Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Το πολυχρηστικό αντικείμενο Many Happy re­Turns-ασημένιος νικητής στα International Design Awards IDA 14

Η κα Μαριάνθη Λιάπη-επιστημονική συνεργάτιδα στο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενης Αρχιτεκτονικής, Κινητικών Συστημάτων και Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης, η κα Έλλη Γκολογκίνα- απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης  είναι οι Ασημένιοι Νικητές (Silver Winners) στα International Design Awards IDA 14 στην κατηγορία: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ANTIKEIMENΩΝ /  Άλλα Αντικείμενα για το έργο τους Many Happy re­Turns.

Το 2007, μια ομάδα από σχεδιαστές, διανοούμενους και επιχειρηματίες δημιούργησε τα Διεθνή Βραβεία Σχεδιασμού (International Design Awards IDA) σαν απάντηση στην έλλειψη αναγνώρισης και επιβράβευσης έξυπνων, καινοτόμων έργων από διεπιστημονικά ερευνητικά πεδία σε όλο τον κόσμο. Τα βραβεία IDA καθιερώθηκαν για να αναγνωρίζουν και να επιβραβεύουν τα οράματα σχεδιαστών, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τα αναδυόμενα ταλέντα στα πεδία της Αρχιτεκτονικής, του Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, Μόδας, Αντικειμένων καθώς και της Γραφιστικής. Τα βραβεία IDA έχουν στόχο με τη δράση τους να ταράξουν τα νερά στο χώρο του παγκόσμιου design. 

Φέτος, οι επίτιμοι κριτές των Βραβείων IDA 14 αξιολόγησαν περισσότερες από 1000 συμμετοχές που κατατέθηκαν από αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, μόδας, αντικειμένων καθώς και γραφίστες από 52 χώρες σε όλον τον κόσμο. Η επιτροπή, μέσα από μια ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης, ανέδειξε τους καλύτερους επαγγελματίες και αναδυόμενους σχεδιαστές βασιζόμενη στη δημιουργικότητα, χρησιμότητα και καινοτομία των έργων τους. Όπως κάθε χρόνο, οι νικητήριες συμμετοχές θα δημοσιευτούν στο International Design Awards Book of Designs. Η απονομή των τίτλων "Σχεδιαστής της Χρονιάς" θα πραγματοποιηθεί στις 04 Μαΐου στο Λος Άντζελες.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούνται από τους: Alice Blackwood -συντάκτρια του Design Quarterly, Kahi Lee ­παρουσιάστρια των εκπομπών "Design on a Dime" στο HGTV και "My Celebrity Home" στο Style Network, Melissa Sterry ­ιδρύτρια της εταιρίας Societas, Josh Rubin ­αρχισυντάκτης, ιδρυτής και εκδότης του Cool Hunting, Martin Venzky ­ Stalling -σύμβουλος της εταιρίας CMU STeP, Jeffrey Nemeroff -συνιδρυτής και διευθυντής δημιουργικού στο περιοδικό Entra Magazine, Jordan Landes­Brenman -CEO στο Haute House PR & Marketing, Raj Nandan ­διευθύνων σύμβουλος του Indesign Group, William Menking ­ιδρυτής και αρχισυντάκτης της εφημερίδας The Architects' Newspaper, Nicole Lloyd ­ειδική σύμβουλος σε θέματα τέχνης της Deutsch Inc., Rebecca Epstein Kong ­συνιδρύτρια του Artware Editions, Aaron Kenedi ­αρχισυντάκτης στο Print, Geraldine Grisey ­συντάκτρια στο Punky B Fashion Diary. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Many Happy re­Turns

Πρόκειται για ένα πολυχρηστικό αντικείμενο (παιδικό έπιπλο, παιχνίδι, εξοπλισμός χώρων μάθησης, εκπαιδευτικό εργαλείο) ειδικά σχεδιασμένο να δημιουργεί "Εκπαιδότοπους" προσφέροντας μια ποικιλία χρήσεων και χωρικών διατάξεων στα πλαίσια της παιδαγωγικής προσέγγισης "μάθηση μέσα από το δράση." Η ιδέα προέκυψε μέσα από την παρατήρηση της παιδικής δραστηριότητας στο καθημερινό περιβάλλον του νηπιαγωγείου και συγκεκριμένα μέσα από τους τρόπους με τους οποίους τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν το παιχνίδι ως εργαλείο για να φιλτράρουν, να αποκτήσουν εξοικείωση και τελικά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Το ενδιαφέρον αυτής της προσέγγισης εστιάστηκε στις χωρικές παραμέτρους του παιχνιδιού και στους τρόπους με τους οποίους αυτές επηρεάζονται από διάφορα αντικείμενα με διαφορετική κλίμακα, υλικότητα και χρήση.

Το σχήμα του αντικειμένου σχεδιάστηκε στην κλίμακα των παιδιών με βάση το σωματότυπό τους και τις φυσικές τους δυνατότητες έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να το σύρουν, να το στρέψουν, να το σηκώσουν και να το μεταφέρουν. Επιπρόσθετα, το σχήμα είναι κατάλληλο για στοίβαξη καθ’ ύψος, ευνοώντας την αποθήκευση των μονάδων σε μικρή επιφάνεια χώρου όταν αυτές δεν χρησιμοποιούνται. Σαν αντικείμενο είναι πολύ στιβαρό αλλά ελαφρύ και κυρίως ασφαλές από κάθε άποψη ώστε να χρησιμοποιηθεί από παιδιά.

Στα πλαίσια μιας λογικής επανάχρησης, το αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από χαρτόνι οντουλέ. Ο χρωματισμός κάποιων πλευρών αυξάνει την ποικιλία των διατάξεων και δίνει τη δυνατότητα ομαδοποιήσεων. Μια πλευρά συγκεκριμένα έχει βαφεί με μπογιά μαυροπίνακα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται το αντικείμενο τόσο σε ομαδική όσο και εξατομικευμένη διδασκαλία.

Το Many Happy re-Turns οφείλει την πολυχρηστικότητά του στο σχήμα του και στις επτά διαφορετικές λειτουργίες που προκύπτουν από την περιστροφή μιας μονάδας. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των μονάδων, πολλαπλασιάζονται οι δυνατές χωρικές διατάξεις και κατ’ επέκταση η ποικιλία στη δραστηριότητα των παιδιών, είτε σε ατομικό, είτε σε ομαδικό επίπεδο. Η πληθώρα των μορφολογικών επιρροών εξιτάρει τη φαντασία των παιδιών ενώ η άμεση αναγνωρισιμότητα ενός σχήματος τα φέρνει πιο κοντά στο αντικείμενο.  Η δημιουργία ενός "Εκπαιδότοπου" με περισσότερα από ένα τέτοια αντικείμενα δημιουργεί ένα ενεργητικό περιβάλλον μάθησης που ενισχύει διαφορετικά σενάρια, προσωπικότητες, μοτίβα και ζώνες παιδικής δραστηριότητας που ευνοούν την ανάπτυξη και τελειοποίηση των αναπτυξιακών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των παιδιών.

Το Many Happy re-Turns είναι ένα αντικείμενο μεταβαλλόμενων χρήσεων, ιδανικό για χώρους εκπαίδευσης παιδιών ηλικίας 3-8 ετών καθώς έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία, να ακολουθεί τη δραστηριότητα των παιδιών, να δίνει νέα εργαλεία δράσης στους εκπαιδευτικούς και να αυξάνει το αίσθημα οικειότητας των παιδιών με το χώρο, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την οικολογική τους συνείδηση.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012