Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Διεθνής Επιστημονική συνάντηση του δικτύου UNITWIN-UNESCO με θέμα “Cretan Renaissance Monasteries network” στην Κρήτη

Διεθνής Επιστημονική συνάντηση του δικτύου UNITWIN-UNESCOCulture, Tourism, Development” στην Κρήτη  με θέμα “Cretan Renaissance Monasteries network
Διοργάνωση: Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης

Επιστημονική συνάντηση, από τις 24 έως 28 Ιουνίου 2021, πραγματοποίησε το δίκτυο πανεπιστημίων  UNITWIN -UNESCO "Culture, Tourism, Development" στην Κρήτη με θέμα το Δίκτυο των Αναγεννησιακών Μονών στο νησί και ευρύτερα τον θρησκευτικό τουρισμό. Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι μέλος του δικτύου από το 2019. Πρόκειται περί ενός δικτύου  το οποίο περιλαμβάνει 32 διακεκριμένα διεθνώς πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο με συντονιστή το πανεπιστήμιο Université Paris I Panthéon Sorbonne.

Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της επιστημονικής συνάντησης ανήκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού το οποίο διευθύνει η κ. Αμαλία Κωτσάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και η οποία είναι και η εκπρόσωπος του Ιδρύματος στο Δίκτυο με αναπληρωτή τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Βαζάκα.

Στην επιστημονική συνάντηση συμμετείχαν 15 καθηγητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων - μελών του δικτύου. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχε η πρόεδρος του δικτύου Maria Gravari-Barbas, Καθηγήτρια στο Université Paris I Panthéon Sorbonne, τρείς καθηγητές από το ίδιο πανεπιστήμιο, όπως επίσης καθηγητές από το KU Leuven, University of Girona, Κύπρο κ.α. Από το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετείχε η κ. Αμαλία Κωτσάκη, ο κ. Αλέξανδρος Βαζάκας και η κ. Δ. Διμέλλη μέλη ΔΕΠ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, καθώς και η κ. Αικατερίνη Καραδήμα υποψήφια διδάκτωρ της Σχολής.

Η επιστημονική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση και επανάχρηση της Ιερατικής Σχολής στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων που εκπονείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης, με επιστημονικά υπεύθυνη την κ. Αμαλία Κωτσάκη και κύριο ερευνητή τον κ. Αλέξανδρο Βαζάκα και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το θέμα της επιστημονικής συνάντησης για τη συγκρότηση δικτύου αναγεννησιακών μονών στην Κρήτη και τον θρησκευτικό τουρισμό ευρύτερα στο νησί, βασίστηκε σε πρόταση του κ. Μιχάλη Ανδριανάκη, επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Κρήτης, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της επιστημονικής συνάντησης και στήριξε συνολικά την προσπάθεια. 

Το βασικό πόρισμα της επιστημονικής συνάντησης είναι η ανάγκη δημιουργίας της "μεγάλης εικόνας" της Κρητικής Αναγέννησης συνολικά, όπου η Αρχιτεκτονική, η Τέχνη, η Λογοτεχνία, το Θέατρο, η  Μουσική θα συμμετέχουν ισόποσα για τη συνολική αντίληψη αυτού του πολιτιστικού φαινομένου που χαρακτηρίζει την Κρήτη. Το Δίκτυο των  Αναγεννησιακών Μονών με τη συνύπαρξη υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομίας που προσφέρει μπορεί να λειτουργήσει ως "το θέατρο" της Κρητικής Αναγέννησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης "Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικών κτηρίων και συνόλων" εντάχθηκε στο δίκτυο μεταπτυχιακών UNITWIN-UNΕSCO "Culture, Τourism, Development" αποκτώντας διεθνή διάσταση μέσω των συνεργασιών που μπορεί να αναπτυχθούν ανάμεσα στα 32 διακεκριμένα διεθνώς πανεπιστήμια του δικτύου σε όλον τον κόσμο.

Οι εργασίες της επιστημονικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές αναγεννησιακές μονές του νησιού (Αγία, Τριάδα των Τζαγκαρόλων ως βάση, Μονή Γωνιάς, Αρκάδι, Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών) ενώ περιέλαβε και άλλες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Τις εργασίες εμπλούτισαν με εισηγήσεις προσκεκλημένοι από διαφορετικούς φορείς.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής συνάντησης παρουσιάστηκαν  στην Ι. Μ. της Αγίας Τριάδας των  Τζαγκαρόλων,  τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί τεύχος με τα πορίσματα των εργασιών διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

Η επιστημονική συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012