Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Απονομή Ερευνητικής Έδρας AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα στον Αν. Καθ. Απόστολο Βουλγαράκη

Ο Αναπλ. Καθ. Απόστολος Βουλγαράκης

Μια νέα έδρα AXA Research Chair in Wildfires and Climate απένειμε το AXA Research Fund στον Αναπληρωτή Καθηγητή Απόστολο Βουλγαράκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης για περίοδο 5 ετών. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που απονέμεται έδρα AXA σε ερευνητή στην Ελλάδα και η πρώτη έδρα AXA που φιλοξενείται στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Η χρηματοδοτούμενη έρευνα θα επικεντρωθεί στις πυρκαγιές και το κλίμα.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ποτέ τόσο ουσιαστικές και ορατές σε τόσο ευρύ φάσμα περιοχών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι περιοχές της Αρκτικής και Υποαρκτικής ζώνης, που βρίσκονται στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, πλήττονται περισσότερο και με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια, καθώς το βόρειο ημισφαίριο έχει βιώσει ακραίους και πρωτοφανείς καύσωνες, έχουν αυξηθεί οι πυρκαγιές σε περιοχές με μεγάλο γεωγραφικό πλάτος. Εμφανίζονται πιο συχνά και σε ευρύτερη κλίμακα, με την τάση να γίνουν ακόμη πιο δραματικές στο μέλλον, καθώς η απόψυξη του μόνιμου παγετού εκθέτει περισσότερες περιοχές σε καύση. Το ταχέως μεταβαλλόμενο πρόσωπο των πυρκαγιών έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, απειλώντας την ισορροπία του συστήματος της Γης.

Ο Δρ. Βουλγαράκης είναι επιστήμονας της ατμόσφαιρας με ειδίκευση στη μελέτη των πυρκαγιών. Με την έδρα AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα που φιλοξενείται στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, στοχεύει να συνεχίσει την έρευνα αιχμής σχετικά με τη σχέση μεταξύ δασικών πυρκαγιών και κλίματος και να οδηγήσει σε σημαντικές προόδους στην κατανόησή που έχουμε γύρω από το πώς οι πυρκαγιές μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον του κλίματός μας. Η ιδιαίτερη εστίαση της έδρας θα είναι στις πυρκαγιές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα απειλητική πτυχή για την ισορροπία του γήινου συστήματος. Ειδικά οι «μεγα-πυρκαγιές» σε εδάφη τύρφης, που είναι οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στη Γη και μπορεί να γίνουν πιο συχνές στο μέλλον, απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα που αποθηκεύονται στα εδάφη, απειλώντας να αλλάξουν δραστικά το κλίμα.

Η έλλειψη εργαλείων ακριβείας, συμπεριλαμβανομένης της αναπαράστασης πυρκαγιών τυρφώνων στα υπάρχοντα μοντέλα προσομοίωσης και πρόβλεψης του συστήματος της Γης, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ο Δρ. Βουλγαράκης μέσω του ερευνητικού του προγράμματος.

Ως μέρος της έδρας AXA, ο Δρ. Βουλγαράκης και η ομάδα του έχουν σχεδιάσει ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό συνδυασμό νέων μοντέλων πυρκαγιάς, μοντελοποίησης γήινων συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας, δορυφορικών και επιτόπιων παρατηρήσεων και κατάλληλων τεχνικών μηχανικής μάθησης. Μαζί με τις περιοχές υψηλών γεωγραφικών πλατών, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα συνεχίσει μία σειρά από έρευνες που πραγματοποιεί γύρω από τις πυρκαγιές και το κλίμα για διάφορες περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και για την περιοχή της Μεσογείου. Το νέο πρόγραμμα της AXA ενισχύει περαιτέρω αυτές τις δραστηριότητες και αναμένεται να επιφέρει μια αλλαγή στον τρόπο που κατανοούμε και μοντελοποιούμε το σύστημα της Γης, με τη δυνατότητα να μεταμορφώσει μια ποικιλία επιστημονικών κλάδων στο πεδίο. Θα επηρεάσει επίσης διάφορους τομείς που θα ωφεληθούν από καλύτερες προβλέψεις για τις δασικές πυρκαγιές, το κλίμα και την ποιότητα του αέρα σε όλο τον κόσμο – για τη βιομηχανία, τη χάραξη πολιτικής και την κοινωνία γενικότερα.

Ο απώτερος σκοπός του Δρ. Βουλγαράκη είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο, διεθνώς συνδεδεμένο Κέντρο Αριστείας στη Μεσόγειο για την έρευνα σε θέματα που σχετίζονται με το παγκόσμιο κλίμα και τις δασικές πυρκαγιές.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012