Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Χαράζουν νέα «ΡΟΤΑ» στο Αιγαίο

Ελληνικό σύστημα τηλεδιοίκησης-τηλεδιαχείρισης πλοίων και παροχής υπηρεσιών διαδικτύου χωρίς δορυφόρο

Ελευθεροτυπία, 24.03.2013

Ενα πρωτοποριακό σύστημα τηλεδιοίκησης και τηλεδιαχείρισης πλοίων, αλλά και παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου σε επιβάτες ακτοπλοϊκών μέσων, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αποκλειστικά στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να εφαρμοστεί στις γραμμές του Αιγαίου.

http://s.enet.gr/resources/2013-03/3-1--11-thumb-large.jpgΤο λεγόμενο σύστημα «ΡΟΤΑ» ήδη δοκιμάζεται στη στεριά προτού ενσωματωθεί στα συστήματα πλοίων των εταιρειών ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways!

Για το λόγο αυτό, το τελευταίο διάστημα στο Ακρωτήρι Χανίων ένα συνηθισμένο κατά τα άλλα ιδιωτικό αυτοκίνητο κάνει βόλτες με το νέο αυτό σύστημα, το οποίο, εφόσον μελλοντικά αναπτυχθεί εμπορικά, θα αλλάξει τα δεδομένα τηλεδιοίκησης και τηλεδιαχείρισης πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και τα επίπεδα των υπηρεσιών διαδικτυακής πρόσβασης για τους επιβάτες. Μάλιστα, το σύστημα «ΡΟΤΑ» θα μπορούσε να εξαχθεί και σε χώρες που παρουσιάζουν αντίστοιχα πολύπλοκη γεωμορφολογία με την ελληνική.

Πώς λειτουργεί

Τεχνικός υπεύθυνος ολόκληρου του έργου είναι ο καθηγητής Απόστολος Δόλλας από το Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οπως μας εξηγεί ο κ. Δόλλας, «η αρχική ιδέα για το σύστημα αυτό ανήκει στον αναπλ. καθηγητή Ιωάννη Παπαευσταθίου από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Σήμερα τα πλοία χρειάζεται να στείλουν και να λάβουν ψηφιακά δεδομένα πραγματικού χρόνου, είτε για τηλεδιαχείριση (π.χ. παρακολούθηση συστημάτων πλοίου από τα κεντρικά γραφεία της πλοιοκτήτριας εταιρείας) είτε για υπηρεσίες προς τους επιβάτες (π.χ. τηλεϊατρική).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην Ελευθεροτυπία

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012