Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Βραβείο του Οργανισμού CIHEAM στον Καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη

Από αριστερά, ο Γενικός Γραμματέας του CIHEAM Mr. Placido Plaza και ο τιμώμενος Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης

Μαζί με τον τιμώμενο Καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, η κα Βιργινία Λαχανά (Human Resource Manager) ως εκπρόσωπος των φοιτητών με τους οποίους συνεργάστηκε ο τιμώμενος Καθηγητής

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, στη διάρκεια μιας τιμητικής ακαδημαϊκής τελετής που έλαβε χώρα στο Παρίσι, ο ακαδημαϊκός και ερευνητικός οργανισμός International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM) που εδρεύει στη Γαλλία, βράβευσε τον Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, για το επιστημονικό και διδακτικό του έργο στις Επιστήμες Αποφάσεων και Μάνατζμεντ.

O οργανισμός CIHEAM ιδρύθηκε το 1962 και είναι ένας μεσογειακός διακυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από 13 κράτη-μέλη (Αλβανία, Αλγερία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λίβανος, Μάλτα, Μαρόκο, Πορτογαλία, Ισπανία, Τυνησία και Τουρκία) και στοχεύει στην ανάπτυξη της γεωργίας, της αλιείας και των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων και στην υποστήριξη της ανάπτυξης αγροτικών και παράκτιων μεσογειακών εδαφών. Λειτουργεί μέσω των τεσσάρων Ινστιτούτων του με έδρα το Μπάρι (Ιταλία), τα Χανιά (Ελλάδα), το Μονπελιέ (Γαλλία) και τη Σαραγόσα (Ισπανία) και τα κεντρικά γραφεία με έδρα το Παρίσι. Το ινστιτούτο στα Χανιά είναι γνωστό ως Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (CIHEAM-MAICh).

Συνεισφορά Καθ. Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη στο CIHEAM-MAICh

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης ξεκίνησε τη συνεργασία του με το CIHEAM-MAICh το 1987. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του CIHEAM-MAICh, ιδιαίτερα με το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων του CIHEAM-MAICh, όπου δίδαξε τα αντικείμενα της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και των Προηγμένων Τεχνικών Βελτιστοποίησης.

Στη διάρκεια αυτής της πολυετούς συνεργασίας, έχει επιβλέψει 39 μεταπτυχιακές διατριβές φοιτητών του CIHEAM-MAICh. Η εξαιρετική ποιότητα της έρευνας υπό την επίβλεψή του έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες δημοσιεύσεις.

Πέραν των παραπάνω, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης έχει αξιολογήσει και άλλες 24 διατριβές φοιτητών του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων του CIHEAM-MAICh. Έχει συνεργαστεί με το CIHEAM-MAICh σε πολλά διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Δυτικής Κρήτης που παρακολουθεί τον τουρισμό στην Κρήτη για περισσότερα από 10 χρόνια.

Επίσης, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης έχει συν-επιμεληθεί τα ακόλουθα βιβλία που εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Springer σε συνεργασία με το CIHEAM-MAICh:

  • Food Policy Modelling as an Effective and Expeditious Response to Today’s Urgent Issues (2022)
  • Operational Research in Agriculture and Tourism (2020)
  • Sustainable Food Chains and Ecosystems (2020)
  • Sustainable Agriculture and Food Security (2018)
  • Agricultural Cooperative Management and Policy (2014)

Η στενή συνεργασία του CIHEAM-MAICh με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, του οποίου η επιστημονική εμβέλεια είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, συνέβαλε επίσης στο καθεστώς αναγνώρισης των μεταπτυχιακών τίτλων του CIHEAM-MAICh από την Ελληνική Κυβέρνηση, όπως αναγράφεται στην Ελληνική νομοθεσία.

Τέλος, έχει διοργανώσει πολλά διεθνή συνέδρια στο CIHEAM-MAICh.

Σύντομο Βιογραφικό Καθ. Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Διακεκριμένος Ερευνητής Καθηγητής στο Audencia Business School (Γαλλία) και Ακαδημαϊκός, τόσο της Βασιλικής Ακαδημίας Διδακτόρων, όσο και της Βασιλικής Ακαδημίας Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Επιστημών της Ισπανίας.

Ο Καθ. Ζοπουνίδης έχει επιμεληθεί και συγγράψει πάνω από 100 βιβλία σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους και περισσότερες από 500 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, επιμελημένους τόμους, πρακτικά συνεδρίων και εγκυκλοπαίδειες στους τομείς της χρηματοοικονομικής, της λογιστικής, της επιχειρησιακής έρευνας και της επιστήμης της διοίκησης. Έχει 18.589 αναφορές, με δείκτη h-index 73 στο Google Scholar και h-index 42 στο Scopus.

Είναι Editor-in-Chief στα ακόλουθα διεθνή περιοδικά: International Journal of Corporate Finance and Accounting (IGI Global), International Journal of Multicriteria Decision Making (Inderscience), International Journal of Financial Engineering and Risk Management (Inderscience) και Operational Research: An International Journal (Springer). Είναι επίσης Associate Editor στα επιστημονικά περιοδικά New Mathematics and Natural Computation (World Scientific), Optimization Letters (Springer), International Journal of Banking, Accounting and Finance (Inderscience), International Journal of Data Analysis Techniques and Strategies (Inderscience), και το European Journal of Operational Research (Elsevier). Επιπρόσθετα, είναι Book Series Editor για τη σειρά εκδόσεων με τίτλο "Multicriteria Decision Making and Cooperative Management" (Springer).

Από τις αρχές του 2012, ο Καθ. Ζοπουνίδης είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Τραπεζικής (FEBS).

Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου, έχει λάβει πολλά βραβεία από διεθνείς ερευνητικές εταιρείες, όπως το Χρυσό Μετάλλιο και το Δίπλωμα Κοινωνικών και Ανθρωπίνων Επιστημών από το Διεθνές Ίδρυμα MOISIL και το Χρυσό Μετάλλιο και Δίπλωμα στην Επιχειρησιακή Έρευνα από την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας. Έλαβε το βραβείο Edgeworth-Pareto από την International Society of Multicriteria Decision Making και το βραβείο Εξαιρετικής Συνεισφοράς στην Έρευνα στη Διοικητική Επιστήμη και στη Λήψη Αποφάσεων από το Audencia Business School της Γαλλίας. Του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012