτισμός και Αειφόρος Ανάπτυξη» στα οποία συμμετέχουν πανεπιστήμια – μέλη του δικτύου με δυνατότητες διεθνών συνεργασιών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του δικτύου ευθυγραμμίζονται με τις κοινές γενικές αρχές του πρoγράμματος σπουδών UNITWIN “Tourism Management at World Heritage Sites”  στο οποίο μετέχουν πολλά πανεπιστήμια – μέλη και ο μεταπτυχιακός τίτλος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος.

Τα παραπάνω παρουσιάζονται στην ετήσια απολογιστική διάσκεψη που πραγματοποιείται μαζί με μια ημερίδα – σεμινάριο κάθε τέλος του χρόνου στην έδρα της UΝESCO στο Παρίσι όπου τίθενται και οι στόχοι της επόμενης χρονιάς. Η φετινή ημερίδα (16.12.2019) είχε τίτλο “Changement climatique, Patrimoine Mondial et Tourisme” και απετέλεσε προϊόν συνεργασίας του δικτύου  UNIWIN-UNESCO Culture και  του Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne με το Centre du patrimoine mondial de l’UNESCO, το  ICOMOS France, και την Association des biens français du patrimoine mondial.

Η ένταξη της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο δίκτυο UNTIWIN- UNESCO Culture, Tourism and Development ενισχύει την εξωστρέφεια της Σχολής και γενικότερα του ιδρύματος, δίνοντας τη δυνατότητα για την οργάνωση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος εμβέλειας, προϊόντος συνεργασίας αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από τον διεθνή χώρο  και  υπό την αιγίδα της UNESCO.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012