Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής στο EPFL της Ελβετίας

 

zarpa.gr, 13.6.2014

H Χανιώτισσα Αναστασία Αϊλαμάκη είναι καθηγήτρια, αντιπρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου (EPFL) της Ελβετίας στη Λωζάννη και αποτελεί ένα ακόμα τρανό παράδειγμα επιτυχημένης πορείας στο εξωτερικό. Η Αναστασία σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της προσελήφθη στο Carnegie Mellon University, ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών.

http://www.zarpa.gr/wp-content/uploads/2014/06/ailamaki5.jpgΈχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Ειδικότερα , το 2007 της απονεμήθηκε το βραβείο του Νέου Ερευνητή από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών. Η έρευνα της στη διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε επιστημονικές εφαρμογές βοήθησε να φέρει την επιστήμη των υπολογιστών, και πιο συγκεκριμένα την έρευνα σε βάσεις δεδομένων, πιο κοντά σε άλλες επιστήμες όπως η αστρονομία.

http://www.zarpa.gr/wp-content/uploads/2014/06/ailamaki3.jpgΠολλές επιστημονικές εφαρμογές περιορίζονται από την πολυπλοκότητα του χειρισμού μεγάλων συνόλων δεδομένων. Επιστήμες βασισμένες στην παρατήρηση, όπως η αστρονομία, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα τοποθέτηση των δεδομένων, ενώ η προσομοίωση βασίζεται σε επιστήμες, όπως η μοντελοποίηση σεισμών, πρέπει να ασχοληθεί με την πολυπλοκότητα.

http://www.zarpa.gr/wp-content/uploads/2014/06/ailamaki2.jpgΗ αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων μέσω της αυτοματοποιημένης τοποθέτησης δεδομένων και υπολογιστική υποστήριξη μπορεί να ωθήσει τα σύνορα της ικανότητας των επιστημόνων να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τεράστιες επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Αυτό είναι το αντικείμενο έρευνας της Αϊλαμάκη.

 

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012