Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Παρουσίαση του Εμβληματικού Έργου της Συντήρησης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου

Συντελεστές, διοργανωτές, προσκεκλημένοι...

Η ομιλήτρια Καθ. Αντωνία Μοροπούλου

Κεντρική ομιλία από την κα Μοροπούλου

Συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού Χανίων

Μεγάλη η προσέλευση στην εκδήλωση

Παρακολουθήστε το βίντεο της εσπερίδας

Tο διεθνούς εμβέλειας και παγκόσμιας σημασίας εμβληματικό έργο, της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, που ολοκληρώθηκε από ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου τον Μάρτιο του 2017, παρουσιάστηκε στις 12/10/2019 στα Χανιά, σε εσπερίδα με τίτλο «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο», στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Καλεσμένη ομιλήτρια ήταν η κα Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του έργου και Πρόεδρος Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Με την έναρξη της εκδήλωσης, στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο, απηύθυναν χαιρετισμό:

  • ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου,
  • η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Αναστασία Γκίκα, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης,
  • ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νικόλαος Καλογερής, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης,
  • ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης,
  • ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος,
  • ο Πρόεδρος της Δοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, κ. Σπυρίδωνας Σοφιανός,
  • ο κ. Γεώργιος Πλοκαμάκης, πρώην κυβερνήτης περιφέρειας Ελλάδας της AHEPA.

Την κα Αντωνία Μοροπούλου, προλόγισε, ο κ. Ελευθέριος Κοπάσης, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Στη συνέχεια ακολούθησε το κύριο μέρος της εκδήλωσης με την παρουσίαση της κας Μοροπούλου, η οποία «μετέφερε» και «ξενάγησε» το κοινό στο συγκλονιστικό έργο της αποκατάστασης και αναστήλωσης του μοναδικού, για τη Χριστιανοσύνη, ταφικού μνημείου. Η κ. Μοροπούλου μιλώντας για το έργο αναφέρει: "Στις 26 Οκτωβρίου 2016, ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο, επτά αιώνες μετά από την καταστροφή του από τους Μαμελούκους Τούρκους. Ομολογώ ότι η πρόκληση για εμάς ήταν το λιγότερο τεχνική. Ήταν, ένα μνημείο ζωντανό, ένα μνημείο που μας μιλούσε, νιώθαμε την ενέργειά του. Αυτή, είναι μία εμπειρία που ζήσαμε μαζί με δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όπου μετέδιδε εικόνες το National Geographic....Mαζί με το έργο προσφέραμε και την μελέτη του υπόγειου χώρου στις τρεις Χριστιανικές Κοινότητες, για να μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν να συνεχίσουν το έργο. Γιατί το έργο πρέπει να επεκταθεί στο χώρο του Ναού της Αναστάσεως για να μπορεί να ταξιδέψει στους αιώνες."

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού Χανίων, ο οποίος απέδωσε επιλεγμένους βυζαντινούς ύμνους, υπό την καθοδήγηση του μουσικοδιδασκάλου κ. Ιωάννου Καστρινάκη. Τους ύμνους προλόγισε ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του Βυζαντινού Χορού Χανίων, Αναπλ. Καθ. Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης.

Η εσπερίδα διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Δυτικής Κρήτης και το Τμήμα Χανίων της AHEPA Hellas "Crete Kydon”, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.


Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών της Εσπερίδας «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο»
 

Δείτε την ανακοίνωση της Εσπερίδας «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο»
 

Δημοσιότητα της Εσπερίδας «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο»:


Παρακολουθήστε το πλήρες βίντεο της εσπερίδας πατώντας στο εικονίδιο στα δεξιά.

Θερμές ευχαριστίες στον συνεργάτη μας Αντώνη Τζατζάνη για την επαγγελματική λήψη και επεξεργασία του βίντεο.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012