Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Με την επιστημονική επιμέλεια του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων, η πρώτη βιβλιοθήκη STEM σε δημόσιο σχολείο

Η πρώτη Βιβλιοθήκη STEM σε δημόσιο σχολείο (52ο Γενικό Λύκειο Αθηνών)

Με την επιστημονική επιμέλεια του TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης

Από αριστερά: Κ. Γεράρδος [Πλαίσιο], Μ. Λιάπη [TUC Tie Lab], Κ. Μπακογιάννης [Δήμαρχος Αθηναίων]

Συνέργειες που ενισχύουν την εκπαίδευση!

Η πρώτη Βιβλιοθήκη STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ευρείας θεματολογίας σε δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα είναι γεγονός! Πρόκειται για έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό χώρο διερευνητικής μάθησης, όπου η επιστήμη τροφοδοτείται από τη φαντασία. Το έργο υλοποιήθηκε στο 52ο Γενικό Λύκειο του Δήμου Αθηναίων στον Κολωνό με αποκλειστική δωρεά της Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ, μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την Πόλη σου», και με τον συντονισμό του Athens Partnership. Το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του πρότυπου αυτού εκπαιδευτικού χώρου.

Στη βάση της δημιουργίας της, η Βιβλιοθήκη STEM αποτελεί έναν τόπο που ενθαρρύνει τη βιωματική μάθηση, υποστηρίζοντας την έρευνα, την ανάλυση, την ανακάλυψη συσχετισμών, την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων. Στόχος της είναι να υποστηρίξει διαθεματικά την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις τάξεις του Λυκείου μέσα από οργανωμένα STEM kits, αλλά και μέσα από αυτόνομα projects, προτρέποντας στη δημιουργική χρήση σύγχρονων εργαλείων και τεχνολογικών εφαρμογών από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Οι φυσικές επιστήμες, η τεχνολογία, οι επιστήμες των μηχανικών και τα μαθηματικά της κατεύθυνσης STEM συναντώνται με τη σχεδιαστική σκέψη, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, επιδιώκοντας την εξοικείωση της σχολικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, αλλά και την ενδυνάμωση της φαντασίας σε κάθε στάδιο.

O εξοπλισμός της Βιβλιοθήκης STEM καλύπτει τα εξής πεδία:

  • 3D σχεδίαση και 3D εκτύπωση
  • Εκπαιδευτική Ρομποτική
  • Μηχανική και κατασκευές
  • Ηλεκτρονικά και εφαρμογές μικροελεγκτών
  • Περιβάλλον, φυσικά φαινόμενα και οικολογία
  • Εικονική πραγματικότητα [VR]
  • DIΥ και χειροτεχνίες
  • Οπτικοακουστικό εξοπλισμό

Οι custom-designed κατασκευές της Βιβλιοθήκης υλοποιήθηκαν στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων, με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και μέσα από την εφαρμογή προηγμένων τεχνικών ψηφιακής σχεδίασης και κατασκευής.

Το εγχείρημα, όμως, δεν σταματάει εδώ! Μέσα από το Πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα του Δήμου Αθηναίων και την καθοδήγηση της ομάδας του TUC TIE Lab, οι εκπαιδευτικοί του 52ου Λυκείου θα επιμορφωθούν στη χρήση του εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης STEM, στη δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων, καθώς και σε συμμετοχικές πρακτικές που δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά.


Παρακολουθήστε σχετικό ρεπορτάζ [ΑΝΤ1 News (15/9/2020)]

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012