Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Η Ellen Katja Jaeckel στο Γλωσσικό Κέντρο του Πολυτεχνείου Κρήτης

Στις 4 Δεκεμβρίου 2019, η Ellen Katja Jaeckel επισκέφτηκε το Πολυτεχνείο Κρήτης και έδωσε διάλεξη στο πλαίσιο του μαθήματος Γερμανικών του Γλωσσικού Κέντρου. Η θεματολογία αφορούσε την αποκαλούμενη «gentrification», τη διαδικασία, δηλαδή, ανάπλασης των αστικών περιοχών με υφέρπουσα μεταβολή των χαρακτηριστικών της πληθυσμιακής δομής τους, η οποία έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Συνέπειες αυτής η εναλλαγή στην ιδιοκτησία, μεταβολές και αναπροσαρμογές στην εμφάνιση και χρήση των κτισμάτων, εκτόπιση των ενοικιαστών και (συχνά σημαντική) αύξηση των τιμών μίσθωσης και αγοράς των ακινήτων.

Στη διάλεξη επισημάνθηκαν ορισμένοι ιστορικοί παράγοντες, σημαντικοί για την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης στέγασης του πληθυσμού στο Βερολίνο, όπως η δυσανάλογα γρήγορη εξέλιξη σε βιομηχανική πόλη κατά τον 19ο αιώνα, η καταστροφή μεγάλου μέρους των κτισμάτων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η συνακόλουθη πολιτική απομόνωση κατά τη διάρκεια της διαίρεσης και η ραγδαία ανάπτυξη μετά την πτώση του Τείχους.

Στη συνέχεια, η διάλεξη επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στην πόλη του Βερολίνου, όπου η διαδικασία αυτής της «gentrification» ξεκίνησε μεν σχετικά αργά, προσέλαβε εντούτοις δυσανάλογα γρήγορη δυναμική. Πώς αντέδρασε η κυβέρνηση του Βερολίνου σ’ αυτή την εξέλιξη πρόσφατα, προσπαθώντας με διάφορους νόμους να την οριοθετήσει και να την ελέγξει. Ένας από αυτούς, ο νόμος σχετικά με την απαγόρευση της αποξένωσης της χρήσης των κατοικιών από τους σκοπούς στέγασης, εισάγει τώρα πλαφόν στο ύψος των μισθωμάτων που μπορεί να συμφωνηθούν. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο μοντέλο που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα αλλού και που σκοπό έχει να συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής σύνθεσης των επιμέρους διαμερισμάτων της πόλης.

Η διάλεξη κέντρισε το ενδιαφέρον των φοιτητών και φοιτητριών που συμμετείχαν. Έλαβε χώρα στη γερμανική γλώσσα και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας Αθηνών.

Λίγα λόγια για την Ellen Katja Jaeckel
Η Ellen Katja Jaeckel είναι συγγραφέας και ξεναγεί εδώ και 30 χρόνια σε διάφορους ευρωπαϊκούς αστικούς χώρους, τα δε τελευταία οκτώ χρόνια και σπουδαστές του Ινστιτούτου Goethe στο Βερολίνο. Από το 2004 και έως το 2011 υπήρξε διευθύντρια της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών - DAAD στην Αθήνα. Από το 2001 και έως το 2003 εργάστηκε στη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD στη Βόννη. Από το 1998 και έως το 2001 διετέλεσε υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Συνόδου Πρυτάνεων των Γερμανικών Πανεπιστημίων.  Έχει σπουδάσει Συγκριτική Λογοτεχνία, Γαλλική και Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Freiburg, Tours, Wien, Bonn, και Tübingen.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012