Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Copernicus Sentinel-6: Δορυφόρος για τις μεταβολές στη στάθμη της θάλασσας και την κλιματική αλλαγή | Έναρξη λειτουργίας μέσω Κρήτης

Μετά την εκτόξευση του Sentinel-6 στις 21 Νοεμβρίου 2020, και αφού τέθηκε στην ίδια ακριβώς τροχιά με τον παλαιότερο δορυφόρο Jason-3, ακολουθώντας τον κατά 200km  περίπου, ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2020 ο έλεγχος της ποιότητας και αξιοπιστίας των μετρήσεων του μέσω της βαθμονόμησης των δύο δορυφόρων από την Κρήτη. Το χρονικό διάστημα της ταυτόχρονης βαθμονόμησης θα διαρκέσει για 12 μήνες (μέχρι τον Νοέμβριο 2021, Tandem Mission). Η αξιολόγηση γίνεται από τις εγκαταστάσεις βαθμονόμησης δορυφόρων στην Κρήτη και από μια ομάδα ειδικών επιστημόνων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ως συντονιστής, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Eumetsat στην Γερμανία, την ARESYS στην Ιταλία, το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών της Γαλλίας (CNES) και την CLS στην Γαλλία, την IsardSat στην Ισπανία, το Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης Ωκεανών και Ατμόσφαιράς (ΝΟΑΑ) στην Ουάσιγκτον, και το Jet Propulsion Laboratory, NASA, Καλιφόρνια. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μετρήσεις Sentinel-6 διαφέρουν μόνον 2 mm στα 1300 km  από τον Jason-3.

Η αποστολή Sentinel-6 είναι επιχειρησιακή. Προγραμματίζεται να λειτουργεί τα επόμενα 20 έτη (με αντικατάσταση κάθε 5 έτη από νέους δορυφόρους) για την παρατήρηση των κλιματικών αλλαγών και κυρίως της θαλάσσης, των ποταμών των λιμνών και των παγετώνων.

Ο επιχειρησιακός δορυφόρος Sentinel-6 Michael Freilich εκτοξεύθηκε από την Vandenberg Air Force Base στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ) και το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης,  με διευθυντή τον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Στυλιανό Μερτίκα, είναι υπεύθυνο για την βαθμονόμηση του δορυφόρου μέσω της Μόνιμης Εγκατάστασης Σταθμού Βαθμονόμησης δορυφόρων (Permanent Facility for Altimetry Calibration) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) στη Δυτική Κρήτη και στη Γαύδο.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: New sea-level monitoring satellite goes live [ESA, 21//06/2021]

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012