Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

"Γιατί το BAUHAUS σήμερα;" Δέσμη εκδηλώσεων στα Χανιά για τα 100 χρόνια του BAUHAUS | 13-16 Μαϊου 2019 |  Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Η δέσμη εκδηλώσεων με τίτλο «Γιατί το BAUHAUS σήμερα;» αποτελεί συνδιοργάνωση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Mηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Goethe Zentrum Chania με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, με επιστημονική και οργανωτική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη, Aναπληρώτριας Kαθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 13 έως 16 Μαϊου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων είναι διεθνής και εντάσσονται στον ευρύτερο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «100 jahre BAUHAUS» που συντονίζει η Αρχιτεκτονική Σχολή του BAUHAUS στο Dessau.

Η δέσμη εκδηλώσεων στα Χανιά περιλαμβάνει ημερίδα με ομιλίες διακεκριμένων αρχιτεκτόνων και ακαδημαϊκών, διαλέξεις, παρουσιάσεις ερευνών σχετικών με το Bauhaus, προβολές ταινιών, έκθεση και εργαστήρια για παιδιά.

Κεντρική ομιλήτρια στον κύκλο εκδηλώσεων είναι η Dr. Regina Bittner, Διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος της Σχολής του Bauhaus στο Dessau και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bauhaus – Dessau.

Το BAUHAUS είναι το αρχιτεκτονικό κίνημα εκείνο που κατ’ εξοχήν έχει καθορίσει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του 20ου  αιώνα και μέχρι της μέρες μας ως μέρος αυτού που ονομάζουμε «μοντέρνο κίνημα». Η εξέχουσα σημασία του προκύπτει κυρίως από τον ίδιο του τον σκοπό να προτείνει έναν άλλο τρόπο ζωής όπου η τέχνη και η καθημερινότητα δεν διαχωρίζονται. Κατά τούτο οι θέσεις του BAUHAUS συχνά με χαρακτήρα επαναστατικό, δεν περιορίζονται στα στενά πλαίσια της αρχιτεκτονικής αλλά επεκτείνονται σε ολόκληρο το εύρος των τεχνών γεφυρώνοντας την τέχνη με την τεχνική και θεωρώντας την αρχιτεκτονική αναπόσπαστο μέρος τους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο απαντάται η βαθύτερη πολιτική διάσταση του κινήματος που το καθιστά επίκαιρο.

Οι εκδηλώσεις στα Χανιάεπιχειρούν να απαντήσουν στο καίριο ερώτημα που εμφανίζεται ήδη στον τίτλο τους «Γιατί το BAUHAUS σήμερα;», να αναδείξουν την σύγχρονη δραστικότητα των προταγμάτων του κινήματος και παράλληλα να δώσουν την ευκαιρία να συζητηθούν κρίσιμα και επίκαιρα αρχιτεκτονικά θέματα όπως ο ρόλος του αρχιτέκτονα στην κοινωνία, τα όρια της αρχιτεκτονικής πράξης, το πολιτικό νόημα της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, οι σχέσεις ανάμεσα στις τέχνες και ανάμεσα στην τέχνη και την τεχνική, η αρχιτεκτονική εκπαίδευση, ζητήματα στα οποία οι απαντήσεις που έχει δώσει εξακολουθούν μέχρι σήμερα να απασχολούν την αρχιτεκτονική σκέψη ειδικώς στις μέρες μας που η οικονομική κρίση έχει φέρει στο προσκήνιο τα περισσότερα από αυτά.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012