Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Σε λειτουργία νέος σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στα Χανιά από το Πολυτεχνείο Κρήτης – Εγκαινιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης με τον Καθ. Μιχάλη Λαζαρίδη και τον Πρύτανη Καθ. Ευάγγελο Διαμαντόπουλο.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής στον νέο σταθμό. [οι ως άνω φωτογραφίες από Zarpanews.gr]

Λειτουργία του νέου σταθμού μετρήσεων

Ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης

Ένας σύγχρονος σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων ξεκίνησε να λειτουργεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, με την προμήθειά του να πραγματοποιείται χάρη στην ένταξη σχετικού έργου ύψους 900.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ η λειτουργία του θα είναι στην αρμοδιότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης με υπεύθυνο τον Καθ. Μιχάλη Λαζαρίδη της Σχολής Χημικών Μηχανικών και των Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ). Ο σταθμός καταγράφει και στέλνει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για αέριους και σωματιδιακούς ρύπους και είναι ο δεύτερος τέτοιου είδους στα Χανιά, με τον πρώτο να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Ακρωτήρι.

«Η μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι το πρωτεύον για να μπορούμε να προλαμβάνουμε διάφορες άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Ευχαριστούμε όλους όσους εργάστηκαν για να τοποθετηθεί ο σταθμός, μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που και στα Χανιά πλέον υπάρχει αυτή η εγκατάσταση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος βρέθηκε στα Χανιά για την περίσταση.

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σημαντική αιτία παιδικής θνησιμότητας. Ως Περιφέρεια είχαμε συμβατική υποχρέωση να έχουμε έναν σταθμό. Έχουμε πλέον ένα δίκτυο 5 σταθμών στην Κρήτη που παρακολουθούν τους αέριους ρύπους σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

«Ο σταθμός αυτός στήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Από το έργο αυτό θα βγουν ωφελημένοι οι πολίτες των Χανίων», είπε ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Καθ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

«Ο σταθμός θα μας δώσει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα. Θα μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση ήπιων μέσων μετακίνησης για να μειωθούν οι ρύποι», δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

«Ο σταθμός αυτός μετράει σε πραγματικό χρόνο αέριους και σωματιδιακούς ρύπους. Ένας παρόμοιος υπάρχει στο κέντρο του Ηρακλείου και έχουμε κι εμείς έναν στο Πολυτεχνείο. Τα δεδομένα παρέχονται ταυτόχρονα στο υπουργείο και την ΕΕ. Πάντως τα Χανιά δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά υπάρχει το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που δεν μπορεί να ελεγχθεί, ενώ τον χειμώνα υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων από πηγές θέρμανσης όπως τα τζάκια που επηρεάζει την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Καθ. της Σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ Μιχάλης Λαζαρίδης.

Στο δίκτυο της Κρήτης υπάρχουν συνολικά πέντε (5) σταθμοί, δύο στα Χανιά, δύο στο Ηράκλειο και ένας στο Λασίθι. Υπεύθυνοι των σταθμών στο Ηράκλειο και Λασίθι είναι οι Καθηγητές Μαρία Κανακίδου και Νικόλαος Μιχαλόπουλος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα παίζει βασικό σημαντικό ρόλο για την μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και έχει ως πρωταρχικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας του αέρα και των περιβαλλοντικών συνθηκών για τους κατοίκους. Παράλληλα με τον κεντρικό σταθμό που εγκαταστάθηκε στο Εθνικό στάδιο Χανίων, υπάρχει από το 2003 ο σταθμός του Ακρωτηρίου που βρίσκεται εντός της Πολυτεχνειούπολης. Μετρήσεις των ατμοσφαιρικών αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) τα προηγούμενα χρόνια στο Ακρωτήρι, αλλά και στην περιοχή των Δικαστηρίων, πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικών Αιωρούμενων Σωματιδίων, και έδειξαν ότι το αστικό κέντρο των Χανίων χαρακτηρίζεται από επιτρεπτές για τα διεθνή όρια τιμές με βάση την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σημαντική φυσική πηγή προέλευσης χονδρόκοκκων σωματιδίων για την περιοχή αποτελεί η μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα και επηρεάζει σημαντικά τα τοπικά επίπεδα συγκέντρωσης. Αντιθέτως, ως σημαντικότερες ανθρωπογενείς πηγές προέλευσης με τοπικό χαρακτήρα αναγνωρίσθηκαν πρωταρχικά οι εκπομπές λόγω θέρμανσης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και ακολούθως οι εκπομπές των οχημάτων με μεγαλύτερη συνεισφορά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω αυξημένης κίνησης.

Η ομάδα έργου του Πολυτεχνείου Κρήτης αποτελείται από τους Καθ. Μιχάλη Λαζαρίδη, Δρ. Ηλία Κοπανάκη, Δρ. Σοφία Ειρήνη Χατουτσίδου, Δρ. Ελευθερία Χαλβατζάκη, Δρ. Θεόδωρο Γλυτσό και Ελένη Μαμμή-Γαλάνη (Msc).

Δείτε σχετικά βίντεο με τις δηλώσεις του Περιφεριάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή, τις δηλώσεις του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου και του Καθ. Μιχάλη Λαζαρίδη, καθώς και τις δηλώσεις του Δήμαρχου Χανίων κ. Σημανδηράκη.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012