Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

Α΄βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας στον Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπάλα

Το Α΄ Βραβείο Εφαρμοσμένης Έρευνας του 2ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας “Η Ελλάδα Καινοτομεί” απονεμήθηκε στον Δρ Κωνσταντίνο Μπάλα της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (Φασματικός χαρτογράφος πραγματικού χρόνου και πρώτες βιο-ιατρικές εφαρμογές).

Η τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» έγινε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

1ο Βραβείο Εφαρμοσμένης Έρευνας
Φασµατική µηχανική υπερ-όραση για έγκαιρη και αναίµακτη διαγνωστική

Εκπρόσωπος ομάδας: ∆ρ Κωνσταντίνος Μπάλας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής.

Μια συσκευή που στηρίζεται στην τεχνολογία της φασματικής μηχανικής «υπερ-όρασης» και απεικονίζει τους ιστούς όχι στη βάση των τριών χρωμάτων στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη όραση, αλλά στη βάση δεκάδων «χρωμάτων» ή οπτικών συχνοτήτων, εντός και εκτός του ορατού φάσματος. Τα «χρώματα» αυτά συνθέτουν το λεγόμενο φάσμα και έχει αποδειχθεί ότι μια σειρά από ιστικές αλλοιώσεις έχουν τις δικές τους «φασματικές υπογραφές». Η μέθοδος αξιοποιεί τις «υπογραφές» αυτές και εισάγει μια νέου τύπου πολυδύναμη «όραση». Μέσω αυτής, ακόμη και υποκλινικές αλλοιώσεις γίνονται πλέον άμεσα ορατές και χαρτογραφούνται ακαριαία. Απώτερος στόχος είναι η τεχνολογία να κάνει πραγματικότητα για πρώτη φορά την ιδέα της «οπτικής βιοψίας», δηλαδή της αναίμακτης και επιτόπιας διάγνωσης, η οποία θα αντικαταστήσει τη συμβατική βιοψία, που έχει αρκετά μειονεκτήματα.

Ο Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας “Η Ελλάδα Καινοτομεί”, που διενεργείται ανά δύο χρόνια, προκηρύχθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2010, από την Eurobank και τον ΣΕΒ με στόχο να αναδείξει τον πλούτο της έρευνας στη χώρα, να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια προς επένδυση, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στη δυναμική επιχειρηματικότητα, τον τραπεζικό τομέα και την καινοτόμα επιστημονική δραστηριότητα. Η επιτυχία του Διαγωνισμού επιβεβαιώθηκε από το υψηλό επίπεδο και τον μεγάλο αριθμό των υποψηφιοτήτων (συνολικά 542 και στους δυο διαγωνισμούς) και τη συμμετοχή πλήθους φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Από τις 20 προτάσεις-υποψηφιότητες που είχαν προκριθεί στο τελικό στάδιο του Διαγωνισμού, υπό το συντονισμό και επίβλεψη του Επιστημονικού Συμβουλίου, που συγκροτήθηκε από διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναδείχθηκαν οι τέσσερις νικητές, δύο στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και δύο στον τομέα της καινοτομίας.

 

http://www.kainotomeis.gr/press_release.aspx?id=1156

http://www.electronics.tuc.gr/Controller?event=SHOW_FACULTY&ID=2

http://www.emea.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA/357300

http://www.epixeiro.gr/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7/Top-Stories-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF/11453-%CE%9F%CE%B9-4-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-2%CE%BF%CF%85-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%C2%AB%CE%97-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF-%C2%BB

 

http://www.fortunegreece.com/article/ellada-kenotomi-ke-vravevi-tous-kaliterous/

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012