Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Το Πολυτεχνείο Κρήτης αναλαμβάνει έργο στην Έκθεση "1821-2021, Θησαυροί της Μεταεπαναστατικής Ελλάδας, συλλογή Κρασάκη"

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ερευνητική Ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τρισδιάστατη αποτύπωση μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της Έκθεσης "1821-2021, Θησαυροί της Μεταεπαναστατικής Ελλάδας, συλλογή Κρασάκη" στην Πινακοθήκη Χανίων, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τα μέλη Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης:

  1. Αναπλ. Καθηγητής Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  2. Καθηγητής Πάνος Παρθένιος, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  3. Αναπλ. Καθηγήτρια Αικατερίνη Μανιά, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
  4. Επικ. Καθηγήτρια Βασιλική Γεροπάντα, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  5. Επικ. Καθηγήτρια (υπό διορισμό) Άννα Καραγιάννη, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

και τα εργαστήρια:

  • Εικαστικών Τεχνών, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  • Ψηφιακών Μέσων (Digital Media Lab), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  • Ερευνητική Ομάδα SURREAL (Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων), Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, για την ψηφιοποίηση και τρισδιάστατη αποτύπωση μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της Έκθεσης "1821-2021, Θησαυροί της Μεταεπαναστατικής Ελλάδας, συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη".

Η Έκθεση, που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, τα συλλεκτικά αντικείμενα της συλλογής Κρασάκη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κατόπιν πρόσκλησης της α.ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, η ΠτΔ ενημερώθηκε για την πορεία της διοργάνωσης της Έκθεσης. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 29.07.2021 στο Προεδρικό Μέγαρο, συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωάννης Γιαννακάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και Επιμελητής της Έκθεσης, Δημήτρης Ανδρεαδάκης και οι συλλέκτες Μιχάλης και Τίνα Κρασάκη. Η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων να εγκαινιάσει την Έκθεση, το Φθινόπωρο του 2021.

Η συλλογή Κρασάκη απαρτίζεται από σημαντικά ζωγραφικά έργα διακεκριμένων Ελλήνων και Ευρωπαίων δημιουργών με φιλελληνικά θέματα. Επιπλέον, η συλλογή περιλαμβάνει επιτραπέζια μεταλλικά ρολόγια, όπλα και κειμήλια του 1821, γυναικείες ενδυμασίες, σπάνιες εκδόσεις για την Ελλάδα του 19ου αιώνα και μεταλλικά και πορσελάνινα αγαλματίδια της ίδιας περιόδου. Η συλλογή δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς στα θέματα και στα μελήματα του αιώνα της Ελληνικής επανάστασης, αλλά και να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα και τον απελευθερωτικό αγώνα.

Για την καλύτερη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης, η Έκθεση θα πλαισιωθεί με τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία που θα αναπτύξει για το σκοπό αυτό η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο µοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της Έκθεσης που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο. Το τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον θα λειτουργήσει ως καινοτόμο εργαλείο για το στήσιμο της Έκθεσης, μέσα στο οποίο θα μπορούν να συνεργαστούν οι συντελεστές, τοποθετώντας τα εικονικά αντίγραφα των έργων σε διαφορετικά σενάρια μέσα στον ψηφιακό κλώνο των χώρων της Έκθεσης. Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της Έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριµένης περιόδου.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012