Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

"ΚΡΗΤΗ Οι οικισμοί της υπαίθρου" από τις Εκδόσεις Πολυτεχνείου Κρήτης 

Νέο βιβλίο με τίτλο "ΚΡΗΤΗ Οι οικισμοί της υπαίθρου" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά 2020) σε επιμέλεια του Νίκου Σκουτέλη, Καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Το βιβλίο παρουσιάζει τους μηχανισμούς δημιουργίας των οικισμών της υπαίθρου της Κρήτης με αφετηρία την πρώιμη Βενετοκρατία. Αποτελεί καρπό διετούς έρευνας με χρηματοδότηση του ΕΛΚΕ Πολυτεχνείου Κρήτης, που καλύπτει επτά αιώνες πολυκύμαντης ιστορίας των οικισμών της Κρήτης, φτάνοντας στο παρόν. Κεντρικό θέμα είναι η διερεύνηση της ποικιλίας των μορφών και των σταθερών δομών στους οικισμούς, αξιοποιώντας γεωγραφικά, αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία. Η ιδιαίτερη αξία του έγκειται στη συμπυκνωμένη σύνθεση της πληθώρας διάσπαρτων πληροφοριών από διάφορα έως τώρα δημοσιεύματα, σε συνδυασμό με πρωτότυπα τεκμήρια, που προέκυψαν από επιτόπου συλλογή στοιχείων. Ο λόγος πλαισιώνεται ιδανικά από εικονογράφηση, δανεισμένη από διάφορες πηγές, σύγχρονη φωτογράφηση και κατατοπιστικούς διαγραμματικούς χάρτες.
 

Περιεχόμενα
 

  • Νίκος Σκουτέλης 
    Σημείωμα του επιμελητή
  • Ελίζα Παναγιώτου
    Εισαγωγή
  • Χαράλαμπος Γάσπαρης
    Μορφή και εξέλιξη των οικισμών της Κρήτης κατά τον ύστερο Μεσαίωνα (13ος-14ος αι.)
  • Νίκος Ανδριώτης
    Πανόραμα του οικιστικού δικτύου της Κρήτης από τον 16ο έως τον 21ο αι.
  • Νίκος Σκουτέλης
    Τα σχήματα των οικισμών – οι τύποι της κατοικίας
  • Δέσποινα Διμέλλη
    Το οικιστικό απόθεμα της Κρήτης στη σύγχρονη εποχή


Διατίθεται από την Εταιρεία  Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012