Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Συμμετοχή του Ομ. Καθ. Ευ. Γιδαράκου στο Συμπόσιο SUM2022 στην Ιταλία

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού IWWG, κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, συμμετείχε με φυσική παρουσία και πραγματοποίησε ομιλίες στο 6o Διεθνές Συμπόσιο με αντικείμενο «Circular Economy and Urban Mining», το οποίο διεξήχθη από 18 έως 20 Μαΐου 2022 στην πόλη Κάπρι της Ιταλίας.

Ο κ. Γιδαράκος άνοιξε τις εργασίες του Συμποσίου, ως Πρόεδρος του International Waste Working Group (IWWG), υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγεται το εν λόγω συνέδριο. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν "IWWG | Focusing on current needs and chances".

Επίσης, ο κ. Γιδαράκος παρουσίασε ερευνητική εργασία με τίτλο "Management of plastics waste from COVID pandemic" και αντικείμενο τη διαχείριση πλαστικών αποβλήτων, που σχετίζονται με την πανδημία των τελευταίων δύο ετών. Τέτοιου είδους απόβλητα παρουσιάζουν υψηλή παραγωγή, σημαντική ανεξέλεγκτη διασπορά και ιδιαιτερότητες ως προς τις απαιτήσεις διαχείρισής τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις μάσκες μιας χρήσεως.

Τέλος, συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας σε τουριστικές περιοχές, όπου η περίπτωση της χώρας μας και την γειτονικής Ιταλίας εξετάστηκαν ως πλέον ενδεικτικές των υφιστάμενων δυνατοτήτων και περιορισμών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς μπορούν να δημιουργηθούν ταξιδιωτικά δίκτυα και επωνυμίες που να εγγυώνται την προσφορά τουριστικών προτάσεων με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και υψηλό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα των υλικών και της ενέργειας.

Οι επιλογές, όπως φάνηκε στη συζήτηση, είναι ποικίλες. Κυμαίνονται από την ενίσχυση της εξερεύνησης γειτονικών περιοχών με τη συντόμευση του εύρους ταξιδιού έως τη χρήση συστημάτων μεταφορών με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Από φάρμες που προσφέρουν τρόφιμα αυτοπαραγωγής μέχρι σημεία φιλοξενίας που δεσμεύονται για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων. Από την ανάδειξη αρχαίων εγκαταλελειμμένων χωριών που ανακτήθηκαν με τη χρήση φυσικών υλικών έως δομές που χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια.

Στην παρουσίασή του με τίτλο "Tourism and circular economy in Greece" ο κ. Γιδαράκος αναφέρθηκε στα θέματα τουρισμού και κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012