Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ομιλία για το Βερολίνο από την Elen Katja Jaeckel στο Κέντρο Γλωσσών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Την Τρίτη 15/12/2020, η Elen Katja Jaeckel ήταν καλεσμένη εξ αποστάσεως στα τμήματα Γερμανικής Γλώσσας του Γλωσσικού Κέντρου. Η θεματολογία της διάλεξης αφορούσε την πόλη του Βερολίνου και κέντρισε το ενδιαφέρον των φοιτητών και φοιτητριών που συμμετείχαν. Έλαβε χώρα στη γερμανική γλώσσα και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας Αθηνών.

Περίληψη Ομιλίας:
Το Βερολίνο αναπτύσσεται - όχι γιατί εκεί γεννιούνται αλλά γιατί μεταναστεύουν περισσότεροι. Κάθε χρόνο η πόλη καλωσορίζει 184.000 νέους Βερολινέζους, 113.000 από αυτούς είναι αλλοδαποί (στατιστικά στοιχεία 2019). Τι δεν δείχνουν οι στατιστικές: Οι πρόγονοι των περισσότερων Βερολινέζων επίσης ήρθαν εδώ από αλλού. Παρεμπιπτόντως, πολλοί απόγονοι τους δεν το γνωρίζουν πλέον. Επειδή το Βερολίνο ζει από τη μετανάστευση εδώ και αιώνες.Σήμερα το Βερολίνο είναι ένα πολύχρωμο μείγμα ανθρώπων και η πιο διεθνής πόλη της Γερμανίας. Περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων προέρχονται από γονείς μετανάστες, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια άτομα. Τούρκοι, Πολωνοί, Ρώσοι, Σύριοι, Ιταλοί και Γάλλοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα.Η ιστορία της μετανάστευσης στο Βερολίνο είναι συνάμα ιστορία του Βερολίνου. Ποιος είναι ο λόγος για τη συνεχιζόμενη έλξη που δημιουργεί το Βερολίνο; Ας ρίξουμε μια ματιά πίσω στον 17ο αιώνα. Μετά τον τριακονταετή πόλεμο, το Βερολίνο, όπως πολλές άλλες πόλεις, καταστράφηκε. Η οικονομία ρήμαξε. Αλλά ο Ηγεμόνας του έχει μεγάλα σχέδια που κατάλαβε ότι μπορεί να τα επιτύχει μόνο με επιδέξια μεταναστευτική πολιτική. Με ανοχή, φοροαπαλλαγές και γενναιόδωρες ενισχύσεις, ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου, επιτυχημένη μετανάστευση από τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Βοημία και το Παλατινάτο. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή ...

Λίγα λόγια για την Elen Katja Jaeckel:
Η Elen Katja Jaeckel συγγραφέας και ξεναγός, εξερευνά διάφορες ευρωπαϊκές αστικές περιοχές εδώ και 30 χρόνια. Τα δε τελευταία οκτώ χρόνια ξεναγεί στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων και στην υπηρεσία του Ινστιτούτου Goethe. Από το 2004 και έως το 2011 υπήρξε διευθύντρια της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών - DAAD στην Αθήνα. Από το 2001 και έως το 2003 εργάστηκε στη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD στη Βόννη. Από το 1998 και έως το 2001 διετέλεσε υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Συνόδου Πρυτάνεων των Γερμανικών Πανεπιστημίων.  Έχει σπουδάσει Συγκριτική Λογοτεχνία, Γαλλική και Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Freiburg, Tours, Wien, Bonn, και Tübingen.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012