Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Το μοντέρνο βλέμμα στην “ελληνική” φύση | Nέα έκδοση με τη συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Νέα έκδοση με τίτλο "Το μοντέρνο βλέμμα στην “ελληνική” φύση" κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Futura [Αθήνα 2020], προϊόν συνεργασίας του ελληνικού docomomo και της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε επιστημονική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Κώστα Τσιαμπάου, επίκουρου καθηγητή ΕΜΠ.

Στα περιεχόμενα του τόμου περιλαμβάνονται ύστερα από επιλογή 19 κείμενα διακεκριμένων ακαδημαϊκών αλλά και νεώτερων ερευνητών, κυρίως αποτελέσματα πρωτογενών ερευνών, τα οποία είχαν παρουσιαστεί ως ανακοινώσεις στο ομότιτλο συνέδριο στα Χανιά, στις 25-26 Μαΐου 2018.

Τα άρθρα κατανέμονται σε δύο μέρη:
- ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. ΟΔΟΙΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ και
- ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ

Η παρουσίαση του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου – Βενετά για το τουριστικό περίπτερο στο Τροφώνιο της Λειβαδιάς (1950) με τη διατήρηση μάλιστα του προφορικού χαρακτήρα της επελέγη ως εισαγωγικό κείμενο του τόμου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα και από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα στα οποία η αρχιτεκτονική τοπίου συνομίλησε με τη μοντέρνα ελληνική αρχιτεκτονική μέσα σε μια φύση πλούσια σε ιστορία και μυθικούς συμβολισμούς.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει κείμενα τα οποία αναδεικνύουν την αναφορά στην ελληνική φύση ως καταστατική συνθήκη της νεωτερικότητας (Κ. Μωραΐτης), ερευνούν μέσα από κείμενα τις θεωρητικές και ιδεολογικές διαστάσεις του ελληνικού τοπίου ως έννοιας (Ν. Μαγουλιώτης, Κ. Τσιαμπάος), αφηγούνται μοντέρνα ταξίδια στην ελληνική ύπαιθρο και άγνωστες σχεδιαστικές καταγραφές (Θ. Σωτηρίου, Φ. Πανηγυράκης), εμβαθύνουν στην φιλοσοφική ματιά απέναντι στο τοπίο συγκεκριμένων μοντέρνων Ελλήνων αρχιτεκτόνων (Λ. Δήμα, Π. Τουρνικιώτης, Ε. Λιβάνη, Σ. Αλιφραγκής) ή φωτίζουν τη σημασία ενός συγκεκριμένου τόπου, της Κρήτης,  για τη μοντέρνα ελληνική αρχιτεκτονική (Α. Κωτσάκη).

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου επικεντρώνεται σε μελέτες και έργα αρχιτεκτονικής ή/και αρχιτεκτονικής τοπίου τα οποία είναι ελάχιστα γνωστά και ταυτόχρονα συνδέονται με καίρια θέματα-ερωτήματα που απασχολούν διαχρονικά την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα: την αρχιτεκτονική στο όριο με το νερό (Τ. Ανδριανόπουλος, Χ. Μακεδονοπούλου), την αρχιτεκτονική επέμβαση στην απομακρυσμένη, ορεινή Ελλάδα (Ι. Βομπίρη, Αιμ. Αθανασίου), τις προαστιακές τοπιακές-αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις (Αλ. Ζώμας, Μ. Νοδαράκη και Μ. Τασσοπούλου), τις ‘παραμελημένες’ στρατιωτικές εγκαταστάσεις (Β. Πετρίδου), τα ‘ξεχασμένα’ έργα αρχιτεκτονικής τοπίου (Αλ. Βαζάκας), τις μοναδικές αρχιτεκτονικές-τοπιακές δημιουργίες (Κ. Κάλφα και Μ. Παπαβασιλείου).

Το εύρος των προσεγγίσεων ανέδειξε την σχέση μοντέρνας αρχιτεκτονικής και ελληνικής φύσης ως ένα από τα πλέον πρόσφορα πεδία έρευνας και προβληματισμού με εμφανή την φιλοσοφική του διάσταση.  Πρόκειται για μείζονος σημασίας ζήτημα το οποίο δεν περιορίζεται στο περιβάλλον των αρχιτεκτόνων αλλά αφορά και ευαισθητοποιεί το ευρύτερο κοινό.

Η έκδοση πολλά οφείλει στην υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος» και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012