Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Ιωάννη Σίσκου σε Επίτιμο Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

Tην Tετάρτη 13 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Ιωάννη Σίσκου σε Επίτιμο Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης σε αναγνώριση της προσφοράς του στη Σχολή και στην επιστημονική περιοχή των μεθόδων της πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δημόσιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Mηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής, στην Πολυτεχνειούπολη. Στην ομιλία του ο κ. Σίσκος έκανε μία ιστορική αναδρομή στα 17 χρόνια υπηρεσίας του στο Πολυτεχνείο Κρήτης, από το πρώτο έτος λειτουργίας του Ιδρύματος το 1984 έως και το έτος μετακίνησής του στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς το 2001.  

Πρόγραμμα
Δημόσια Συνεδρίαση Γενικής Συνέλευσης
Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 

  • 10:30 Έναρξη Δημόσιας Συνεδρίασης Γενικής Συνέλευσης
    Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
  • 10:35 Παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του Καθ. Ιωάννη Σίσκου                 από τον Καθ. Νικόλαο Mατσατσίνη            
  • 10:45 Εκφώνηση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και απονομή του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή στον Καθηγητή Ιωάννη Σίσκο από τον Koσμήτορα της Σχολής ΜΠΔ Καθηγητή κ. Νικόλαο Τσουρβελούδη
  • 10:50 Ομιλία του Καθηγητή Ιωάννη Σίσκου 
  • 11:10 Ερωτήσεις - Συζήτηση
  • 11:20 Λήξη Δημόσιας Συνεδρίασης Γενικής Συνέλευσης Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης  

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμώμενου
Ο Ιωάννης Σίσκος γεννήθηκε στη Σκόπελο.  Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Μαθητής  του Robert Faure και αργότερα του Bernard Roy, πήρε το DEA και το διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Πέτρου και Μαρίας Curie στην πληροφορική και την επιχειρησιακή έρευνα με υποτροφία της UNESCO. 

Κατά  την τριετία 1981-84, καθηγήτευσε στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine, στη βαθμίδα του Maître de Conférence, απ’όπου πήρε και το κρατικό διδακτορικό  δίπλωμα (Doctorat d’Etat ) στις επιστήμες διοίκησης. Στα  35 χρόνια του, διορίζεται στη βαθμίδα  του καθηγητή και στο γνωστικό αντικείμενο «Επιστήμη των Αποφάσεων» στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ειδικευμένος στα πολυκριτήρια συστήματα αποφάσεων καθώς και στα συστήματα μέτρησης της ποιότητας, έχει συγγράψει πληθώρα θεωρητικών άρθρων και βιβλίων και έχει εκπονήσει μελέτες για επιχειρήσεις και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει ακόμα παραδώσει μαθήματα στα Πολυτεχνεία Τορίνου, Ecole des Mines  του Nancy, Arts et Metiers του Παρισιού και τα  Πανεπιστήμια Laval και Montreal του Καναδά, Aix-Marseille II, Rouen, Βρυξελλών και Κύπρου καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Ε.Μ.Π. και του Ο.Π.Α.

Προήδρευσε για αρκετά χρόνια στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, όπου ίδρυσε το πρώτο ΕΡΓΑστήριο Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (ΕΡΓΑΣΥΑ) στην Ελλάδα, ενώ την τετραετία 1993-97 διετέλεσε Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ) για τρεις θητείες καθώς και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Επιχειρησιακής Έρευνας (IFORS). Συντόνισε για πάνω από είκοσι χρόνια την Ελληνική Ομάδα Εργασίας της ΕΕΕΕ «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». 

Σε σχετική ηλεκτρονική έκδοση της EURO, o Ιωάννης Σίσκος συγκαταλέγεται παγκοσμίως στους pioneers  της πολυκριτήριας ανάλυσης. To 2005, του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο και χρυσό μετάλλιο επιχειρησιακής έρευνας της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ), το 2015 το Χρυσό Μετάλλιο έρευνας της Διεθνούς Εταιρείας Πολυκριτήριων Αποφάσεων (MCDM) στο Αμβούργο της Γερμανίας και το 2016 το βραβείο EUROPEAN DISTINGUISHED SERVICE MEDAL της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιχειρησιακής Έρευνας στο Πόζναν της Πολωνίας. Τέλος, κατά την περίοδο 2001-2015 διετέλεσε καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012