Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για τη Μελέτη Προστασίας και Ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδoς Τζαγκαρόλων

Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση Μελέτης Προστασίας και Ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, υπογράφηκε σήμερα Δευτέρα, 06.07.2020 στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χανίων μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800€, υπέγραψαν εκ μέρους του Υπουργείου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγίας Τριάδος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και Καθηγουμένος της Ιεράς Μονής κ. Δαμασκηνός και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, καθώς και η Αμαλία Κωτσάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Mηχανικών ως επιστημονικά υπεύθυνη του έργου.

Αντικείμενο της Σύμβασης, που έχει διάρκεια 26 μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο: «Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής, καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους».

Σκοπός του έργου είναι η ιστορική έρευνα για την τεκμηρίωση της κατασκευής του κτηρίου της Ιερατικής Σχολής στον περίβολο της Ιεράς Μονής, καθώς και των παρακείμενων εκτός περιβόλου κτισμάτων κατοικιών και της περαιτέρω πορείας του μνημειακού συγκροτήματος στον χρόνο, παράλληλα με την επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτιών φθοράς των δομών του. Ως απόρροια των ερευνητικών εργασιών, θα ακολουθήσει η παραγωγή προτάσεων για την αποκατάσταση των κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου τους, και η απόδοση νέας χρήσης ή χρήσεων, συναφών με την ιστορικότητά τους. Η διερεύνηση των χρήσεων θα στοχεύει στη διατήρηση του θρησκευτικού χαρακτήρα του χώρου και στην υποστήριξη του μνημειακού - μουσειακού χαρακτήρα του.

Παρακολουθήστε τις τοποθετήσεις των επισήμων από το κανάλι του zarpanews.gr:

και το σχετικό ρεπορτάζ από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης. 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012