Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Υδροτεχνολογίες στην Αρχαία Ελλάδα, εσπερίδα του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό

Οι ομιλητές κ. Κουτσογιάννης και κ. Αγγελάκης, με τον Πρύτανη κ. Διαμαντόπουλο και τον Αντιπρύτανη κ. Λαγουδάκη.

Καθηγητής Δημήτριος Κουτσογιάννης

Ανδρέας Ν. Αγγελάκης, διακεκριμένο και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Νερού

Εναρκτήρια ομιλία από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητή Ευάγγελο Διαμαντόπουλο

Το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα εξαιρετικό video

Ο συντονισμός της εσπερίδας έγινε από τον Αντιπρύτανη Αναπλ. Καθηγητή Μιχαήλ Λαγουδάκη

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό 2019, το Πολυτεχνείο Κρήτης διοργάνωσε εσπερίδα με θέμα “Υδροτεχνολογίες στην Αρχαία Ελλάδα”. Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος παρουσίασε την εναρκτήρια ομιλία, δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε στο θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό,"Leaving no one behind", που αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης των υδάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Πρύτανης αναφέρθηκε στο πρόβλημα έλλειψης πρόσβασης ασφαλούς, καθαρού νερού που αντιμετωπίζουν δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Η εκδήλωση του Πολυτεχνείου Κρήτης εστίασε στο θέμα των υδροτεχνολογιών στην Αρχαία Ελλάδα, μέσα από τις παρουσιάσεις δύο εκλεκτών ομιλητών.

Ο Δημήτριος Κουτσογιάννης, Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, έδωσε ομιλία με τίτλο «Η εξέλιξη της επιστήμης και τεχνολογίας νερού στην αρχαία Αθήνα», δίνοντας παραδείγματα τεχνολογιών που εφαρμόστηκαν στο Πεισιστράτειο και στο Αδριάνειο υδραγωγείο. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της επιστήμης, με επίκεντρο τον Αριστοτέλη.

Ο Ανδρέας Ν. Αγγελάκης, διακεκριμένο και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Νερού (IWA), παρουσίασε τις «Υδροτεχνολογίες στη Μινωική Κρήτη». Όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά τη Μινωική περίοδο, τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης ήταν άριστα κατασκευασμένα και προστατευμένα, πολύ λειτουργικά, αποκεντρωμένα, χαμηλού κόστους και φιλικά στο περιβάλλον. Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι, η μελέτη και αξιοποίηση της γνώσης από τις αρχαίες υδροτεχνολογίες, σε συνδυασμό με τη διαθέσιμη σημερινή γνώση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με τεχνολογίες, φιλικές στο περιβάλλον, χαμηλού κόστος και υψηλής απόδοσης.

Το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα εξαιρετικό video, στο οποίο ο Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσίασε το θέμα «Υδραυλικά έργα και αντλίες στην Αρχαία Ελλάδα». Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων το κοινό, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομιλητές και να κάνει παρεμβάσεις.

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.

Παρακολουθήστε το video της εσπερίδας [youtube]

Η ανακοίνωση της εσπερίδας [link]

Διαβάστε άρθρα από τον τοπικό τύπο, Χανιώτικα Νέα, 23/03/2019 [pdf]

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό:
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, ορίζοντας την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. "Leaving no one behind" είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό. Βιώσιμη Ανάπτυξη με ξεκάθαρο στόχο: Νερό για όλους έως το έτος 2030. Εξ ορισμού, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012