Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ο Δορυφορικός Σταθμός του ΠΚ στη Γαύδο σε νέο βίντεο της ESA

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δημοσίευσε πρόσφατα στον ιστότοπό της ένα νέο βίντεο-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χαρτογραφώντας τη Στάθμη της Θάλασσας από το Διάστημα» αφιερωμένο στο Δορυφορικό Σταθμό Γαύδου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο Σταθμός εγκαινιάστηκε το Φθινόπωρο του 2021 και την συνεπίβλεψη και λειτουργία του έχουν αναλάβει το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής που διευθύνει ο Kαθ. Στέλιος Μερτίκας και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Ο Δορυφορικός Σταθμός αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τη διαμόρφωση καινούργιων μεθόδων για τον έλεγχο της λειτουργίας, συμπεριφοράς και εξέλιξης των όργανων που φέρουν δορυφόροι αλτιμετρίας, και στην παραγωγή πιο αξιόπιστων και μεγαλύτερης ακρίβειας μετρήσεων της στάθμης της θάλασσας και επιστημονικών αποτελεσμάτων.

Ο μικροκυματικός αναμεταδότης GVD1 Transponder Cal/Val,που σχεδίασαν και κατασκεύασαν το Πολυτεχνείο Κρήτης και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και είναι εγκατεστημένος μόνο στα Λευκά Όρη της Κρήτης και το νησί της Γαύδου, θα ελέγχει τις δορυφορικές παρατηρήσεις από την ομάδα δορυφόρων αλτιμετρίας Copernicus και τα αποτελέσματά του θα αναλύει μια ομάδα 15 επιστημόνων με εκπροσώπους του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Eumesat στη Γερμανία, της Γαλλικής Υπηρεσίας Διαστήματος, της ΝΑSΑ, του Κέντρου Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), και συνεργάτες της ESA από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.

Το βίντεο-ντοκιμαντέρ προβάλλει τον Καθ. Στέλιο Μερτίκα και τον Dr. Graig Donlon (διευθυντικό στέλεχος όλων των αποστολών της ESA για την παρατήρηση της Γης, πλην ατμόσφαιρας) να τονίζουν τον σημαντικό ρόλο της αλτιμετρίας και δορυφορικών εικόνων στο πως μετράμε, προβλέπουμε και οραματιζόμαστε το μέλλον του πλανήτη μας αλλά και την επιβίωσή μας στο προσεχές μέλλον. Απαθανατίζει επίσης την πρώτη μέτρηση που έγινε στις 11 Οκτωβρίου 2021 στη Γαύδο με τους δορυφόρους Sentinel-6A και Jason-3.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012